Ion Tiriac a colaborat cu Securitatea dar nu a facut politie politica

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 15:06
8911 citiri
Ion Tiriac a colaborat cu Securitatea dar nu a facut politie politica

Ion Tiriac a colaborat cu Securitatea, a confirmat CNSAS, consiliul subliniind ca acesta nu a facut politie politica.

In 1963, Ion Tiriac a semnat un angajament sub numele conspirativ "Titi Ionescu". In decembrie 1966, agentul "Titi Ionescu a fost amandonat, pentru ca a dat dovada de rea vointa si nu oferea informatii Securitatii.

In urma cu doua saptamani, CNSAS a decis ca Ion Tiriac a semnat un angajament cu Securitatea, dar nu a facut politie politica. Recrutarea a avut loc la 11 iulie 1963, odata cu incadrarea informativa a mai multor sportivi. Dosarul sau a avut numarul 238360, potrivit unor precizari ale CNSAS.

Realitatea.net a publicat doua note informative, predate la securitate in aceeasi zi, in care tenismanul povesteste cum doi jucatori de tenis sud-africani au transmis un pachet "unchiului" din Romania prin intermediul sau sau cum a refuzat sa duca in Anglia un bibelou.

"Tot in timpul sederii mele in Anglia amm intalnit pe fostii mei colegi de sport N.B. si sotia lui, M.N. Cu ocazia discutiilor purtate am aflat ca B.N. este inginer constructor la firma Marks-Spencer, iar sotia lui e profesoara de tenis la un liceu francez din Londra. Am aflat ca (dupa afirmatiile lor) s-au tinut de o parte de orice discutie publica sau in presa in care sa defaimeze tara noastra", este un fragment dintr-una din notele informative.

Concluzia Securitatii a fost ca informatiile oferite de Ion Tiriac nu sunt folositoare. "Titi Ionescu" a fost abandonat din retea in decembrie 1966 deoarece furniza materiale fara importanta: "Dat fiind faptul ca agentul Ionescu Titi in colaborarea sa cu organele noastre a dat dovada de rea vointa.... propunem abandonarea agentului "Ionescu Titi" si predarea dosarului personal la Serviciul C."

Citeste si:
A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
Miercuri, la ora 10:00, a început votul online pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfăşoară în perioada 6-10...
Dubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea președintele în 2014 VIDEO
Dubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea președintele în 2014 VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României, a fost extrem de critic în anul 2014 față de lucrarea de doctorat plagiată a lui Victor Ponta, comparativ cu reacția pe care a avut-o în cazul...