Kovesi: Procurorii o cerceteaza pe Macovei

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 13:08
1977 citiri
Kovesi: Procurorii o cerceteaza pe Macovei

Procurorul General al Romaniei, Laura Kovesi, a explicat, joi, ca la Parchetul General se afla, in faza actelor premergatoare, o ancheta ce o vizeaza pe Monica Macovei, urmare a unei plangeri formulata de fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, in legatura cu auditul Freedom House, relateaza NewsIn.

Kovesi a facut aceste precizari dupa aparitia, in presa centrala, a unor informatii, conform carora, Monica Macovei ar fi al noualea ministru pentru care procurorii ar urma sa ceara aviz.

In timpul mandatului lui Tudor Chiuariu, Ministerul Justitiei (MJ) a sesizat, pe data de 9 octombrie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu auditul efectuat de Freedom House, dupa ce Corpul de Control al ministrului Justitiei a finalizat verificarile privind modul de contractare a acestuia.

MJ a precizat atunci ca verificarile efectuate de Corpul de Control al ministrului Justitiei au vizat modul de contractare de catre Ministerul Justitiei, a serviciilor de audit independent al rezultatelor si impactului generate de Strategia Nationala Anticoruptie 2001 - 2004.

Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005 - 2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005 - 2007, au mai precizat reprezentantii MJ care au aratat ca fapta acestora poate intruni elemente constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 289 Cod penal - fals intelectual.

MJ a mai aratat ca, in cadrul interpelarilor formulate de Camera Deputatilor, in perioada 2005 - 2006, pe subiectul achizitiei serviciilor de audit, Ministerul Justitiei a prezentat date inexacte cu privire la procedura de selectare a Freedom House si la componenta echipei care a realizat auditul.

Prezentarea de date inexacte Parlamentului cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde savarsirea posibilelor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului poate constitui infractiune, asa cum prevede art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, considera reprezentantii MJ.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a acuzat, pe 23 septembrie Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea asupra luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului PNA si aducerea in fruntea DNA a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel.

El a spus ca lupta anticoruptie s-ar fi bazat pe o licitatie trucata, intrucat raportul de audit cerut de UE si elaborat de Freedom House ar fi fost lansat in 2004, in timp ce Ministerul Justitiei a organizat o licitatie in acest sens in 2005.

Chiuariu a aratat ca una dintre conditiile de incheiere a capitolului Justitie si Afaceri Interne a fost elaborarea unui audit independent al rezultatului si impactului generat pana acum de strategia nationala anticoruptie 2001 - 2004.

Potrivit lui Chiuariu, raportul de audit Freedom House a fost lansat in 2004, inainte de organizarea licitatiei in 2005.

Scopul acestui audit era fundamentarea elaborarii strategiei anticoruptie, iar predarea acestuia s-a facut la o luna dupa prezentarea acesteia, a mai spus Chiuariu.

El a mai declarat ca Freedom House ar fi avut auditul pregatit dinainte si ca ar fi depus oferta inainte sa primeasca invitatia de la Ministerul Justitiei.

Potrivit lui Chiuariu, oferta Freedom House era incompleta si ar fi trebuit respinsa.

Acuzatiile lui Chiuariu au aparut cu o zi inainte ca la Palatul Cotroceni Comisia prezidentiala sa inceapa analiza asupra solicitarii DNA de anchetare a sa in afacerea Posta Romana.

In replica, Freedom House Romania si-a exprimat dezamagirea fata de atacurile nefondate ale ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, aratand ca valoarea contractului de audit a fost sub 40.000 de euro si nu avea nevoie de licitatie.

Intr-un comunicat, Freedom House arata ca declaratia acuzatoare a lui Chiuariu ar cuprinde "numeroase inexactitati sau chiar falsuri".

Freedom House a sustinut ca s-a achitat de toate responsabilitatile contractuale depunand raportul de audit la Ministerul Justitiei la termenele prevazute in caietul de sarcini (10 martie raportul initial si 17 martie raportul consolidat).

Aceasta a permis ca, alaturi de rapoarte ale Transparency International Romania si Asociatiei Magistratilor din Romania, rezultatele auditului Freedom House sa poata fi valorificate, in strategia nationala anti-coruptie 2005 - 2007, adoptata de Guvern pe 30 martie 2005".

"Consideram ca incercarile de intimidare ale ministrului asupra acestor organizatii neguvernamentale se inscriu pe aceeasi linie cu atacurile recente asupra DNA.

Il asiguram insa ca organizatia Freedom House va continua sa monitorizeze si sa isi exprime punctele de vedere, chiar daca acestea vor fi critice, cu privire la evolutiile din domeniul justitiei si luptei anti-coruptie", mai precizat Freedom House.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua afacere deschisă de Liviu Dragnea după ce s-a lăsat de gătit
Noua afacere deschisă de Liviu Dragnea după ce s-a lăsat de gătit
Liviu Dragnea și-a găsit o nouă ocupație. Pentru că proiectul din politică, APP, i-a murit din fașă pe fondul conflictului cu Codrin Ștefănescu, fostul șef PSD a hotărât să se apuce...
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
#Kovesi, #chiuariu, #macovei , #ancheta