Lui Dan Ioan Popescu i s-ar putea confisca bunuri de 46 de miliarde

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 15:52
2042 citiri
Lui Dan Ioan Popescu i s-ar putea confisca bunuri de 46 de miliarde

Procurorii cer in recursul impotriva sentintei instantei supreme prin care s-a inchis dosarul averii lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor, rejudecarea procesului si, in subsidiar, confiscarea unor bunuri in valoare de peste 46 miliarde de lei vechi, anunta NewsIn.

Parchetul arata ca, desi instanta a fost legal investita cu solutionarea pe fond a cauzei, practic instanta nu a facut acest lucru, ci a analizat-o ca pe o cale de atac sau o contestatie impotriva ordonantei prin care a fost sesizata, aratand ca de fapt in acest proces lipseste cercetarea judecatoreasca.

Procurorii mai arata, in recursul promovat, ca instanta a incalcat principiul rolului activ al judecatorului care trebuie sa administreze probe pentru aflarea adevarului.

Totodata, Parchetul critica si pe fond sentinta ICCJ din 1 octombrie 2007, prin care s-a inchis dosarul averii lui Dan Ioan Popescu.

"Referitor la capitolul cheltuieli, consideram ca, in mod gresit instanta a inlaturat dovada cu privire la construirea a unei a doua case de vacanta in orasul Azuga, sustinand ca aceasta ar fi o anexa gospodareasca si nu a tinut seama de probele administrate in cauza, respectiv expertiza efectuata de Erhan Leonida care a identificat imobilul si l-a descris si adresa nr. 4059 din 29 decembrie 2005 a Uniunii Notarilor Publici, Cabinet Presedinte, conform careia valoarea

imobilului este de 4.438.148.750 lei", se mai arata in recursul procurorilor de la Parchetul de pe langa ICCJ.

Procurorii mai arata in motivatia recursului ca cesionarea actiunilor sotilor Popescu de la SC ITAL AGENCY S.R.L. ar fi fost facuta cu scopul vadit de preconstituire de probe in apararea lor.

Judecatorii ICCJ au inchis luni, 1 octombrie, dosarul lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor in Guvernul PSD si al sotiei sale, Elena Popescu, privind cercetarea averii lor si au ridicat sechestrul asigurator, decizia fiind atacabila cu recurs la Completul de 9.

Procesul averii lui Dan Ioan Popescu s-a reluat in 17 septembrie, dupa o amanare de aproape un an.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a suspendat, in 19 septembrie 2006, procesul averii lui Dan Ioan Popescu si a trimis la Curtea Constitutionala solicitarea de analizare a 13 articole din Legea 115 privind controlul averii demnitarilor, pentru a hotari daca acestea sunt sau nu constitutionale.

Potrivit avocatilor lui Dan Ioan Popescu, care au solicitat trimiterea catre Curtea Constitutionala a celor 13 articole, Legea 115 privind controlul averilor demnitarilor ar rasturna prezumtia de legalitate a dobandirii bunurilor mentionate in declaratiile de avere.

Procurorul care a reprezentat in proces Ministerul Public a fost de acord cu cererea acuzatilor, apreciind ca legea ar contine anumite prevederi neconstitutionale ce s-ar fi pastrat de pe vremea maresalului Antonescu.

Sotii Popescu au fost acuzati de Comisia speciala de cercetare a averilor ca nu pot justifica legal 46 de miliarde de lei din veniturile obtinute in intervalul 2001 - 2004, perioada in care au cumparat 23 de imobile si terenuri situate in Azuga si Bucuresti.

Cei doi invinuiti au pretins ca banii provin din milionul de euro obtinut prin vanzarea actiunilor firmei Ital Agency, in 2001, catre patronii societatii Luxten Lighting.

Din cele 46 de miliarde de lei au fost achizionate noua proprietati imobiliare, opt terenuri situate in statiunea Azuga si un imobil din Bucuresti.

Familia Popescu detine cinci apartamente in Bucuresti, achizitionate pe parcursul a zece ani, intre 1995 - 2005, precum si o casa de vacanta in Azuga, din 1997.

Fata de colectiile de obiecte de argint, bijuterii, cristaluri, portelanuri si numismatica pe care Dan Ioan Popescu le detinea in 2005, politicianul si-a adaugat in 2006 tablouri si alte obiecte in valoare de circa 20.000 de euro.

Dan Ioan Popescu a instrainat un teren, in valoare de 300.000 de euro, si cote de societati comerciale in valoare de 800 de lei.

Forma instrainarii terenului o reprezinta sulta, din valoarea careia DIP a incasat in 2006 un avans de 50.000 de euro, astfel ca valoarea creantei ramase de incasat in 2007 este de 250.000 de euro.

De altfel, la capitolul terenuri, declaratia de avere a lui Dan Ioan Popescu releva, fata de cea din 2005, disparitia domeniului intravilan din Mogosoaia, achizitionat in 2005.

Acel teren, de 20.000 de metri patrati, apartinea in cota parte de 50% Elenei Popescu, cealalta jumatate fiind in proprietatea lui Dumitrescu V.

In 2006, Dan Ioan Popescu a detinut doua conturi deschise in 1999 si 2001 la care este titular, unul in lei, a carui valoare a ramas aproximativ aceeasi, si unul in dolari a carui valoare fata de 2005 s-a micsorat cu aproximativ 4.000 de dolari.

Sotia lui Dan Ioan Popescu si-a deschis in 2006 un nou cont in moneda nationala, in valoare de 27.934 de lei, ea mai detinand alte trei conturi conturi mai vechi.

Din conturile Elenei Popescu se remarca scaderea substantiala a celui in euro, care de la 256.283 de euro, in 2005, a ajuns la 40.666 de euro, in 2006. Un alt cont al sotiei lui Dan Ioan Popescu s-a micsorat cu aproximativ 8.000 de dolari.

Pentru anul 2006, familia Popescu nu a mai declarat cele 80% din actiunile detinute, in 2005, la SC Management Roel, singurul plasament pastrat fiind 30% din actiunile la SC Bozzetto Romania (fost SC Cebotex) al Elenei Popescu.

La capitolul datorii, Dan Ioan Popescu a contractat in 2006 una scadenta in 2017 in valoare de peste un milion de lei noi, adica aproximativ zece miliarde de lei vechi.

Sursele de venit ale lui Dan Ioan Popescu, in 2006, au provenit, ca si in 2005, din activitatea de parlamentar, in timp ce sotia a primit bani din functiile de conducere pe care le detine la firme, precum si din inchirieri.

Dan Ioan Popescu a mai mentionat, in declaratia sa de avere, ca sotia sa are o creanta in valoare de 103.257 lei de incasat in 2007, care provine din indemnizatiile Consiliului de Administratie, neincasate de la SC Bozetto Romania SA.

Fata de anul 2005, cand sumele din produse agricole pe care familia Popescu le-a obtinut au fost in valoare de aproximativ 2000 de lei, in 2006 aceasta sursa de venit a disparut.

Curtea Constitutionala a respins in martie 2007 exceptiile de neconstitutionalitate ridicate in procesul familiei lui Dan Ioan Popescu privind declararea averii, astfel ca dosarul a fost retrimis instantei supreme pentru continuarea dezbaterilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#parchet, #confisca, #Dan Ioan Popescu, #bunuri , #ancheta