Ziare.com

Informatii secrete la liber, din cauza directorului Arhivelor Nationale

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 11:04

   

Informatii secrete la liber, din cauza directorului Arhivelor Nationale
Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, a pus in pericol siguranta nationala dupa ce, de la sine putere, a declasificat documente secrete importante.

Printre documentele declasificate printr-un ordin intrat in vigoare anul trecut se afla documente de organizare, dispozitii bugetare, planuri logistice ale Arhivelor Nationale (care indica locatiile in care sunt retrase arhivele in caz de calamitati ori de incidente), precum si documente de patrimoniu, strict secrete, scrie Adevarul.

Dorin Dobrincu a fost instalat in functia de director al Arhivelor Nationale in iulie 2007. La cateva luni de la preluarea mandatului, fara a avea drepturile necesare, Dobrincu a emis un ordin national care "a scos la vedere" documente importante ale Romaniei.

La 31 ianuarie 2008, directorul Dobrincu a emis prima dispozitie a anului. Era vorba de un ordin in care se specifica declasificarea unor informatii secrete. Conform surselor din interiorul Arhivelor Nationale, lista cuprinde acte valoroase, documente strategice si chiar planul de microfilmare.

Adica mai tot ce s-a microfilmat in Romania, de la acte de atestare a romanilor in Transilvania, la acte de proprietate ale unor imobile vechi.

Aceleasi surse sustin ca in ianuarie 2008, prin ordinul directorului general al Arhivelor Nationale Romane, au fost desecretizate pana si dosarele de cadre ale aparatului CC al PCR. Au mai fost declasificate dosarele unor persoane importante, dar si acte privind patrimoniul CC al PCR.

Microfilmele, la liber pentru spionajul strain

Dispozitia directorului Arhivelor Nationale a vizat informatii secrete atasate la Ordinul ministrului de Interne nr. S-389, din 2003.

Prin acel ordin se clasificau mai multe categorii de documente. Primele erau cele strategice: documente de organizare, dispozitii bugetare, planuri logistice ale Arhivelor Nationale.

Angajati ai Arhivelor sustin ca planurile logistice au o importanta deosebita intrucat prevad locatiile in care sunt retrase arhivele in caz de calamitati ori de incidente. Iar cel care afla locatiile secrete poate accesa usor Arhiva Romaniei.

Al doilea tip de documente declasificate prin ordinul lui Dobrincu sunt cele de patrimoniu - obiect de lucru al serviciilor secrete.

Ordinul directorului Arhivelor Nationale a cuprins si desecretizarea planurilor de microfilmare. Acestea contin fise importante cu mai tot ceea ce s-a microfilmat in Romania, inclusiv in zona patrimoniului.

Un al treilea set de informatii declasificate de Dobrincu sunt cele legate de proprietati.

Nu era autorizat pentru desecretizari

Dorin Dobrincu nu avea la acel moment dreptul sa desecretizeze nici macar informatii de serviciu. Intr-o adresa a Corpului de Control al Ministerului de Interne emisa in august 2008 se mentioneaza: "(...) domnul director Dorin Dobrincu nu detine certificat de securitate (eliberat de DGIPI) sau autorizatie de acces la informatii clasificate".

Despre prelucrarea documentelor privind conturile din strainatate ale lui Nicolae Ceausescu, Corpul de Control al Internelor considera ca "directorul Dobrincu a executat activitatea in baza unui plan metodic si cu respectarea normelor in vigoare".

Dobrincu a fost atentionat ce DGIPI ca nu are voie sa declasifice

Solicitati sa raspunda in privinta actiunilor directorului Dobrincu, reprezentantii ministerului sustin ca seful Arhivelor Nationale nu numai ca nu a avut aviz pentru declasificarea informatiilor secrete, dar a si fost atentionat de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna asupra faptului ca nu are voie sa declasifice lista informatiilor secrete.

"Autorizatia de acces la informatiile clasificate in cazul domnului Dorin Dobrincu, director general al Arhivelor Nationale, a fost emisa la data de 26.09.2008 (cu mult dupa ordinul de declasificare dat de seful Arhivelor).

Referitor la dispozitia emisa, va informam ca, anterior transmiterii acesteia, directorul Arhivelor Nationale a transmis DGIPI propunerea pentru declasificarea unor documente, aspect care a fost respins intrucat procedura declasificarii nu ar fi fost respectata.

La semnalarea DGIPI, Arhivele Nationale au revenit asupra dispozitiei din 31.01.2008 la data de 11.02.2008", se arata in comunicatul Ministerului de Interne. Secretarul de stat Radu Stancu, cel care are in subordine Arhivele Nationale, a adaugat ca va analiza situatia creata prin ordinul de declasificare dat de Dorin Dobrincu.

Directorul Dorin Dobrincu nu si-a precizat pozitia referitor la acuze.

Copiere de acte secrete pe banda rulanta

Practic, prin ordinul dat de Dorin Dobrincu, o serie de documente clasificate au devenit publice. Acestea - prin ordinul directorului Arhivelor Nationale - puteau fi accesate de catre orice persoana.

Potrivit angajatilor de la Arhive, orice cetatean, pe baza unui simplu buletin, putea face o cerere si in baza acesteia sa preia documentul declasificat la sala de lectura. Acolo, documentul putea fi copiat sau fotografiat. Mai mult, avand in vedere sistemul de securitate, documentele puteau fi "alterate".

Dorin Dobrincu si-a retras ordinul printr-un alt ordin. Noua dispozitie a venit la 12 zile de la emiterea hotararii prin care se declasificau informatiile secrete.

Ordinul din 11 februarie - este al doilea emis in 2008, primul fiind referitor la declasificare - "abroga Dispozitia Directorului General nr 1-31.01.2008 privind declasificarea unor categorii de informatii secrete de serviciu, iar (...) functionarii de securitate vor lua masuri urgente de ducere la indeplinire".

Dorin Dobrincu a aprobat cercetarea dosarului Patriarhului Teoctist

Camelia Moraru, fosta sefa a Serviciului Arhive Contemporane, sustine ca Dorin Dobrincu a "manifestat un interes deosebit pentru documente din arhiva fostului CC al PCR si CC al UTC". In acest sens, conform fostei sefe, Dobrincu a desemnat o comisie de control - formata si din persoane care nu aveau drept de acces la documentele secrete ale arhivei - care avea sarcina de a efectua un "control tematic".

"Pe parcursul controlului s-au savarsit o serie de abuzuri constand in copierea unor documente clasificate, fara a se respecta regimul multiplicarii acestora, copii care, ulterior, au disparut", se arata intr-o sesizare a Cameliei Moraru, in care se mai precizeaza ca "s-a xeroxat aproape trei sferturi din arhiva Serviciului Arhive Contemporane".

Aceasta mai arunca "o bomba": "Pe parcursul desfasurarii controlului, directorul general a dat aprobarea pentru cercetarea dosarului Patriarhului Romaniei, Teoctist. La cateva zile, fotocopii ale acestui dosar au aparut in presa. Legea prevede ca nu pot fi folosite informatii privind viata privata a unei persoane decat dupa 40 de ani de la moartea acesteia".

Referitor la informatii despre Partidul Comunist, Dobrincu ar fi fost protectorul unui angajat prins in fapt. "In martie 2008, directorul Dobrincu l-a angajat pe Mircea Stanescu in functia de consilier principal.

Dupa doua luni, la calculatorul acestuia, am gasit o discheta straina de dotarea serviciului pe care se aflau evidente ale fondului Comitetului Central al PCR - hotarari ale Consiliului de Ministri", declara fosta directoare a Serviciului Arhive Contemporane.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4987 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu stiu de ce mai este inca in libertate!

Acest individ dupa fapta pe care a facut-o trebuia de mult sa fie bagat la racoare, dar dupa cum se vede justitia noastra nu-si face treaba, sau daca vrea sa si-o faca,sa-si arate muschii, aresteaza si inchid octogenari,oameni care cu adevarat nu pot suporta regimul penitenciarelor, iar miliardarii de carton care au tras tunuri de zeci si sute de milioane de euro sunt in libertate si ne rad in nas.

 

TRADATORII DE NEAM SI TARA

LA PUSCARIE PE VIATA FARA POSIBILITATEA DE REVIZUIRE A HOTARARII.

Gata, au inceput turnatorii sa tipe: se publica dosarele!!!

Cica, dosarele turnatorilor de la UTC, PCR si Patriarhie sunt secrete nationale. Hahaha! Articol scris la comanda de tremuricii Securitatii.
Propun desecretizarea tuturor documentelor din arhivele romanesti.

Camelia Moraru sa vina la TV s-o vada tot poporu'' ce matracuca este

Asta a vandut acte de proprietate arabilor si smenarilor care i-au scos pe multi din case din centrul Capitalei. Atunci cand a fost prinsa, a fost data afara si are proces penal. Acuma, se apara tragand apa la ziare. Iar barbatu-sau, este inca la Arhivele Nationale, si publica de mult timp pe ascuns documente clasificate.

replica

Acest om a avut drept la replica in ziarul Adevarul?
Raspuns: Nu.
Asa lucreaza presa in Romania, subordonata unor interese.
Ideea generala e ca cineva doreste sa-l inlocuiasca pe Dobrincu.

felicitari Domnule Dorin Dobrincu

daca eram in locul Dvs, si eu faceam la fel, cel putin in ceea ce priveste documentele despre membrii fostului CC al PCR si ai bisericii. Nu inteleg motivatia ca aceste documente ating siguranta nationala. adica faptul ca niste impostori si criminali sunt in functii inalte de conducere si stau acolo doar gratie santajului pe care il duc in mod continuu, e mai putin periculos pentru siguranta nationala ??? Acest om, ar trebui declarat erou ! a facut ceea ce parlamentarii nostri de cacao ne promit de ani de zile inainte de alegeri ca vor face (ca vor curatza, ca vor desconspira, etct, etc) si pana acum au facut fix un ***. pe de alta parte facem taraboi ca tortionarii au pensii de zeci de mii de euro, ca oameni "de vaza" ai tarii ne fura fara pic de rusine, dar cand e sa desconspiram acesti oameni, hopa, deodata atingem siguranta nationala. Nu stiu altii, dar eu in conditiile astea nu ma simt deloc in siguranta. adica sa fiu condus de niste turnatori, care si-au vandut si prieteni si rude, nu vad, de ce, la o adica sa aiba vrea remuscare sa ma vanda si pe mine, tot asa, de dragul sigurantei nationale. Dorin Dobrincu ar trebui premiat !

 

un mod ciudat de a privi ....

de 20 de ani toata lumea vrea decospirare, declasificare...turnatori...etc..OK este bine sa stie , dar nu crezi ca a scoate totul la taraba e prea mult. ...si eu cred ca este bine sa se termine cu ura asta a unor categorii socio profesionale...pensii de zeci de mii de euro nu exista in Romania...in orice stat democrat magistratii si armata are alt sistme de salarizare si pensionare, pentru ca sunt putini...si din alte motive...restrangerea unor drepturi etc....eu am un prieten judecator care acum de paste era de serviciu la mandate.....Parerea mea este ca daca Dobrincu a incalcat legea trebuie sa raspunda si nu premiat,,,,

inconstient

esti periculos de inconstient

Eu sunt convins ca tu stii ce scrii, doar ai primit comanda

Ataca la persoan, u la fondul problemei. Documentele trebuiau desecretizate de vreo 20 de ani. Arhivele turnatorilor inca sunt secret de stat cu termen de pastrare permanent. In cetara decat in Coreea de Nord si Rusia se mai intampla asa-ceva?

ignorant

Daca documentele declasificate de acest limbut caraghios erau clasificate , trebuie sa raspunda penal, infiferent de continutul acestora . Altfel dam apa la moara unor decerebrati ca tine, care ori esti i.d.i.o.t ori esti ignorant ori esti dobrincu.De fapt sunt mai multe elemente "transpirate" in presa ca tariceanu si unii responsabili numiti de el in functii de raspundere au manifestat mult interes pentru anumite documente si simpatie fata de unguri. De ce oare?

APROPO

Nici eu nu inteleg de ce nu este cel putin retinut pe 24 de ore. Vedeti, aici se ajunge cand unul ca Tariceanu, care atunci cand ajunge sus in stat se crede buricul pamantului, pune oameni in finctii, gen OPREA MARIUS, OLARU STEJEREL sau DOBRINCU, fara a tine cont de informatiile provenite de la serviciile secrete.....pai daca a declasificat date cu privire la proprietati din TRANSILVANIA iar el a avut burse oferite de statul maghiar la Budapesta ia ghiciti dl. Tariceanu si stimati cititori pentru cine lucreaza acest individ....

 

Laturile unuia cu nume pur romanesc - Nyky

"Nici eu nu inteleg de ce..." Ar fi trebuit sa te opresti aici amice cu afirmatia. Tu oricum nu pari sa intelegi ceva. Pur si simplu treci prin lume ca gasca prin apa. Frustrarea te impinge insa sa arunci cu noroi in dreapta si in stanga doar, doar te vei face remarcat.
Nu ne spui si noua cu cat te platesc fostii securisti ca sa arunci cu asemenea laturi in oameni? Asteptam sa fii si tu macar o data sincer. Si ce e cu pseudonimul tau? Nu stii sa-ti iei macar unul neaos romanesc? Putin respect pentru neamul acesta. He, he, ia te uita la el, se crede liber in tara Securitatii.

toti cretinii in functii in Romania

ce seamana asta cu nutu camataru...

 

Articol scris de o lighioana activist-comunista!

Auzi ce infractiune a comis directorul arhivelor:"au fost desecretizate pana si dosarele de cadre ale aparatului CC al PCR"! Ce pacat groaznic fata de acolitii lui Ion Iliescu.....Dai inainte domnule Director!

 

esti destept

tu ai vinde si pe maica-ta si pe tactu

Dosarele turnatorilor si activistilor bolsevici ttrebuie desecretizate

Ca si ale tuturor securistilor pentru a putea aplica legea lustratiei. Altfel, totul este o vorbarie fara rost. Germania a desecretizat arhivele Stasi din 1990. Polonia la fel. Pana si Albania a aplicat legea lustratiei. Numai la noi securistii si turnatorii sunt inca la putere si publicarea dosarelor lor este singura solutie sa-i pui pe liber si apoi la inchisoare.

pt. iuliu maniu si pleasca

Nu este vorba de dosarele turnatorilor , acelea sunt in alte arhive , aici vorbim de documente de interes strategic , national care au fost declasificate de acest limbric liberal .Dosarele securistilor si turnatorilor de care vorbesti sunt in arhivele SRI, MAI M. Apararii si nu la Arhivele Nationale.

fatarnic

si nu numai acest sectar de la arhive. expozitia cu cei 6 sfinti ai inchisorilor comuniste a oprit-o retragand documentele iar pe altele , intentionat , le da la liber. apucaturi de sectar ordinar.

 

Atentie la cuvinte

Excesul de adjective dauneaza grav sanatatii, d-le Fatarnic. Tu din ce secta faci parte? Drepcredinciosii zilelor din urma, care se ascund in hrubele securitatii sau scapetii de la petru voda?

Articol tipic securistic

Este exact genul de articol scris de cei deranjati de deschiderea arhivelor fostului regim pentru public, datorita implicarii in represiunea comunista. Adica de fostii securisti! (E de remarcat faptul ca articolul nici macar nu e semnat!) Ceea ce apare intreresant e faptul ca Dobrincu este candidat pentru Parlamentul European. Daca e vorba de o simpla minarie politica menita saatenteze la blocarea politica a unui candidat, sa observam ca "denuntatorii" lui Dobrincu sunt in cirdasie cu fostii securisti! Nimic mai clar!
In rest, numai cuvinte de lauda pentru un director de arhive nationale care a dorit sa puna arhivele la dispozitia natiunii, nu a unui grup restrins de fosti privilegiati ai comunismului, in slujba celor minjiti cu singe de sus pina jos! Intreb retoric: ce e antinational in asta?

 

Problema cu arhivele

Problema cu arhivele este urmatoarea: Dobrincu nu este decit un biet pion. Desecretizarea arhivelor lor este oricum inevitabila, chiar daca ea survine mai devreme sau mai tirziu, in functie de "generozitatea" legislatiei. Cindva se va descoperi cine ce a scris si in ce context, despre altii - inclusiv in forumuri de acest gen. Dragi activisti/securisti (fosti sau actuali)/forumisti: nu peste mult veti fi cu totii deconspirati si se va afla cine in slujba cui isi vinde pielea. Putintica rabdare!!!

 

punct ochit, punct penal

Aparatorii lui dobrincu latra pe langa subiect. Acest penal trebuie sa fie retinut si sa dea seama pentru incapacitatea sa manageriala platita de samsarii unor interese patrimoniale deosebite. A fost un cozonat pantru o serie de avocati ai imobiliarelor. A fost si inca aud ca ramane un interesant personaj al mafiotilor elementelor strategice ale programelor speciale ale Romaniei. O lichea pusa cu interes major, cu lovitura realizata. ce au facut pana acum structurile care trebuiau sa monitorizeze si sa intervina energic inca din faza de fasa a evenimentului? Au primit salarii umflate cu compresorul. De mana sa se ia si la JILAVA< URGENT, TOTI.

Ce ar fi sa te duci la arat

Mai Ilie Moromete, poate ai de arat si noi te retinem. Oricum, nu confunda internetul cu mlastina din care pari sa fi iesit de curand. Ti-a spus cineva ca prostia pe care o emani razbate pana si prin ecranul calculatorului? Ti-a spun eu acum. De unde ai scos, omule, astfel de aberatii cu privire la directorul arhivelor? Ce spui, faci o vizita la spitalul de nebuni? Ne-ai face un mare bine...

Salvarea natiunii

Ce vorbesti, d-le? Eu am auzit ca dobrincu are deja vreo doua palate in Bucuresti, trei vile la Mamaia, un iacht la Monte Carlo si conturi grase in insulele caiman si pe statia orbitala MIR(A). Propun ca statul roman sa nu se mai imprumute de la FMI, ci de la directorul arhivelor. Si sa decretam ca este cauza de utilitate nationala. Uite asa il facem si erou national, ca tot s-a propus. Ei, ce spuneti de propunerea mea? Patriotii vor fi multumiti.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor