Ioan Niculae, la DIICOT: Daca nu luam gaze din conducte, explodau, mureau multi oameni (Video)

Miercuri, 06 August 2014, ora 12:00
7697 citiri
Ioan Niculae, la DIICOT: Daca nu luam gaze din conducte, explodau, mureau multi oameni (Video)
Foto: Digi 24

Omul de afaceri Ioan Niculae, chemat miercuri, la audieri, la DIICOT, crede ca a salvat sistemul national de conducte pentru transportul gazului natural, care ar fi putut sa explodeze in 2009 din cauza presiunii uriase acumulate. El este acuzat ca a primit gaze la preturi subventionate, impotriva reglementarilor legale.

Ioan Niculae a declarat ca acuzatiile care i se aduc in dosarul subminarii economiei nationale de catre procurorii DIICOT sunt "aberatii" si s-a declarat nevinovat. Mai mult, s-a aratat indignat de faptul ca producatorii industriali autohtoni sunt fortati sa cumpere gaze la preturi dictate de proprietarii din strainatate ai resurselor romanesti.

"Indraznim si noi romanii sa mai producem ceva. In 2009, fara aceasta solutie legislativa, multe conducte din Romania ar fi bubuit, aproape cu multi morti. Noi nu consumam nici o treime din ce producem. Ma obligi sa le import. De ce?", s-a intrebat proprietarul InterAgro.

Functionarii necooperanti de la Romgaz erau demisi, la cererea lui Ioan Niculae

"Ajunsese presiunea pe conducta 32-34 de bari, cu pericol iminent de explozie. Ne-au chemat guvernantii sa gasim o solutie. Daca nu porneau marii operatori industriali..." a povestit Niculae.

Omul de afaceri a acuzat distrugerea industriilor lasate de Ceausescu. "Am reusit sa omoram in cativa ani industria Romaniei. Si aceasta industrie care mai ramasese, a ingrasamintelor chimice, printr-un act administrativ, am reusit sa o omoram intr-un an jumatate", a sustinut omul de afaceri.

Niculae a aratat ca nu e de acord sa cumpere gaze din productia interna la preturi de import. "Profitul la gaze este de 300-400%. Acum e de 500-600%. Am dat productia de gaze unui alt stat. De ce trebuie eu sa import din Austria, care nu are nicun metru de cub de gaz pe teritoriul ei?", a spus Niculae.

Ioan Niculae: Sunt nevinovat. Am consolidat economia romaneasca, nu am subminat-o

La iesirea de la DIICOT, Ioan Niculae a declarat ca preturile subventionate la care a luat gazele sunt de fapt discounturi. "Unde ati mai vazut in lumea asta ca discountul comercial sa se considere prejudiciu?", a intrebat Nicolae, care a negat si ca ar fi avut datorii uriase in momentul in care a primit gaze subventionate de la stat in 2009.

Ioan Niculae este acuzat ca ar fi pus bazele unei grupari infractionale organizate, care avea ca scop obtinerea unor mari cantitati de gaze naturale, la preturi cu mult mai mici decat cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalti parteneri de afaceri.

De asemenea, alte date ale anchetei dezvaluie ca Ioan Niculae s-a autointitulat presedintele grupului de firme InterAgro, care faceau parte din sase combinate chimice, desi fiecare este personalitate juridica distincta.

Aceasta functie era acceptata de factorii decizionali din Ministerul Economiei, ANRE si Romgaz. Aceleasi surse au mai spus ca societatea pe care o reprezenta Niculae nu indeplinea cerintele pentru a beneficia intre anii 2008-2010 de facilitati.

In plus, omul de afaceri dorea obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, acestea comercializandu-se la preturi mai mici decat cele din import, ocolind astfel reglementarile legale, care obligau la comercializarea gazelor naturale in amestec (din productia interna si de import, la un pret mediu).

Anchetatorii DIICOT au pus sub acuzare, in afacerea InterAgro, 40 de persoane, printre care pe fostii secretari de stat Tudor Serban, Viorel Palasca, Darius Mesca, Victor Alesandru Dan, din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, si pe vicepresedintele ANRE, Eugen Georgescu.

Potrivit DIICOT, invinuitii au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 de dolari patrimoniului Romgaz si bugetului statului, lucru care a pus in pericol sistemul energetic national.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Ioan Niculae DIICOT subminare economie, #Niculae gaze explozii morti, #Niculae DIICOT gaze explozie , #ancheta
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Se pare ca numai bine a facut Romaniei
Poza Constant
Constant
rank 5