Lech Walesa: Revolutia din '89 a intarziat integrarea Romaniei in Europa

Luni, 22 Decembrie 2008, ora 10:34
3544 citiri
Lech Walesa: Revolutia din '89 a intarziat integrarea Romaniei in Europa

Romania s-a integrat foarte tarziu in Europa din cauza "evenimentelor sangeroase din decembrie 1989", a dezvaluit recent fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa.

"Exemplul Romaniei a aratat ca tarile care au trecut la democratie in mod pasnic, pe calea intelegerii, au ajuns mai bine. Chiar cu pretul unui compromis palid", a declarat fostul lider al Solidaritatii.

Walesa si-a amintit si de romanul Iulius Filip, inchis de comunisti pentru ca a trimis un mesaj sindicatului Solidaritatea.

Intrebat de romanii care au fost pedepsiti pentru ca l-au sprijinit, Walesa a apreciat ca Romania are o anumita caracteristica in cadrul tarilor din fostul bloc comunist.

"Timp de ani buni, Ceausescu si-a asigurat o anumita autonomie fata de URSS, dar a folosit-o pentru intarirea propriei puteri. Stiu nu numai de la presedintele Emil Constantinescu ca romanii erau interesati de persoana mea inca din anii '80.

Si ca au fost impresionati de eroismul si de indarjirea luptei noastre impotriva regimului lui Jaruzelski. Stiu ca multi romani m-au considerat erou cu merite la nivel global.

Imi amintesc impresionat de muncitorul roman Iulius Filip, care a trimis salutari, in secret, la prima adunare a "Solidaritatii". A fost un gest minunat, care l-a costat pe acest om ani de inchisoare si torturi. Solidaritatea are roadele sale, dar si pretul sau", a declarat fostul presedinte polonez pentru Gardianul.

Potrivit laureatului Nobel pentru pace, sunt probleme cu descrierea evenimentelor, cu atat mai mult cu interpretarea istoriei. Sunt multi factori care se adauga la evenimente asa cum sunt ele descrise in manuale. Ele se constituie intr-un lant cauza-efect. Intalnirile internationale la nivel inalt sunt bune, dar atunci cand nu exista climatul favorabil, sunt fara efect.

"Intr-adevar, Polonia si Romania au trecut la democratie in mod diferit. In Polonia, opozitia a stat de vorba cu puterea la "Masa rotunda". Si astfel s-a ajuns la schimbarea puterii in mod pasnic. La inceput 35%, iar apoi, odata cu alegerea mea ca presedinte al Republicii Polone in 1990 si cu primele alegeri democratice in 1991, democratia a triumfat suta la suta.

In Romania a fost altfel, dictatorul Ceausescu nu a vrut sa cedeze, ceea ce a condus la lupte armate si la executarea acestuia. Exemplul Romaniei a aratat ca tarile care au trecut la democratie in mod pasnic, pe calea intelegerii, au ajuns mai bine. Chiar cu pretul unui compromis palid. Aceste evenimente au intarziat integrarea Romaniei in Occident", a adaugat Walesa.

Trecand de la trecutul comunist al Europei la un viitor coordonat de Uniunea Europeana, Walsa a subliniat ca "fara sa ne gandim la cei mai slabi nu vom construi o Europa Noua sigura si solida.

La fel fara a duce o politica de solidaritate, pentru ca solidaritatea este o valoare care de la inceput a actionat. Prin solidaritate s-au facut in istorie lucruri incredibile, de aceea, daca vom aduce totul la acest numitor comun, raspunsurile la intrebari vor veni singure".

"In ceea ce priveste noul presedinte al SUA, sper ca Barack Obama va putea sa scoata tara din criza economica si politica. Il felicit, desi presedintia lui este inca sub semnul intrebarii. Obama a aparat principiile capitalismului, adoptand in acelasi timp masuri populist-sociale.

Sunt multe lucruri pe care Obama nu le cunoaste, dar poate datorita acestui lucru va descoperi o noua formula de conducere a acestei superputeri.

Dupa parerea mea, SUA trebuie sa se decida asupra rolului pe care vor sa il aiba in lume, daca vor sa fie lider sau sperietoare? Lumea conteaza pe schimbari, dar pentru fiecare asta inseamna altceva, decide faptul cum va actiona o superputere, depinde aranjamentul si balanta puterilor pe glob.

Sunt de acord cu presedintele in ceea ce priveste faptul ca este vremea schimbarilor, odata cu alegerile el a castigat si dreptul de a introduce aceste schimbari", a mai declarat Walesa..

Pentru milioane de oameni, Lech Walesa este omul care a zguduit sistemul comunist si a dus la prabusirea acestuia in Polonia si apoi in toata Europa de Est. In 1983, Lech Walesa, un electrician din Gdansk care sfidase regimul comunist de la Varsovia, primea Premiul Nobel pentru Pace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Lech Walesa comunism, #Romania comunism, #Europa Rusia, #Nicolae Ceausescu, #Revolutia 1989 , #ancheta