Cum s-a produs pata de petrol din Golful Mexic? Afla rezultatele anchetei

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 23:50
5237 citiri
Cum s-a produs pata de petrol din Golful Mexic? Afla rezultatele anchetei
Foto: AP

Pata de petrol din Golful Mexic s-a produs din pricina a opt erori, a declarat miercuri principalul anchetator de la British Petroleum.

Mark Bly, seful echipei de ancheta de la British Petroleum, a declarat miercuri la Washington ca pata de petrol s-a produs din pricina a opt erori separate, care implica si angajatii companiei.

Raportul de 193 de pagini postat de British Petroleum pe site-ul sau de Internet arata ca explozia de pe platforma DeepWater Horizen, soldata cu un deazstru ecologic, s-a produs in urma unor "erori tehnice, a unor decizii luate de angajati, dar si din cauza unui design tehnic eronat al sondei".

Raportul mai contine 25 de masuri care ar trebui luate pentru a preveni un astfel de dezastru pe viitor.

BP a inceput cimentarea putului de petrol spart din Golful Mexic

Fostul director executiv al companiei, Tony Hayward, care si-a dat demisia in urma scandalului provocat in Statele Unite din pricina poluarii Golfului Mexic, a comentat rezultatele anchetei spunand ca este vorba despre "o treaba de mantuiala" facuta de muncitorii care au turnat cimentul. Acesta a subliniat ca nu este doar vina BP, ci a mai multor companii.

"Este evident ca o serie de evenimente complexe, si nu o singura eroare, a dus la aceasta tragedie. Mai multe companii, printre care BP, Halliburton si Transocean, au fost implicate. Ca sa simplificam, a fost o treaba de mantuiala facuta la cimentare, dar si o eroare la bariera de la fundul putului, care a lasat hidrocarburile sa curga din rezervor in cadrul de productie", a explicat Hayward.

Dezastrul ecologic din Golful Mexic: Scurgerea de petrol a patruns in scoarta Pamantului

Dezastrul ecologic din Golful Mexic, provocat de opt erori fatale

Potrivit raportului prezentat, explozia de pe 20 aprilie 2010, in care au murit 11 persoane si care a dus la cel mai mare dezastru ecologic din istoria industriei petroliere a fost cauzata de un sir de opt erori fatale, care au implicat si echipamente defecte, dar si erori ale echipajului de pe platforma.

Ancheta BP cu privire la explozie a aratat ca barierele de ciment de la fundul putului Macondo nu contineau hidrocarburile in rezervor, asa cum ar fi trebuit, asa ca au permis ca gazul si lichidele sa iasa prin cadrul de productie.

Rezultatele negative ale unui test de presiune efectuat la Deepwater Horizen au fost acceptate de British Petroleu, si Transocean, in mod eronat, chiar daca nu fusese stabilita integritatea sondei.

BP cumpara tacerea, in cazul dezastrului ecologic din Golful Mexic

Anchetatorii au aflat ca echipajul care lucra la putul Macondo nu au reactionat timp de 40 de minute, chiar daca a existat un flux de hidrocarburi in sonda care crestea rapid si se indrepta spre suprafata.

Dupa ce hidrocarburile au ajuns pe platforma, au fost directionate catre un separator de gaze si noroi, in loc sa fie directionate peste bord.

Gazele care au ajuns in zona motoarelor, prin sistemul de ventilatie al platformei, au creat conditii propice pentru o explozie, iar sistemul special pentru incendii ale platformei nu a putut preveni dezastrul.

Dupa ce explozia a dus la blocarea automata a comenzilor operate de echipaj, mecanismul de sigilare a putului nu s-a activat automat, "probabil pentru ca anumite componente-cheie nu functionau", se mai arata in raport.

Pata de petrol produsa in urma dezastrului de la platforma Deepwater Horizen a dus la poluarea severa a Golfului Mexic, iar British Petroleum a fost nevoita sa cheltuiasca peste 6 miliarde de dolari pentru a curata zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#pata petrol Mexic, #petrol Golful Mexic, #ancheta Golful Mexic, #Deepwater Horizen , #ancheta