Cum era sa fie asasinat Ceausescu in 1983

Miercuri, 13 August 2008, ora 10:06
10477 citiri
Cum era sa fie asasinat Ceausescu in 1983

Un plan de asasinare a lui Nicolae Ceausescu a fost pus la punct in 1983, fostul lider comunist urmand sa fie impuscat de trei tineri recrutati si sustinuti de alti patru complotisti, in satul Gostinu din Giurgiu.

Este vorba despre Raul Volcinschi, Tudor Bugnariu, fost primar al Clujului in perioada 1944-1948, Simion Pop, fostul decan al Facultatii de Drept, si profesorul de drept Mircea Stoica. Tinerii care ar fi urmat sa il impuste pe Ceausescu erau Viorel Roventu, Petre Nastase si Nicolae Stanciu.

Operatiunea trebuia sa se desfasoare in satul Gostinu, in timpul unei vizite oficiale de lucru a dictatorului.

In urma unor schimbari de ultim moment in programul oficial, cei trei nu au mai apucat sa isi puna in aplicare planul de a-l prinde pe Ceausescu intr-o ambuscada, la vizita programata la cooperativa agricola din satul Gostinu.

Desi reprogramat, pentru a coincide apoi cu o alta vizita in zona, atentatul nu a mai avut loc, iar complotistii au fost retinuti de Securitate.

Dezvalurile sunt facute de profesorul clujean Raul Volcinschi, fost detinut politic si fondator al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania. Volcinshi a acordat un interviu publicat in editia electronica de miercuri a cotidianului Ziua.

Profesorul citeaza si lucrarea istoricului francez Alex Decotte, "Romania insolita - De la Dracula la Ceausescu", aparuta anul acesta, in Franta, la editura Rocher, unde este relatat acelasi episod.

Pentru a nu se face valuri pe seama atentatului la adresa conducatorului, cei sapte au fost anchetati pentru "tentativa de jaf armat".

Grupul Roventu-Nastase-Nicolae a fost condamnat pentru furt cu circumstante agravante, iar procurorii au cerut si obtinut pedeapsa capitala.

Sentinta a fost comutata in 25 de ani de inchisoare, iar condamnatii au fost eliberati in perioada mandatului presedintelui Emil Constantinescu, a mai spus profesorul Volcinschi.

Lovitură de imagine pentru serialul românesc de spionaj inspirat din perioada lui Nicolae Ceaușescu
Lovitură de imagine pentru serialul românesc de spionaj inspirat din perioada lui Nicolae Ceaușescu
”Spy/Master”, serialul de spionaj inspirat din viaţa lui Mihai Ion Pacepa, fost general al Securităţii în perioada lui Nicolae Ceauşescu, a fost achiziţionat de BBC, conform...
Moțiunea „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească” a fost respinsă. Florin Barbu: „Laptele iese din vacă, nu din cutie”
Moțiunea „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească” a fost respinsă. Florin Barbu: „Laptele iese din vacă, nu din cutie”
Camera Deputaţilor a respins, marţi, 26 martie, moţiunea simplă a USR şi partidului Forţa Dreptei împotriva ministrului Agriculturii Florin Barbu intitulată „Odele pentru Ceauşescu nu...
#Nicolae Ceausescu, #atentat, #comunist , #ancheta