De ce nu avem metrou in Drumul Taberei? Ceausescu e de vina!

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 08:44
3696 citiri
De ce nu avem metrou in Drumul Taberei? Ceausescu e de vina!

Desi trebuia sa transporte muncitorii din cartierele dormitor spre platformele industriale, metroul a fost construit dupa capriciile tovarasului Ceausescu, si nu dupa cum l-au proiectat specialistii.

Nicolae Constantinescu, director al Centralei Constructii Cai Ferate (CCCF), spune ca patriarhul Miron Cristea ar fi dat prima indicatie, la 1934, desemnandu-l pe inginerul Dimitrie Leonida sa faca niste studii. Cel de-al doilea razboi mondial a zadarnicit planurile inginerului Leonida, pana prin anii '50, scrie Evenimentul Zilei.

Cert este ca anii '50 coincid, in ambele variante ale povestitorilor, ca moment de nastere a Directiei de Metrou Bucuresti. A inceput sa se sondeze terenul, sa se discute amplasarea viitoarelor tunele la adancimi variabile, intre 20 si 40 de metri si sa se faca planuri.

Constructia urma sa inceapa in zonele: Atelierele Grivita Rosie, Centru, Viitorul port; Parcul Herastrau, zona locuintelor din sud; Fabrica de confectii si tricotaje, Cismigiu, Uzinele 23 august.

Drumul Taberei si Gheorghiu Dej

Actul de nastere, insa, care avea sa conduca la primul tarnacop infipt in pamant, s-a semnat la Congresul al XI-lea al PCR, dupa ce tovarasul Nicolae Ceausescu aflase de la un simpozion international ca tendintele demografice in crestere demonstrau ca orice oras cu peste un milion de locuitori, cum era si cazul Bucurestiului, avea nevoie stringenta de metrou.

"Metroul trebuia facut din Drumul Taberei pana in Balta Alba, dar pentru ca Ceausescu l-a negat pe Gheorghiu Dej - a bagat metroul in Militari. In Drumul Taberei zicea el ca traiau burgejii, pentru ca era facut pe vremea lui Gheorghiu Dej. Dar Drumul Taberei era primul cartier aglomerat al Bucurestiului.

Militari nici nu era construit la vremea aia. Era o lozinca, un orgoliu al lui Ceausescu, si prostia noastra de a-l face pe el marele arhitect, primul om al tarii", explica inginerul Victor Chiriac, cel care a proiectat printre altele statia Eroilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#Ceausescu metrou Drumul Taberei , #ancheta