George Maior: modernizarea SRI intampina rezistenta

Luni, 01 Septembrie 2008, ora 09:07
2223 citiri
George Maior: modernizarea SRI intampina rezistenta

Serviciul Roman de Informatii se afla, de aproape doua luni, in plina restructurare. George Maior, directorul general al Serviciului Roman de Informatii spune ca modernizarea intampina rezistenta din sistem.

"Avem multi ofiteri tineri care sprijina schimbarea si debirocratizarea, dar si ofiteri cu experienta care doresc sa activeze intr-o structura moderna, profesionista si dinamica. Exista ceea ce as numi o presiune interna pozitiva pentru transformare bazata pe o masa critica de acumulari conceptuale si actionale din ultima perioada. Bineinteles ca orice reforma de substanta angreneaza inevitabil o anumita rezistenta de sistem. Nu vizam o reforma de "cosmetizare" institutionala, ci una serioasa si sistemica", a declarat Maior pentru Gardianul

In ceea ce priveste numarul de cadre care au lucrat si inainte de 1989, Maior sustine ca numarul lor este in continua scadere.

"Trebuie mentionat ca s-a decis pastrarea in Serviciu a oamenilor valorosi, a profesionistilor in informatii, cu conditia ca acestia sa nu fi fost implicati in acte de represiune sau sa fi adus atingere drepturilor si libertatilor individuale. Consecinta este ca, la momentul actual, in S.R.I. activeaza sub 100 de cadre cu experienta care au lucrat si inainte de 1989, ceea ce reprezinta o proportie foarte redusa din totalul angajatilor institutiei. Numarul lor este de altfel in continua scadere.

In aceasta sesiune parlamentara se pune din nou problema abordarii legilor sigurantei nationale sau a infiintarii Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor. George Maior sustine ca dezbaterile parlamentare legate de legile ce privesc securitatea nationala ar trebui "degrevate de orice de incarcatura ideologica sau de false probleme legate de puterea serviciilor".

"Legea privind siguranta nationala a fost adoptata in 1991, chiar inainte de prima Constitutie a Romaniei de dupa 1989. A raspuns deci nevoilor unei anumite etape istorice. Este evident deci ca normele in vigoare sunt complet depasite in prezent, dupa ce Romania a devenit membra NATO si UE, iar Constitutia a fost deja modificata in 2003", arata Maior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#George Maior, #SRI, #legi, #restructurare , #ancheta