Generali filati de contraspionaj

Luni, 14 Iulie 2008, ora 08:54
6201 citiri
Generali filati de contraspionaj

Mai multi generali in rezerva ai armatei romane sunt monitorizati de contraspionajul militar pentru afaceri care lovesc in interesul national.

Directia de Siguranta Militara (DSM, contraspionajul militar) a declansat operatiunea "IUDA" ce a scos la lumina o pleiada de generali intrati in rezerva, dar activati in afaceri, informeaza Evenimentul Zilei.

Toti graviteaza in jurul lui Aurel Cazacu, (foto) fostul boss al Romtehnica si actual sef al Directiei Productia de Aparare din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Potrivit DSM, actiunile acestora prejudiciaza cercetarea, inzestrarea si modernizarea armatei romane, dar si importul si exportul de tehnica militara.

Dan Zaharia a condus Departamentul de Inzestrare si Logistica al Armatei, iar dupa ce a trecut in rezerva, s-a implicat in afaceri cu tehnica speciala, numele sau fiind vehiculat in scandalul "Shimon Naor". In 2003, contraspionajul militar monitorizeaza implicarea generalului (r) in negocierile dintre Romtehnica si armata nigeriana.

Miza: un contract de modernizare a avionului MiG 21, pe care tara africana e interesata sa-l cumpere. In ecuatie joaca un rol important si compania israeliana Elbit Systems, care trebuia efectiv sa modernizeze avionul. DSM identifica scurgeri de informatii despre oferta Romtehnica, atunci condusa de Cazacu, si despre oamenii israelienilor.

Unul e generalul (r) Dan Zaharia, a carui implicare in tergiversarea negocierilor "poate fi explicata prin faptul ca israelienii nu detin toate elementele de sustinere a solicitarilor lor". Si ulterior generalul, apropiat de Cazacu, a facut lobby pentru Bell Helicopters Textron si pentru compania italiana Finnmecanica.

In prezent, Zaharia lucreaza pentru firma AGM SRL (Bacau), controlata printr-un offshore olandez de grupul israelian AGM Group (tehnologie militara, aero-spatiala, telecomunicatii).

Generalul de divizie Florentin Popa a condus Departamentul Inzestrare si Logistica al Armatei. DSM l-a trecut pe lista rezervistilor implicati in "actiuni de lobby si trafic de influenta".

Generalul in rezerva Mircea Chelaru a fost seful Statului Major General al Armatei. DSM a interceptat intalnirile si discutiile pe care Chelaru le-a avut cu Aurel Cazacu. Interventiile lui Chelaru erau strict legate de schimbarile sau numirile unor oameni de decizie in sucursalele Romarm.

Fostul ministru al Apararii, Nicolae Spiroiu, e un prosper om de afaceri. Detine jumatate din participat iile firmei de consultanta Assistance and Technology Consulting (ATC) si e in atentia DSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ghid util pentru alegerea ambalajelor potrivite afacerii tale
Ghid util pentru alegerea ambalajelor potrivite afacerii tale
Ambalajul nu este doar o necesitate practică pentru protejarea și transportul produselor; este și o extensie a mărcii tale, jucând un rol crucial în atragerea și reținerea clienților....
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#afaceri, #generali, #cercetari, #DSM , #ancheta