Dosarul Ciorogarla: Peste 70.000 de politisti au cautat armele disparute

Sambata, 12 Martie 2011, ora 16:38
1864 citiri
Dosarul Ciorogarla: Peste 70.000 de politisti au cautat armele disparute
Foto: Romania Libera

Dupa cazul furtului armelor de la Ciorogarla, peste 70.000 de politisti au fost angrenati in misiuni si s-au organizat peste 20.000 de filtre de circulatie, toate cu scopul de a gasi armele furate.

Precizarea apare in motivarea condamnarii militarilor de la aceasta unitate.

Judecatorul militar, Sorin Corneliu Petrean, cel care a dictat condamnari intre sase luni si 15 ani de inchisoare, pentru fapte de furt si calcare de consemn sau nerespectarea normelor militare, face publica in motivarea acestor sentinte, o adresa a IGPR referitoare la masurile imediate luate dupa constatarea lipsei armelor de la unitatetea militara, noteaza Mediafax.

Astfel, potrivit adresei IGPR existenta la dosar, imediat dupa furtul armelor si exclusiv pentru gasirea acestora, "au fost angrenati in misiuni un numar de 76.010 politisti, au fost organizate 22.098 filtre de circulatie, au fost verificate 646.621 de persoane si s-au efectuat 14.799 de controale in locurile si mediile de interese operativ".

Judecatorul noteaza ca probele adunate de anchetatori releva "pe deplin" faptele de calcare de consemn comise de cei 11 militari deferiti justitiei, precizand ca faptele lor au creat o situatie grava la nivelul unitatii militare cat si a securitatii si instabilitatii sistemului, mai arata sursa citata.

"Sustragerea armamentului din unitatea militara a cauzat o perturbare deosebit de grava a activitatii acestei unitati, precum si a Brigazii nr.1 Rachete sol-aer, avand in vedere ca lipsa unei asemenea cantitati de armamament reprezinta o diminuare a capacitatii de lupta a brigazii si a unitatilor subordonate, precum si faptul ca evenimentul produs a impus angrenarea in desfasurarea cercetarilor efectuate in cauza a unui numar foarte mare de cadre militare, ce nu au mai putut sa fie folosite, in anumite intervale de timp, pentru indeplinirea misiunilor specifice", mai noteaza judecatorul Petrean.

El sustine ca "evenimentul produs a impus adoptarea unor masuri ferme, de inlocuire din functie a mai multor persoane cu atributii de conducere, atat din cadrul UM 01916 Ciorogarla, cat si al Brigazii nr.1 Rachete sol-aer si chiar Statului Major al Fortelor Aeriene".

Magistratul mai retine ca "tot in cadrul consecintelor deosebit de grave ale faptei comise trebuie avuta in vedere si starea de pericol pentru ordinea publica, generata de posibilitatea folosirii armelor sustrase in comiterea altor infractiuni deosebit de grave".

Judecatorul Petrean arata in motivarea sa ca militarii angajati care au efectuat serviciul de paza in perioada cu pricina au avut asupra lor si chiar au folosit telefoanele mobile, contrar consemnelor generale si particulare ale celor doua posturi de santinela care interzic militarilor sa aiba asupra lor orice alte obiecte cu exceptia celor neceasre desfasurarii serviciului.

Ca mai mare pedeapsa aplicata de magistratii militari unui cadru condamnat in dosarul furtului de arme de la Ciorogarla este de 15 ani, ea fiind primita de un sergent, pedepsele tuturor celor 11 militari judecati insumand 78 de ani si doua luni de inchisoare.

Toate condamnarile cu executarea pedepsei au fost insotite de degradarea celor gasiti vinovati, precum si de interzicerea anumitor drepturi pentru o perioada de cinci ani. In plus, Instanta i-a obligat pe unii dintre ei la plata unor sume de bani reprezentand contravaloarea armelor si a celorlalte obiecte furate din depozitul de la Ciorogarla, dar si cheltuieli de judecata.

Decizia Tribunanului Militar Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Curtea Militara de Apel.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#furt arme Ciorogarla, #misiuni politisti militari condamnati , #ancheta