Fostul sef al Securitatii: Spionii erau racolati si din randul studentilor

Marti, 06 Mai 2008, ora 10:41
7012 citiri
Fostul sef al Securitatii: Spionii erau racolati si din randul studentilor

In "saptamana patimilor", printre numeroasele stiri privind masa de Paste, a trecut aproape neobservata o informatie extrem de importanta despre apropiatii presedintelui Basescu. Valeriu Arteni, numit in dimineata zilei de 24 aprilie la conducerea Compartimentului Protocol al Administratiei Prezidentiale, a fost demis dupa cateva ore, fara prea multe justificari de la Cotroceni.

Cauza neobisnuitei "miscari" a lui Basescu a fost reactia presei fata de Arteni, "deconspirat" ca fost agent DIE de un coleg de breasla intr-un interviu acordat ziarului Gardianul in anul 2006.

Astfel, daca presa nu scotocea putin prin ziarele mai vechi, Basescu ar fi avut azi un nou sef de Protocol, in locul lui Ion Pascu, fostul titular al postului, trimis ambasador in Turcia.

Daca Valeriu Arteni a fost numit oficial de Basescu consilier prezidential, chiar si pret de cateva ore, inseamna ca trecuse "testul cu Securitatea" din partea CNSAS-ului. Ori ca nu i se aplicase nici unul sau este in continuare ofiter DIE si nu poate fi deconspirat (in acest caz nici CNSAS-ul nu va primi vreodata dosarul sau).

Ion Stanescu, presedinte al Consiliului Securitatii Statului in perioada 1968-1972, a precizat intr-un interviu acordat Jurnalului National, care erau metodele de racolare a studentilor.

El a declarat ca Securitatea urmarea studentii merituosi si cu anumite calitati. "De regula, era luat cam la mijlocul facultatii, atunci se incepea prelucrarea sa. Pe urma lucrurile avansau - nu devenea imediat ofiter, mai intai era colaborator. Se facea o evaluare, in primul rand trebuia sa stie limbi straine - engleza, franceza, germana.

Ofiterul avea sarcina trebuia sa-l recruteze pe domeniul care-l interesa pe el - pe unul il interesa America, pe altii Franta, pe altii Germania, pe altii Italia. Apoi era instruit - nu pleca pana nu i se faceau verificari. I se pregateau capcane. Il incercai aici in tara, dar si acolo i se faceau testari, sa ne convingem ca e bun", afirma Stanescu.

El afirma ca "racolatorii" se gaseau atat printre profesori, cat si printre studenti. Insa nu se stiau unul pe altul. Fiecare isi recruta pentru el. Ion Stanescu povesteste ca dupa ce erau racolati si instruiti, studentilor li se dadea grad de locotenent sau sublocotenent acoperit.

"Nu-i stia nimeni, aveau nume conspirativ. Nu stiau unul de altul - pai, atunci era deconspirare. Ca se intamplau destainuiri intre ei, se mai intampla, dar era un accident. Regula era categoric nu", mai declara fostul presedinte al Securitatii.

Stanescu a mai declarat pentru Jurnalul National ca a fost o perioada in care se stia pe fata care-s oamenii Securitatii in ambasade. "Cand am fost numit presedinte al Consiliului Securitatii Statului era o hotarare conform careia Securitatea avea distribuiti functionari in ambasade, pe tari. Era batut in cuie, adica se stia oficial de toata lumea. La Londra, ministrul-consilier, al doilea dupa ambasador, era ofiter de Securitate. Cifrorii, toti erau ai Securitatii", mai povesteste Stanescu.

Ion Stanescu spune si care erau beneficiile aduse de "bransarea" la Securitate. "El lua doua salarii - o solda pentru functia oficiala care era la Externe, la Comert Exterior sau la o alta institutie cu activitate in strainatate, si a doua era aceasta pe care nu o stia nimeni si o primea el, solda de grad. Era bunicica, doua mii de lei, doua mii si ceva, trei mii. Erau bani pe vremea aceea", afirma el.

Ofiterii infiltrati de Securitate se puteau retrage din proprie initiativa, insa se expuneau unor suspiciuni. "Erau cazuri rare... De regula, se incurcau pe acolo sentimental, faceau relatii cu vreo femeie, lasau vreun copil si iesea scandal. si atunci il retrageam ca sa incheiem orice scandal, mai declara Stanescu.

Fostul presedinte al Securitatii, spune ca se pot afla astazi identitatile reale ale ofiterilor care au lucrat in DIE inainte de 1989. "Sigur, acestia aveau nume conspirative, dar ar trebui sa existe un dosar in care e mentionat traseul lor. Exista un dosar in arhiva SIE. Dar, din pacate, nu s-a deschis arhiva SIE - CNSAS-ul a luat numai din arhiva actualului SRI. Arhiva SIE, pe linie de contraspionaj si spionaj, toate documentele se gasesc la Serviciul de Informatii Externe", mai afirma Stanescu.

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Securitate, #studenti, #Ion Stanescu, #racolare , #ancheta