Marius Oprea: "Nu mi-e frica nici de comunisti, nici de cacatii astia de la putere"

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 19:05
11425 citiri
Marius Oprea: "Nu mi-e frica nici de comunisti, nici de cacatii astia de la putere"

Dupa ce a fost inlaturat de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Marius Oprea s-a pus pe adus dovezi clare, ferme in favoarea Raportului "Tismaneanu".

Pentru a arata ca are dreptate, Oprea s-a apucat de "dezgropat morti bagati de comunisti in pamant", cum chiar el a declarat intr-un interviu pentru Academia Catavencu.

"Institutul a inceput sa functioneze, da? A aparut Raportul 'Tismaneanu' si eu am luat de buna condamnarea comunismului. Comunismul e criminal si imoral. Si eu chiar am crezut ca pot sa functionez in aceasta ecuatie. M-am inselat. Nu se doresc dovezile. Ca sa gasesc dovezi, pornesc de la victime. In campania electorala se vorbeste de reconciliere. Cum sa te reconciliezi tu cu un ucis in padure? Trebuie gasit faptuitorul, trebuie sa raspunda cineva in fata legii", este de parere Marius Oprea.

Oprea isi sustine noile "indeletniciri" prin faptul ca nu poate ramane indiferent cu privire la ceea ce inseamna istorie, ce inseamna morti.

"Poti fi indiferent? De asta sunt mortii nostri. Intr-un moment al istoriei am fost indiferenti, lasi. Acum, la fel. Nici acum nu ne asumam pana la capat cruzimea istoriei. Eu fac team building ducandu-mi colegii sa dezgroape morti. De asta suntem o echipa puternica", considera acesta.

Din punctul sau de vedere, politcienii din zilele noastre au cu mult mai multe interese personale decat dorinte de a lumina trecutul si de a-si intelege istoria.

"Politicianul de acum e interesat de posturi. Care-i mai gras platit, de unde se poate fura mai bine. Gesturile fundamentale lipsesc. Uite, poftim, dezgrop morti. De unde stiu autoritatile ca nu dau de Elodia? Uite, in toamna am dezgropat 12. Cum iese firul ierbii, cautam capul unui om, fara trup, cap ingropat intr-o cutie de pantofi. Capul era bagat acolo de un padurar care vana nevasta victimei", pevesteste inversunat Oprea.

Intrebat de reporterul de la Academia Catavencu ce se doreste de la el, Oprea sustine ca nu doar ca i se vrea capul, ci si "gatlejul, matele".

"Actualul partid, cica popular, daca ar putea, m-ar diseca si mi-ar pune organele in expozitie. Asta ar face, doar ca eu le ofer gata alta expozitie cu lucruri descoperite in morminte. (...) Nu mi-e frica de ceea ce mi se coace. Nu mi-e frica nici de cacatii de comunisti, nici de cacatii astia de la putere", sustine plin de revolta fostul sef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Autoprocalandu-se arheolog al comunismului, Marius Oprea sustine ca singurele sale arme sunt documentle, povestile oamenilor si intuitie.

"Pot sa ma dea afara, tot asta fac. O sa aduc ucisii si o sa-i pun in fata la Parchet, la Cotroceni. Am zece mii de dezgropat. Uite, am descoperit pe cineva la cincizeci si opt de metri si cinci centimetri de crucea pusa de cei din sat pentru ei. Eu sunt arheolog. Miros pamantul, dupa alveole. Sapam in posibile alveole. Sapam doi-trei metri in adancime", a adaugat fostul sef al IICCMER.

Herta Muller: Structurile comunismului au castigat inca o batalie

Inlaturarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a fost dezaprobata si de scriitoarea germana originara din Romania, laureata a Premiului Nobel, Herta Muller.

"Pe Marius Oprea il cunosc ca scriitor, unul dintre cei mai tineri ai Generatiei '80, ca istoric, din interventiile si actiunile sale indreptate impotriva ramasitelor totalitare din Romania, care, din pacate, continua, cum afirma el si cum cred si eu, sa exercite o puternica influenta. In presa germana actiunile institutului pe care il conduce sunt privite cu respect si chiar cu admiratie.

Inlaturarea sa de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc nu o pot considera decat inca o batalie castigata de aceste structuri ale vechiului regim. De aceea m-am decis sa il sustin public, pentru ca el sa poata continua, alaturi de echipa sa, actiunea de deconspirare a crimelor comunismului", se arata in scrisoarea Hertei Muller remisa Ziare.com.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Marius Oprea, #IICCMER, #dezgropat morti , #ancheta