Dan Vizanty, un erou uitat. 65 de ani de la o victorie de rasunet a aviatiei romane (Video)

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 09:20
9655 citiri
Dan Vizanty, un erou uitat. 65 de ani de la o victorie de rasunet a aviatiei romane (Video)

In urma cu 65 de ani, aviatia romana inregistra una dintre cele mai mari victorii ale sale, sub comanda capitanului aviator Dan Vizanty.

Numele sau nu este cunoscut publicului larg si nu apare in vreun manual de istorie moderna, desi datorita lui au fost limitate cu mult pierderile de vieti omenesti si distrugerile in Bucuresti si Ploiesti, in timpul raidurilor anglo-americane din 1944.

Pilotul Dan Vizanty a fost comandantul Grupului 6 Vanatoare care a aparat Capitala cu un numar mic de aparate.

Romanii au inregistrat in acea perioada mai multe serii de succese, dar o victorie de rasunet a avut loc acum 65 de ani, pe 10 iunie 1944, cand au distrus un numar de aproximativ 24 de avioane americane, intr-o actiune defensiva menita sa apere sudul tarii de armata pe atunci inamica.

Cariera pilotului Dan Vizanty

Cine a fost Dan Vizanty si prin ce s-a remarcat acest pilot de exceptie? In perioada iunie 1941 - august 1942, a efectuat campania de la Odesa comandand Escadrila 43 Vanatoare, dotata cu avioane PZL-11F, si executand peste 50 misiuni de razboi.

De la 1 august 1943 pana la 23 august 1944, a fost comandantul Grupului nr. 6 Vanatoare (escadrilele 58, 59, 61 si 62, cu baza pe aerodromul Popesti-Leordeni si echipat cu aparate IAR 80 si IAR 81), ce avea ca misiune apararea Bucurestiului si a zonei petroliere Ploiesti, in timpul bombardamentelor anglo-americane.

In timpul raidurilor americane, unitatile sub comanda sa au doborat 91 avioane de bombardament cu 4 motoare si 45 avioane de vanatoare, din care personal a doborat 12 "Fortarete" si "Liberatoare" cu 4 motoare si 3 avioane de vanatoare.

De la 23 aug. 1944, a comandat Grupurile 1 si 6 Vanatoare, adunate pe aerodromurile din Bucuresti si si-a asumat raspunderea unor misiuni importante, timp de 10 zile pana la reluarea legaturilor cu comandamentele superioare si reorganizarea aviatiei. A scos din lupta cu unitatile sale, numai in primele zile, 25 avioane germane de toate categoriile.

Apoi in cadrul Corpului Aerian Roman a continuat campania din vest (Transilvania, Ungaria, Cehoslovacia), comandand Grupul de Vanatoare nr. 1 (de la 8 sept. 1944 pana in aug. 1945).

Succesele sale militare, recunoscute prin Ordinul Mihai Viteazul

La sfarsitul razboiului - totalizeaza, in functie de sistemul de referinta luat in calcul, 16 victorii aeriene (43, conform sistemului prevazut de Statul Major al Aerului, Sectia a II-a) si peste 4600 ore de zbor.

Pentru faptele sale, Dan Vizanty primeste Ordinul Mihai Viteazul acordat de Regele Mihai. Dupa instalarea comunistilor, este marginalizat, pentru ca mai tarziu sa fie arestat pentru uneltire contra noului regim.

Cititi si relatarea bataliei din 10 iunie, intr-un articol scris de catre Dan Vizanti

Urmariti un material video despre eroul roman Dan Vizanty, evocat intr-o discutie pe care am purtat-o cu fiica sa, Ana Maria Vizanti.

Veti vedea imagini de arhiva inedite, filme cu pilotii romani si aparatele lor - din timpul celui de-al doilea razboi mondial, brevetele obtinute de catre Dan Vizanty si titlurile din ziarele vremii, pastrate in arhiva familiei.

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...