Elena, partea negativa a familiei Ceausescu

Duminica, 04 Ianuarie 2009, ora 15:26
10238 citiri
Elena, partea negativa a familiei Ceausescu

Sotia lui Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu, a ridicat comunismul din Romania pe culmile dictaturii de tip tribal, iar cultul personalitatii o "imbolnavise" si pe ea, drept dovada ca in zilele de 7 si 26 ianuarie romanii repetau in fiecare an "La multi ani, mult stimata si iubita tovarasa Elena Ceausescu".

Nici un ministru, sindicat sau intreprindere nu indrazneau sa intampine ziua de nastere a lui Nicolae sau a Elenei Ceausescu fara daruri extravagante, arata

Adevarul.

Acestia cumparau rochii foarte scumpe sau haine de blana, care erau pasiunea Elenei Ceausescu. Aniversarile zilelor de nastere ale sotilor Ceausescu erau pregatite din timp, cu mare grija, de fiecare organizatie judeteana de partid, de intreprinderile mai importante si in general de toate "colectivele de oameni ai muncii". Din toate judetele tarii incepeau sa soseasca la Comitetul Central al Partidului telegrame si scrisori de felicitare, care de obicei erau aruncate la cosul de gunoi.

Adevarata descatusare a apetitului pentru putere al Elenei Ceausescu s-a produs la inceputul anilor '70. In spatele exacerbarii cultului personalitatii celor doi s-a aflat in permanenta sotia lui Nicolae, al carei model preferat era ultima sotie a dictatorului argentinian, generalul Juan Peron, Evita Peron.

Elena controla aproape totul

Elena Ceausescu a avut un rol extrem de important in evolutia si in deciziile pe care Nicolae Ceausescu le-a adoptat de-a lungul vietii. Se pare ca din cauza ei, Gheorghiu-Dej si familia acestuia nu il mai agreau pe Nicolae Ceausescu in ultimii ani. Descrisa de majoritatea celor care au intrat in contact cu ea ca o femeie rea si dispretuitoare, Elena voia sa detina controlul absolut asupra tuturor, inclusiv asupra lui Nicolae si asupra copiilor.

Cu ajutorul aparatului de Securitate, Elena isi exercita puterea in mod discretionar. De supravegherea stricta a Elenei nu au scapat nici macar copiii cuplului dictatorial si in special mezinul familiei, Nicu Ceausescu, cel pe care ea il vedea ca succesor al lui Nicolae la conducerea statului. In fiecare zi, traseul acestuia era strict supravegheat de "baietii" Securitatii, care intocmeau rapoarte detaliate despre itinerariile odraslei prezidentiale.

De cate ori Nicu avea o noua aventura, Elena Ceausescu ii punea pe cei de la Securitate sa afle tot ce se putea afla despre cea cu care Nicu se intalnea. Fostul general de Securitate Ion Mihai Pacepa afirma ca Petre Roman "avea dosar de urmarire, deoarece Elena voia sa curme relatiile sale sentimentale cu Zoe".

Acesta sustine ca Petre Roman a fost exilat "pe chestia cu Zoe, care a facut o pasiune pentru el". Si in ceea ce priveste relatiile externe, Elena Ceausescu lasa sa se inteleaga in timpul vizitelor in afara ca isi doreste daruri scumpe, care de multe ori le-a si primit.

Fosta sotie a dictatorului comunist nu purta nimic care sa nu o puna in valoare.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Elena Ceausescu, #femeie rea, #cultul personalitatii, #model Evita Peron , #ancheta