DNA ia urma generalilor cu diplome false

Vineri, 13 Martie 2009, ora 10:17
7660 citiri
DNA ia urma generalilor cu diplome false
Foto: MApN

Ministerul Apararii Nationale si Directia Nationala Anticoruptie au confirmat joi derularea unei anchete in cazul titlurilor didactice universitare (lector, conferentiar sau profesor) acordate, in perioada 2002-2008, la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" (UNAp).

Fostul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, cel care a cerut Directiei de prevenire si investigare a coruptiei si fraudei, structura specializata a MApN sa faca o ancheta, a declarat joi ca nu-si aminteste numele generalilor din raport, scrie Ziua.

"Erau si cu grade superioare. Nu-mi aduc aminte cine erau, ca sunt multi generali in armata. Nu stiu", a declarat Melescanu.

Nici Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii in perioada 2000-2004, si nici Teodor Atanasiu, care a detinut o perioada acest mandat in timpul Guvernului Tariceanu, nu au detinut informatii privind posibile nereguli in obtinerea de diplome de cadre didactice universitare de catre generali sau ofiteri superiori si a subliniat ca acordarea diplomelor se face sub asistenta MEC.

In urma dezvaluirilor facute de ziarul Ziua, Ministerul Educatiei a demarat propriile verificari privind modul in care s-au acordat titlurile didactice universitare la UNAp. Ofiterul de relatii publice de la UNAp a refuzat sa dea detalii cu privire la aceasta ancheta, precizand ca nu detine "date concrete".

Cu toate acestea, generalul (r.) Mircea Muresan, fostul rector al Universitatii Nationale de Aparare(UNAP), se pare ca este unul dintre generalii aflati in vizorul DNA, dupa cum au declarat pentru NewsIn, surse apropiate anchetei.

Potrivit cotidianului Romania Libera, alaturi de Muresan pe lista se mai afla si Gabriel Oprea, cel care a fost numit pentru scurta vreme la sefia Ministerului de Interne, Viorel Buta, comandorul Florin Rapan, comandantul de flotila Marius Hanganu, precum si multi alti ofiteri superiori.

Primul pas era ca solicitantul - fie el si civil - sa obtina titlul de doctor in stiinte militare, iar apoi urma eliberarea unei diplome de profesor universitar, chiar daca acea persoana nu avea nici un fel de experienta si practica in domeniu.

Surse din apropierea anchetei sustin ca in unele cazuri favorurile erau cumparate cu sume care depaseau 15.000 de euro.

Procurorii nu au invinuit inca nici o persoana deoarece MApN nu si-a finalizat propria ancheta si nu a transmis toate documentele la Parchet. Din sesizarea DNA insa, se pare ca nu mai putin de 100 de ofiteri ar fi fost implicati in aceasta retea.

"Nu se poate aprecia deocamdata cate persoane sunt implicate, deoarece inca nu au fost studiate din biblioteca MApN toate lucrarile de doctorat", sustin sursele militare. Lucrarile de doctorat "trebuie sa fie originale", sustin aceleasi surse, dar multe dintre ele "par multiplicate". Dupa expertizarea lucrarilor, se poate aprecia cine a obtinut titlul corect si cine nu.

In afara de Universitatea Nationala Militara "Carol I" sunt vizate si alte institutii militare de invatamant superior.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#scandal generali diplome, #titluri universitare falsificate, #scandal Universitatea Carol , #ancheta