Dosarul de conferentiar il da de gol pe Oprescu

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 07:18
4283 citiri
Dosarul de conferentiar il da de gol pe Oprescu

Titlul lui Sorin Oprescu de a practica invatamantul universitar ii este contestat chiar de dosarul conferentiar, depus cu trei ani inainte de a deveni profesor, scrie Cotidianul de luni.

Acceasi publicatie a adus dovezi, recent, potrivit carora Sorin Oprescu si-ar fi masluit dosarul de candidatura la titlul de profesor universitar prin declararea unor articole publicate in reviste de profil, care, de fapt, nu se regaseau in publicatiile indicate.

Concret, dovezile de fals arata ca Oprescu si-a falsificat dosarul de profesor universitar: articolele scrise inainte de obtinerea titlului de obtinere a titlului de conferentiar si dupa aceea nu ies la scocoteala.

Dupa ce a fost acuzat ca dosarul sau contine copii xerografiate dupa copertele revistelor respective, peste care au fost suprapuse pagini din diverse articole medicale, imprimate cu ajutorul calculatorului, Sorin Oprescu a sesizat Comisia de etica a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Bucuresti, care s-a intrunit pentru a verifica din nou dosarul si a da un verdict.

Dosarul de conferentiar, o noua proba in cazul Oprescu

In perioada in care Oprescu si-a depus dosarul de conferentiar, presedintele comisiei de concurs era decanul de atunci al Facultatii de Medicina, Eugen Ciofu. Dosarul contine atat concluziile comisiei de concurs, cat si declaratia lui Ciofu din 1997, in care spune ca Oprescu era autorul a 108 lucrari stiintifice, dintre care insa doar 11 au fost publicate in reviste.

Daca in anul 1997, cele 11 articole erau suficiente pentru ca Oprescu sa devina conferentiar, Comisia Medicala din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare din Ministerul Educatiei a modificat, in 1999, mai multe dintre criteriile stiintifice minime pentru a deveni profesor universitar de medicina.

Potrivit noilor norme intrate in vigoare in 1999, titlul de profesor universitar era pastrat doar daca persoana in cauza publica 20 de lucrari in reviste de viaf, din care la cel putin 10 candidatul sa fie prim autor, iar minimum trei sa fi fost publicate de la ultima promovare. Concret, un candidat nu putea deveni profesor indiferent cate carti avea scoase ori cate comunicari prezentase la congrese internationale.

Oprescu a publicat doar doua articole in perioada 1997-2000

Mai mult, insusi senatorul PSD a declarat ca in perioada 1997-2000, a publicat doar un singur articol, iar altul era in curs de aparitie in revista "Chirurgia", asadar in total 13 articole.

Pe de alta parte, pentru a avea dreptul de a preda la universitate, Sorin Oprescu trebuia sa aiba 20 de articole publicate. In plus, dosarul de conferentiar atesta 21 de articole, insa numarul acestora contravine chiar declaratiei lui Oprescu.

Diferenta de dosare pana la numarul de 21, care sint trecute in dosarul din 2000, o constituie sase articole false, plastografiate, ce sint declarate ca fiind publicate intre anii 1986 si 1994, dar care nu apar in dosarul de conferentiar din 1997, si doua articole publicate in reviste care nu aveau ca principal obiect chirurgia. De altfel, din acest motiv, cele doua nici n-au fost luate in considerare de presedintele comisiei de concurs din 1997.

Comisia etica ar putea incalca reglementarile MS din 1990

Comisia de etica ia in considerare emiterea unui raspuns diplomatic prin care titlul universitar al senatorului PSD sa nu fie afectat, au declarat surse din UMF. Mai mult, desi ar declara ca exista anumite aspecte din dosarul de profesor care nu corespund realitatii, Comisia condusa de profesorul Mircea Diculescu ar putea opina ca acestea nu sint atit de grave incit sa fie luata in discutie retragerea titlului academic, mai ales ca, la alte capitole decit cel al articolelor publicate in reviste de varf, Oprescu ar fi depasit cu mult conditiile minime.

Pe de alta parte, o asemenea decizie incalca reglementarile Ministerului Educatiei din 1999, care prevad criterii separate pentru articole, carti sau alte forme de activitate stiintifica, iar daca unul dintre acestea nu este indeplinit, candidatul nu mai poate deveni profesor, desi celelalte criterii au fost realizate sau chiar depasite cu mult.

Atentarea la dosarul si la demnitatea lui Oprescu l-au determinat pe senatorul PSD sa nu mai candideze la functia de decan al Facultatii de Medicina, desi anterior, conform unor surse din senatul universitatii, isi anuntase voalat aceasta intentie de mai multe ori.

Mai mult, la cateva zile dupa izbucnirea scandalului, presedintele Comisiei de etica, profesorul Mircea Diculescu, a demisionat din functie. "Aceasta demisie nu priveste dosarele pe care le am in curs de finalizare, inclusiv dosarul Oprescu! Nu voi mai analiza alte dosare", a declarat Diculescu.

O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
Autoritățile americane au anunțat că o tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată duminică, 21 aprilie, în campusul Universității de Stat din Delaware. Conform ABC News,...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Sorin Oprescu, #dosar, #Universitate, #conferentiar, #articole , #ancheta
Comentarii
D
DSRY
rank 1
Z
ZSJGd
rank 1