Generalul Nicolae Plesita: "I-am ucis, bineinteles"

Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 12:29
14442 citiri
Generalul Nicolae Plesita: "I-am ucis, bineinteles"
foto Ziua

Atunci cand Traian Basescu condamna crimele comunismului de la tribuna Parlamentului, iar Vadim Tudor sufla intr-un fluier de militian si il huiduia din toti rarunchii, un om radea pe sub mustata.

Numele: Nicolae Plesita, fost general de securitate, omul care a recunoscut cu nonsalanta ca a fost implicat in uciderea unor protestatari ai regimului, pentru ca, ulterior, sa sustina ca noi am inteles gresit.

Plesita este acuzat de terorism, dar ridica o pensie de 5.500 de lei noi, 55 de milioane vechi, conform Gardianul. Generalul sustine acum ca toate acuzatiile care i se aduc sunt "simple fleacuri".

In opinia sa, a fost un fleac sa colaboreze cu teroristul Carlos, zis Sacalul, condamnat pe viata, in Franta, pentru uciderea unor politisti. Pentru el este un fleac si acuzatia ca a coordonat lichidarea fizica a unor romani doar pentru ca acestia criticau regimul comunist ori ca a semnat ca oameni sanatosi sa fie trimisi la balamuc, comenteaza cotidianul.

Material probator de la CIA, STASI, AVH si CNSAS

Lui Nicolae Plesita, sef al spionajului romanesc dupa fuga generalului Pacepa, i se aduc acuzatii de o gravitate extrema. Este vorba despre atentate coordonate de el, care urmareau lichidarea fizica a unor contestatari ai regimului Ceausescu.

La dosarul Plesita exista material probator si de la CIA, STASI (fosta Securitate est-germana), AVH (politia politica a Ungariei comuniste), CNSAS.

Lasand la o parte colaborarea dintre celebrul terorist Carlos Sacalul si Plesita, din 1981, soldata cu atentatul de la postul de radio Europa Libera, sectia ceha, Plesita mai este acuzat si de plasarea unor materiale explozive in colete postale.

A recunoscut in direct, la o ora de maxima audienta

Plesita a vorbit in mai multe randuri despre faptele sale de natura penala, afirmand ca si-a facut doar datoria, ca el este un adevarat patriot. Mai mult, intr-o emisiune tv a recunoscut chiar ca a ucis dusmanii regimului Ceausescu. Atunci generalul a spus cu cinism: "I-am ucis, bineinteles. Asta faceam noi (spionajul - n.n.)".

Ulterior, in fata procurorilor care au redeschis dosarul sau, Plesita a "nuantat". El a recunoscut doar ca n-a fost "usa de biserica". Toata povestea legata de teroristul Carlos Sacalul a aruncat-o in spatele lui Ceausescu si al lui Arafat, incercand sa-i convinga pe anchetatori ca nu se face vinovat de fapte de natura penala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacția partidului AUR după ce a fost acuzat că ar pregăti provocări anti-Ucraina: ”Aberaţii ale securiştilor de la Kiev”
Reacția partidului AUR după ce a fost acuzat că ar pregăti provocări anti-Ucraina: ”Aberaţii ale securiştilor de la Kiev”
Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a răspuns duminică, 21 aprilie, acuzaţiilor din presa ucraineană, care citează surse...
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
#Generalul Nicolae Plesita, #acuzatii, #omor, #atentate, #spionaj , #ancheta