Liber la permise auto pentru orbi si surzi

Luni, 14 Iulie 2008, ora 10:22
8227 citiri
Liber la permise auto pentru orbi si surzi

Orbii, surzii sau persoanele cu alte afectiuni grave se pot sui in deplina legalitate la volan, din cauza ca vizita medicala periodica pentru soferi a incetat de facto sa mai existe, dupa ce modificarile succesive ale legislatiei in domeniu au creat un vid legislativ.

Modificarea articolul 44 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier este principala cauza a acestei situatii: soferii care isi reinnoiesc permisul de conducere nu trebuie sa mai faca vizita medicala, daca depun actele inainte de expirarea vechiului permis, scrie Gandul.

In acest fel, un sofer poate continua sa aiba permis valabil vreme de zeci de ani, fara sa mai treaca vreodata pe la doctor.

Apoi, Ordinul 350 al Ministerului Sanatatii stabileste ca medicul de familie ar trebui sa trimita la control soferii bolnavi, dar nu specifica nici un fel de sanctiuni pentru cei care nu se conformeaza si nici nu defineste vreo modalitate de comunicare a acestor date catre politia rutiera.

Pe de alta parte, specialistii sustin ca jumatate dintre soferii care circula acum pe sosele nu ar mai primi permis de conducere daca ar fi supusi unui examen oftalmologic.

"Cel putin un sfert dintre cei care conduc in prezent sunt semiorbi, adica au probleme oftalmologice grave, iar un alt sfert nu s-ar incadra in baremele medicale pentru obtinerea permisului. Am convingerea ca 80 la suta dintre accidentele rutiere care nu au la baza alcoolul sau viteza excesiva se produc din cauza faptului ca oamenii aceia pur si simplu nu au vazut. Nimeni nu face insa examinari oftalmologice dupa accidente rutiere grave, care, aparent, nu au nici o justificare logica", spune dr.Monica Pop, director al Spitalului de Oftalmologie Bucuresti.

Din aceasta cauza, asemenea soferi nu apreciaza corect distantele si provoaca accidente tragice. "De cate ori nu s-a intamplat ca un conducator auto sa intre in depasire si sa se izbeasca frontal de un autoturism care se afla mult mai aproape decat acesta avea impresia. Sau pietoni loviti pe trecere pentru ca soferul a crezut ca acestia vor avea timp sa treaca pana masina sa ajunga acolo. Am avut ocazia sa consult soferul unui inalt demnitar, care n-ar fi avut dreptul sa conduca nici o trotineta, atat de prost vedea", a declarat dr. Monica Pop.

Specialistii avertizeaza ca exista foarte multe boli ale ochilor care apar in perioada de 10 ani in care conducatorii auto nu mai sunt obligati sa-si faca nici un fel de controale oftalmologice.

Chiar si atunci cand isi obtin fisa medicala pentru permis, sunt multi soferi care ori simuleaza, memorand tabela, ori platesc pentru parafe si nici nu ajung la medic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#orbi, #surzi, #carnet de conducere, #vizita medicala , #ancheta