GIP: Familia Basescu aplica "reteta Popoviciu" in Constanta

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 16:48
3124 citiri
GIP: Familia Basescu aplica "reteta Popoviciu" in Constanta

Grupul pentru Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a publicat o serie de documente prin care vrea sa demonstreze ca familia Basescu aplica in Constanta reteta pe care Puiu Popoviciu a folosit-o in Baneasa.

Potrivit unui comunicat al GIP, remis Ziare.com, firma fiului lui Mircea Basescu, fratele presedintelui, a incheiat un contract de asociere cu o institutie de stat, la care statul participa cu un teren cu potential imobiliar ridicat, iar firma cu promisiuni de investitii.

Deosebirea dintre cazul Popoviciu si cel al firmei Global Business & Investments este ca, in timp ce Popoviciu a lasat statului aproape 50 la suta din profil, Mircea Basescu lasa statiunii de cercetare in discutie numai 30 la suta din profit.

In decembrie 2006, firma familiei Basescu, Global Business & Investments a incheiat un contract de asociere in participatiune cu o institutie de stat, Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Constanta.

Global Business & Investments este detinuta si administrata de copiii si apropiatii lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu. Potrivit sursei citate, Mircea Basescu este implicat direct in activitatea acestei societati.

Exploatare agricola cu profit maxim

In asocierea dintre SCDP Constanta si Global Business & Investments, statiunea de cercetare participa cu un teren de 30 ha, terenul Fermei nr. 10 Agigea, iar firma familiei Basescu participa cu promisiunea ca va finanta activitatea asociatiei. Terenul este situat intre Agigea si Eforie Nord pe Drumul European 87 Constanta-Mangalia.

Potrivit Contractului de asociere, SCDP, asociatul principal, are dreptul la 30% din profit, iar asociatul secundar Global Business & Investments beneficieaza de 70% din profit. Contractul are ca obiect exploatarea agricola a terenului, desi principalul obiect de activitate al Global Business & Investments este "dezvoltare (promovare) imobiliara".

Actionarul majoritar al SC Global Business & Investments SA este Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu si nepotul presedintelui Traian Basescu. Dragos Basescu detine 85% din actiuni si este si cenzor al societatii.

Restul de 15% dintre actiuni sunt detinute de Adriana Opreanu, care este administratorul societatii. Adriana Opreanu este director la firma SC Plusfood Constanta SRL, firma de procesare de carne de pui condusa de Mircea Basescu.

Raluca Basescu, fiica lui Mircea Basescu, este si ea cenzor al Global Business & Investments. Obiectul principal de activitate al firmei familie Basescu este dezvoltarea imobiliara.

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura este o institutie de stat care functioneaza in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" (ASAS) si in directa coordonare a Institutului de Cercetare-Dezvoltare Maracineni Arges.

Documente juridice

GIP publica Contractul de asociere in participatiune nr. 9277 din

22.12.2006 incheiat intre Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, in calitate de asociat principal si SC Global Business & Investments SRL, in calitate de asociat secund.

Potrivit art. 4 al acestui contract "contributia asociatului principal [SCDP Constanta] consta din dreptul de folosinta de catre asociatie a terenurilor agricole (...) in suprafata de 30 ha situate la Ferma nr. 10 Agigea".

In plus, SCDP Constanta se obliga se realizeze si toate lucrarile care fac obiectul contractului. Potrivit aceluiasi articol, "contributia asociatului secund consta in finantare directa a asociatiei in participatiune cu minim 75.000 euro", din finantarea unor obiective de investitii, din desfasurarea unor activitati de marketing si din dezvoltarea relatiilor stiintifice cu diferite institutii.

Contract pe 15 ani

Contractul este incheiat pe o perioada de 15 ani cu posibilitatea de prelungire. Obiectul contractului este reprezentat de cercetarea stiintifica si productia in agricultura, dar, potrivit alineatului 6.6 al art. 6 din contract, obiectul de activitate poate fi completat oricind intr-o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie.

Potrivit articolului 7, SCDP Constanta, desi este asociatul principal si aduce in afacere un teren de 30 ha, beneficiaza de doar 30% din profit, in timp ce asociatul secund, Global Business & Investments, beneficiaza de 70% din profit. In momentul asocierii, Global Business & Investments avea 2 angajati.

Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, controleaza direct afacerea Ferma Agigea. GIP publica procesul verbal nr. 8/18.12.2008 incheiat in sedinta Consiliului de Administratie al SCDP Constanta.

Acest document demonstreaza ca Mircea Basescu este cel care negociaza direct cu reprezentantii SCDP pina si "realizarea unui gard" si "decolmatarea unor puturi" pe terenul Fermei Agigea. Mircea Basescu este de altfel si cel care plateste personal aceste lucrari.

Exista totusi si o deosebire intre cele doua afaceri. In timp ce Puiu Popoviciu a lasat Universitatii de Stiinte Agricole 49,88% din profit, Mircea Basescu nu lasa Statiunii de Cercetare din Constanta decat 30% din profit.

In finalul comunicatului, GIP solicita autoritatilor statului anchetarea transferului celor 30 de ha de teren ale Fermei Agigea.

Vezi mai jos documentele doveditoare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Basescu, #afaceri Basescu, #Global Business, #scandal Popoviciu , #ancheta