Europa Libera a fost "torpilata" de patroni

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 09:01
1939 citiri
Europa Libera a fost "torpilata" de patroni

Ioana Magura Bernard, fost redactor al postului de radio Europa Libera sustine ca s-au facut mai multe incercari de a fi prezentata ca agenta a Securitatii.

Ea a povestit, in exlusivitate pentru Jurnalul National, despre fata nevazuta a Europei Libere, despre actiunile Securitatii, despre mortile suspecte de la Manchen si despre bucataria interna a postului in perioada comunista, date si evenimente necunoscute nici pana azi ascultatorilor din Romania.

"Prima incercare dateaza de pe la mijlocul anilor '70, cand directorul de atunci al Europei Libere, Bill Buell, a primit o scrisoare anonima in care se spunea ca am fost infiltrata la Radio cu misiunea de a-l cuceri pe Noel si a ma marita cu el, pentru ca, prin intermediul meu, Securitatea sa "conduca" sectia romana. Buell i-a aratat scrisoarea lui Noel, cerandu-si scuze", a povestit Ioana Magura Bernard.

Potrivit acesteia, o a doua incercare a avut loc cu vreo 10 ani mai tarziu. "La mijlocul anilor '80, Richard Cummings, directorul serviciului de securitate al Europei Libere, m-a chemat in biroul lui si mi-a spus ca, in urma cu circa un an, in Franta fusese descoperita o retea de spionaj. Impricinatii au comunicat politiei franceze ca eu as fi contactul lor in Germania. Alertata, politia germana m-a pus sub urmarire. Dupa 6 luni, m-a abandonat, dandu-si seama ca fusese dezinformata", mai spune fostul redactor de la Europa Libera.

Ea mai sustine ca americanii au facut jocul Securitatii. "Americanii au negat implicarea Securitatii in aceste crime, cel putin din doua motive. In primul rand, pentru ca le era teama ca personalul Sectiei romane va intra in panica. In al doilea rand, daca ar fi recunoscut ca Noel Bernard, Mihai Cismarescu, Emil Georgescu si Vlad Georgescu si-au pierdut viata datorita activitatii lor la Radio Europa Libera, va dati seama ce despagubiri ar fi trebuit sa plateasca familiilor lor", a afirmat Ioana Magura Bernard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Europa Libera, #Bernard, #Securitate , #ancheta