Limba romana dispare din Europa

Marti, 04 Martie 2008, ora 09:55
4417 citiri
Limba romana dispare din Europa

Ministerul Educatiei, politica de recunoastere a studiilor si dezinteresul studentilor sunt principalii actori in disparitia lectoratelor de limba romana de la universitatile din Europa si SUA, relateaza Gardianul in editia online de marti.

In Franta, tara cu cele mai puternice centre universitare din Europa si din lume, lectoratele de limba romana sunt pe cale sa dea faliment.

"In ultimii doi-trei ani, din 11 lectorate de limba romana, atatea cate au fost inventariate dupa 1995, au mai ramas doar 7. Si la acestea din urma, statutul lor a inceput sa se clatine, deoarece am simtit pe pielea mea ca ceea ce se intampla acolo nu intereseaza deloc autoritatile din Romania, in special Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului", a declarat Dana-Marina Dumitriu, lector doctor la catedra de limba franceza de la Facultatea de Litere a Universitatii din Craiova si care preda limba romana la Universitatea Marne-la-Vallee din Franta.

Motivele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie sunt cel putin umilitoare pentru personalul didactic din Romania, care a ales sa predea limba romana la o universitate din strainatate.

In primul rand, autoritatile universitare franceze angajeaza lectorii de limba romana ca personal auxiliar, si nu ca profesori, reducand astfel indemnizatia lunara la un maxim de 1.200 de euro.

Pe de alta parte, in Franta, titulatura stiintifica este recunoscuta diferit, nefiind acceptat decat titlul de conferentiar cu doctorat, nu si acela de lector cu doctorat.

Nu in ultimul rand, studentii straini intersati sa studieze limba romana sunt din ce in ce mai putini. Ei nu pot fi atrasi cu o organizare a studiilor care nu respecta procesul de la Bologna, ajungand in situatia sa studieze limba romana pentru doar doi ani si sa primeasca o diploma fara valoare, recunoscuta doar de universitatea care a eliberat-o.

Promovarea limbii, culturii si civilizatiei romanesti mai cu seama in tarile europene nu a interesat pe nimeni dupa 1995. Pana in 2008, ele au functionat in virtutea inertiei, fiind, inainte de Revolutie, puternice centre de invatamant pentru propagarea limbii materne.

"Suntem la curent si cunoastem situatia in care se afla lectoratele romanesti din strainatate. Este adevarat ca pana acum nu s-a interesat nimeni, insa deja am demarat o puternica actiune de revitalizare a acestor lectorate. Pentru inceput, avem un proiect de o hotarare de Guvern care sunt sigura ca va fi aprobata in aceste zile. Prin acest document se va reglementa in primul rand statutul cadrului didactic din Romania si asigurarea unui venit care sa-l satisfaca", a declarat Ionela Dabija, directorul Institutului Limbii Romane.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor...
#limba, #romana, #Universitate, #lector, #Europa, #profesor , #ancheta