Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iliescu in '89: Sa il rasturnam pe Ceausescu

Luni, 16 Martie 2009, ora 10:59
3821 citiri
Iliescu in '89: Sa il rasturnam pe Ceausescu

Ion Iliescu a redactat in anul 1989 o scrisoare in care-l critica pe Nicolae Ceausescu, regimul comunist si starea jalnica a lucrurilor din Romania, pe care a vrut sa o trimita la Europa Libera prin intermediul lui Virgil Magureanu, insa documentul nu a ajuns la destinatie din cauza unor complicatii.

Scrisoarea a fost facuta publica de presedintele de onoare al social democratilor dupa 20 de ani, fiind mentionata anterior de Virgil Magureanu intr-un interviu cu scriitorul Alex Mihai Stoenescu, anunta Jurnalul National.

La vremea respectiva, Ion Iliescu era director la Editura Tehnica si era supravegheat strict de Securitate, avand telefoanele ascultate, microfoane in birou si chiar pe culoarele etajului in care lucra la Casa Scanteii.

Ion Iliescu spune ca a simtit nevoia sa scrie un text mai radical si virulent in comparatie cu textul redactat de sase vechi militanti ai PCR si citita la postul de radio Europa Libera.

"Dupa actiunea de protest a muncitorilor brasoveni, din noiembrie 1987, atmosfera in tara s-a degradat si mai mult, iar starea de nemultumire a populatiei se apropia de punctul de explozie", a declarat fostul presedinte al Romaniei.

Fiind revoltat de modul in care mergeau lucrurile in luna martie 1989, Ion Iliescu a redactat o scrisoare critica asupra sistemului comunist in care deplangea criza profunda care se resimtea la nivel politic, economic, social si moral.

"Nicicand, economia tarii nu s-a aflat - in conditii de pace - intr-o situatie mai precara, in ciuda potentialului crescut si a resurselor antrenate in circuitul economic. O conducere incompetenta si iresponsabila, orbita de setea de putere, a reusit sa provoace un haos total in economie, pe care nu-l mai poate stapani", scria la acea vreme liderul de onoare al social democratilor.

Ion Iliescu sustinea ca amestecul conducerii politice a dus la dezastrul economiei nationale, consecinte resimtite dur de producatorii si oamenii obisnuiti. Mai sublinia faptul ca exista o lipsa acuta de alimente si bunuri necesare oamenilor pentru igiena persoanala si un trai decent.

"Cetateanul este supus unor umiliri permanente. Indiferenta fata de problemele si interesele publicului a devenit o trasatura generala in activitatea tuturor institutiilor, create pentru a sluji cetateanul. In orice regim, cat de cat democratic, un guvern care nu e capabil sa asigure conditii minime de existenta cetatenilor este obligat sa-si dea demisia. Numai ca, la noi, conducerea politica nu se simte obligata sa dea socoteala nimanui!", se mai arata in document.

Ceausescu este vinovat pentru lucrurile rele din Romania

Mai mult chiar, Ion Iliescu accentueaza faptul ca intreaga vina pentru situatia deplorabila o are Nicolae Ceausescu - "care si-a asumat raspunderea de a fi unicul detinator al puterii si de a decide de unul singur in toate problemele - iar, alaturi de el, camarila de lachei servili care il inconjoara si il sustin in toate".

"Cultul personalitatii a capatat forme de-a dreptul caricaturale, care lezeaza prestigiul tarii, dar, mai ales, a devenit o plaga in viata societatii, expresia cea mai flagranta a abuzului fara limite al unei conduceri obtuze, inculte si corupte, care si-a pierdut total simtul masurii, al proportiilor si al ridicolului. Adularile si osanalele cele mai dezgustatoare, pe care le clameaza cei din jur si cu care sunt inundate mijloacele de informare, au devenit obsedante, obositoare, jenante....

Impostura si parvenitismul sunt trasaturile morale definitorii ale sotilor Ceausescu, care se reflecta in intregul lor comportament, in aroganta prosteasca cu care isi afiseaza pozitia dominanta, in dispretul si suspiciunea fata de toti cei din jur, fata de specialisti si intelectuali...", se mai arata in scrisoare.

Ion Iliescu sublinia faptul ca Ceausescu sadea suspiciune si neincredere in randul populatiei pentru ca asta slabea combativitatea, curajul opiniei, spiritul critic al oamenilor, dezvoltand teama, slugarnicia, docilitatea si ploconirea fata de sefi - fenomene caracteristice oricaror regimuri despotice, totalitare.

"Se impune o ampla actiune - unita si neintarziata, conjugata si solidata - a tuturor fortelor patriotice interesate in rasturnarea clicii lui Ceausescu, care prin practica si actiunile sale s-a pus singur in afara legii.

Dupa ani de tacere si toleranta prelungita fata de un regim despotic si antipopular, toleranta de care acesta a profitat si profita, a sosit momentul sa se dea expresie larga profundelor nemultumiri ale maselor indignate si protestului popular, sa se treaca la actiuni concertate, hotarate pentru a determina inlaturarea de la putere a lui Ceausescu si a acolitilor sai", este mesajul lansat de Iliescu.

Fostul presedinte al tarii sublinia faptul ca inlaturarea regimului Ceausescu, a clanului si a clicii de lachei care-l sprijina era principala indatorire patriotica a tuturor constiintelor lucide, a tuturor cetatenilor acestei tari si, in primul rand, a comunistilor veritabili atat din generatiile mai vechi, cat si a celor mai tineri, care nu pot sa nu se simta umiliti si jigniti de practicile primitive ale clanului Ceausescu.

"La actiune, stimati concetateni, pentru a salva tara de paraziti si impostori, pentru a asigura reintoarcerea ei in randul tarilor europene civilizate, pentru a da socialismului din Romania trasaturile sale firesti, de oranduire populara, si regimului politic - un caracter cu adevarat democratic", scria acesta.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Ion Iliescu, #scrisoare critica, #regimul Ceausescu, #Virgil Magureanu, #adresata Europa Libera , #ancheta