Ziare.com

Dan Vizanty, un erou uitat. 65 de ani de la o victorie de rasunet a aviatiei romane (Video)

de Ovidiu Draghia
Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 09:20

   

Dan Vizanty, un erou uitat. 65 de ani de la o victorie de rasunet a aviatiei romane (Video)
In urma cu 65 de ani, aviatia romana inregistra una dintre cele mai mari victorii ale sale, sub comanda capitanului aviator Dan Vizanty.

Numele sau nu este cunoscut publicului larg si nu apare in vreun manual de istorie moderna, desi datorita lui au fost limitate cu mult pierderile de vieti omenesti si distrugerile in Bucuresti si Ploiesti, in timpul raidurilor anglo-americane din 1944.

Pilotul Dan Vizanty a fost comandantul Grupului 6 Vanatoare care a aparat Capitala cu un numar mic de aparate.

Romanii au inregistrat in acea perioada mai multe serii de succese, dar o victorie de rasunet a avut loc acum 65 de ani, pe 10 iunie 1944, cand au distrus un numar de aproximativ 24 de avioane americane, intr-o actiune defensiva menita sa apere sudul tarii de armata pe atunci inamica.

Cariera pilotului Dan Vizanty

Cine a fost Dan Vizanty si prin ce s-a remarcat acest pilot de exceptie? In perioada iunie 1941 - august 1942, a efectuat campania de la Odesa comandand Escadrila 43 Vanatoare, dotata cu avioane PZL-11F, si executand peste 50 misiuni de razboi.

De la 1 august 1943 pana la 23 august 1944, a fost comandantul Grupului nr. 6 Vanatoare (escadrilele 58, 59, 61 si 62, cu baza pe aerodromul Popesti-Leordeni si echipat cu aparate IAR 80 si IAR 81), ce avea ca misiune apararea Bucurestiului si a zonei petroliere Ploiesti, in timpul bombardamentelor anglo-americane.

In timpul raidurilor americane, unitatile sub comanda sa au doborat 91 avioane de bombardament cu 4 motoare si 45 avioane de vanatoare, din care personal a doborat 12 "Fortarete" si "Liberatoare" cu 4 motoare si 3 avioane de vanatoare.

De la 23 aug. 1944, a comandat Grupurile 1 si 6 Vanatoare, adunate pe aerodromurile din Bucuresti si si-a asumat raspunderea unor misiuni importante, timp de 10 zile pana la reluarea legaturilor cu comandamentele superioare si reorganizarea aviatiei. A scos din lupta cu unitatile sale, numai in primele zile, 25 avioane germane de toate categoriile.

Apoi in cadrul Corpului Aerian Roman a continuat campania din vest (Transilvania, Ungaria, Cehoslovacia), comandand Grupul de Vanatoare nr. 1 (de la 8 sept. 1944 pana in aug. 1945).

Succesele sale militare, recunoscute prin Ordinul Mihai Viteazul

La sfarsitul razboiului - totalizeaza, in functie de sistemul de referinta luat in calcul, 16 victorii aeriene (43, conform sistemului prevazut de Statul Major al Aerului, Sectia a II-a) si peste 4600 ore de zbor.

Pentru faptele sale, Dan Vizanty primeste Ordinul Mihai Viteazul acordat de Regele Mihai. Dupa instalarea comunistilor, este marginalizat, pentru ca mai tarziu sa fie arestat pentru uneltire contra noului regim.

Cititi si relatarea bataliei din 10 iunie, intr-un articol scris de catre Dan Vizanti

Urmariti un material video despre eroul roman Dan Vizanty, evocat intr-o discutie pe care am purtat-o cu fiica sa, Ana Maria Vizanti.

Veti vedea imagini de arhiva inedite, filme cu pilotii romani si aparatele lor - din timpul celui de-al doilea razboi mondial, brevetele obtinute de catre Dan Vizanty si titlurile din ziarele vremii, pastrate in arhiva familiei.

Citeste mai multe despre dan vizanty aviatie romaneasca
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8755 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

corcodel, esti lovit rau cu leuca, ha, ha, ha!!!

Am deschis datorul chiar acum, deci nu ma avut timp sa citesc articolul acesta. Asa ca, cinste Eroilor Adevarati care au luptat pina la jertfa suprema cu hoardele bolsevice si pretenii lor americani si englezi si praful si pulberea sa se aleaga de cei care ne-au adus bolsevisumul pe cap. Acestia sunt Eroii Nostri Adevarati care s-au dat viata pentru apararea Hotarelor Tarii si nu cei de astazi care se lupta pentru interesele celor ce conduc USA in Iraq si Afganistan trimisi fiind acolo de serivtorii de licurici ce conduc astazi destinele Romaniei. Iar daca imi citeai postarile mele anterioare pe acest forum si ai fi putut sa intelegi cele citite n-ai mai fi scris im..be..ci.li..ta..ti..le pe care le-ai scris. In rest o zi buna dupa cum ti-e coloana.

 

Si iar corcodel!!!!

Pe mine ma doare cu adevarat de destinul acestei tari spre deosebire de tine care te doare-n c.u.r, tu fiind suparat doar ca, eu gelu nu-i iubesc chiar pe cei care au distrus acesta tara incepind din 1947 incoace chiar daca dupa Dec. 89 ja..vre..le securiste s-au vopsit la repezeala in demucrati.

Remarc absenta de pe forum a patriotilor cu gura:

Boby23, mardan, valentin, titirca, bobinstein. In general se baga doar la subiecte masonice, homosexuale, iudee, Asta este un subiect de tenacitate, daruire, curaj si pricepere de a te masura cu pilotii americani si cu tehnica lor inegalabila. Si nu in cele din urma, modestie.
Da , am auzit si am admirat de copii pe cei mentionati mai jos de un modest domn "Chavez". Si am auzit si de multi altii, nu numai aviatori. Toata stima pentru ei, si pentru eroii neamului.

Raspuns pt.unul care se baga singur in seama

Bai, "Menumorut", te-ai sculat cu fata la cearceaf ? Ce te legi de noi, hodoronc-tronc ?! Ai tu vreo treaba cu masonii, cu homosexualii ? La toate aceste articole am comentat. Am citit si acest articol. M-a impresionat, dar te-am lasat pe tine sa-ti spui parerea. Am citit-o.

Ti-o cauti...

Si nu ma enerva, ca acum imi aduc aminte de un personaj penibil, care-si permite sa-si bata joc de uniforma militara ! Ciocu-mic, nu ma-nveti tu pe mine ce este recunostinta si admiratia fata de valorile tarii ! Stai blind, ca n-am treaba cu tine ! Sau ti-o cauti ?

Ja..vrele securiste din tara si aiurea!!!

Se grabesc si la acest comentariu sa dea minus. Dovedindu-ne ca ja..vrele ramin ja..vre pina la moar..te.

cinste lui!!!

si celorlalti ca el

 

Cinste lor

Din pacate nu toti eroii aviatori sunt pomeniti de presa de senzatie care vaneaza in general supermani si mai putin eroi anonimi, care au murit pentru o cauza dreapta sau nu.
Bombardierii romani cazuti in stepele rusesti la inceputul razboiului par sa fie uitati definitiv de noi dar nu si de fostii inamici. Oricum lista asilor romani care au doborat inamici in al doilea razboi e lunga asa ca ziaristii pot publica articole pentru ani in sir:
Constantin Cantacuzino
Alexandru Serbanescu
Ion Milu
Constantin Rozariu
Teodor Greceanu
Cristea Chirvasauta
Constantin Lungulescu
Ion Mucenica
Ion Dicezare
Vasile Gavriliu "Chitu"
Tiberiu Vinca
Florian Budu
Ioan Maga
Dan Vizanti
Ioan Malacescu
Teodor Zabava
Ion Dobran
Nicolae Polizu-Micsunesti
Dumitru Ilie
Gheorghe Popescu-Ciocanel
Stefan Greceanu
Gheorghe Cocebas
Andrei Radulescu
Dan Scurtu
Traian Darjan
Eugen Cameceanu
Mihai Mihordea
Ion Panait
Iosif Moraru
Parsifal Stefanescu
Constantin Pomut
Liviu Muresan
Horia Agarici
Florin Alexiu
Constantin Ursachi
Ioan Vornica
Radu Reinek
Gheorghe Tutuianu
Aurel Tifrea
Ioan Micu
Constantin Popescu
Emil Balan
Ion Galea
Gheorghe Pomut
Constantin Nicoara
Petre Cordescu
Hariton Dudescu
Vintila Bratianu
Nicolae Burileanu
Laurentiu Catana
Erich Selei
Gheorghe Cristea
Mircea Dumitescu
Moldoveanu
Neghrineac
Si multi altii.
Glorie eterna tuturor!

Cinste lor si inginerilor care au construit IAR 80 si IAR 81!!!

Si sa dea Cel de Sus sa devenim din nou ce am fost odata si chiar mai mult decit atit. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace.

L-ai uitat pe Valerian Cioaba!

Cioaba, coleg cu Agarici, a fost doborat de rushi, pe langa Odessa. El a fost printre cei mai buni pilotzi romani, alaturi de Agarici, legionar shi asta. "Cioaba shi cu Agarici baga spaima-n bolshevici" se canta prin 1942. Cioaba a fost salvat de iubita lui, evreica, care s-a maritat cu fostul legionar aviator erou.

AGARICI

A nu se uita de asemenea pilotul Agarici din Constanta; Rusii au invatat pe pielea lor despre el.
Horia

Da, Agarici a doborit 15 avioane in total

Pilot bun, persecutat de comunistii imputiti.

Glorie Eterna Eroilor Armatei Romane!!!

Azi chiar v-am apreciat ziare.com. Daca macar 2-3 articole din acestea ati da zilnic in dauna celor legate de sex, monden etc, tot ar fi ceva. Regretabil ca numele eroilor armatei romane se pierd in negura vremurilor, iar in scoli se invata fel de fel de istorii alternative. Macar mai citeste si tineretul pe internet.

 

Eroii nostrii

Bravo,bine spus foarte bine ca isi mai aduc aminte si ii comemoreaza pe eroii neamului.Cinste lor,citind articolul si vazand documentarul nu ai cum sa nu devii mai patriot si sa fii mandru ca esti roman.

Eroii nostrii

Bravo,bine spus foarte bine ca isi mai aduc aminte si ii comemoreaza pe eroii neamului.Cinste lor,citind articolul si vazand documentarul nu ai cum sa nu devii mai patriot si sa fii mandru ca esti roman.

baieti...

observati ca alde gelu,vosi,outlander...etc,nu posteaza la articole de acest gen?de ce?simplu,ii doare-n c..uu.r de tara asta,ei sunt platiti sa scrie porcarii

ar trebui sa ne reamintim de ei si altfel

poate scrisa o carte , facut un film, deoarece de ai nostii nu stie nimeni nimic, si totsi am avut ca pierderi locul patru in timpul razboiului, (loc trist de altfel)
Cinste, si vesnica amintire si pomenire Eroilor Neamului, Dumnezeu sa-i aseze in loc cu verdeata.

EROII NOSTRII

Nu pot decat sa va felicit din toata inima si din tot sufletul pentru articolele de acest gen, care ne aminteste ca si Romania a avut eroi, mari eroi ce-au luptat din toatre puterile pentru misiunile incredintate de Patrie. Bine-ar fi sa le repetati, mai mult chiar sa deschideti o rubrica inchinata eroilor si martirilor romani. Pentru istoria noastra sunt nemuritori. O merita cu prisosinta, Bunul Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca-n pace.
Si-o meritam si noi, ca sa stim ca suntem fii de eroi.

 

EROII NOSTRII

Nu pot decat sa va felicit din toata inima si din tot sufletul pentru articolele de acest gen, care ne aminteste ca si Romania a avut eroi, mari eroi ce-au luptat din toatre puterile pentru misiunile incredintate de Patrie. Bine-ar fi sa le repetati, mai mult chiar sa deschideti o rubrica inchinata eroilor si martirilor romani. Pentru istoria noastra sunt nemuritori. O merita cu prisosinta, Bunul Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca-n pace.
Si-o meritam si noi, ca sa stim ca suntem fii de eroi.

 

dfh

din pacate cati romani ca el mai sunt.cinste lui si la toti romanii uitati de istorie care au aparat tarisoara asta.nu trebuie sa i uitam niciodata.nu suntem un popor de analfabeti ,manelisti,tradatori asa cum vor sa ne faca sa credem.nu treb sa uitam trecutul nostru.cinste lor si celor ca el.

 

rescrierea istoriei furate e neceasara

stabilirea unei ierarhii a valorilor reale si sanatoase pentru a crea modele este ceva foarte necesar

 

Glorie eterna adevaratilor eroi!

Tara le-ar putea fi sincer recunoscatoare!!

 

crezi?

cum ar putea sa le fie tara recunoscatoare in ziua de azi cand au fost decorati de catre actualii polititieni tocmai cei care i-au bagat si schingiuit in inchisori?
Daca politicienii de azi nu vor reusi sa distruga de tot aceasta tara ,atunci poate peste 100 de ani copii vor putea citi in cartile de istorie si despre ei.Acum nu este nici o sansa sa fie pretuiti.

Vasi

de ce la conditional optativ? de ce nu afirmativ?

Din cauza indiferentei si conventionalului...

...cu care am constatat ca ne tratam toti eroii si cetatenii merituosi! Am cam uitat de respect, mila, piosenie, recunostinta adevarate, din suflet!

cinste lui

cinste eroilor neamului, cinste lor!

 

Bravo domnule Ovidiu Draghia.......

...ca ti-ai gasit timp si spatiu sa ne relatezi despre unul dintre eroii nostri.Imi doresc sa mai scrii despre ei,atat pt noi cat si pt copii nostri care ar trebui sa stie ca poporul acesta al nostru a dat si eroi si nu numai pe netrebnicii politici din ziua de azi sau hoti si criminali.Inteleg ca pt politicienii de azi ,este greu sa vada in ziare pozele si relatarile despre eroii ,despre adevaratii patrioti ,despre cei care au iubit tara nostra si au construit ceva pt ea ,fiindca ei nu au construit nimic ,nu au facut nimic pt tara ci numai au furat si au instrainat tot ce au construit altii .Cum ar putea aparea un articol despre Dan Vizanti pe aceeasi pagina cu victoria in alegeri a lui Geoana ,Vanghelie,Bsescu,Becali,Vadim,EBA......?Vizanty isi apara tara ,politicienii de azi o distrug.Massmedia din Romania este acaparata de "victoriile "personale ale banditilor politici si a tradatorilor de tara si sigur nu mai este loc pt adevaratii eroi.AMIN!

 

romani

ma bucur ca si-a gasit cineva timp sa vorbeasca si despre oamenii de valoare. ma bucur sa citesc un articol despre altceva decat pipite,politicieni si mai nou pipite politicianiste...
Dl Vizanty are uriasul merit de a fi contribuit decisiv la salvarea a mii de oameni, mai ales in Bucuresti unde aglomerarea urbana era mare si numarul victimelor ar fi fost mult mai mare data fiind imprecizia bombardamentelor.
Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care la vremea lor si-au riscat vietile pentru binele altora.
Si mai ales ma bucur ca si-a amintit cineva din presa de acesti romani exceptionali.

 

Este cel mai interesant articol citit de mine in ultima jumatate de an, pe Ziare.

Bravo, domnule Draghia! Asta este articol adevarat, de ziarist cu coloana vertebrala! Nu mai umpletzi site-ul cu elucubratzii de Ioana Ene, Lecca shi alte suflete de slga, cum i-ar fi calificat N.D. Cocea!

 

Avem eroi

Uitam un lucru : inca avem eroi. Romania a avut, are si va avea eroi de care insa isi bate joc. Acesti eroi provin atat din randul Armatei cat si din randul politiei, jandarmeriei, serviciilor romane de informatii. De cei care au fost ne batem joc prin "uitare", de cei care sunt ne batem joc in ce fel ne pica in mana. Chiar daca lupta pentru razboiul altora pe meleaguri indepartate, atat militarii in Irak si Afganistan si pe unde mai sunt , cat si jandarmii in Kosovo isi fac DATORIA fata de tara , fata de ROMANIA.
Dar, de ce sa facem din asta o stire, cand putem pune pe prima pagina faptul ca armata si jandarmeria au salarii mari, faptul ca sora Columbencei isi arata tatele pentru 1000 de euro, ca Baseasca a castigat alegerile in haina militara.........exemplele continua.
Asta este educatia pe care o dam copiilor nostri, generatia de maine: tate, droguri, tutun si violenta cat cuprinde uitand un lucru esential : valorile poporului roman.
Deci domnilor, fie-le tarana usoara celor care au fost si putem doar spera ca-i vom vedea la loc de cinste unde le e locul, fie sanatosi cei care sunt.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor