Melescanu: CE vrea continuarea activitatii Comisiei de ancheta pentru inchisorile CIA

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 20:16
1339 citiri
Melescanu: CE vrea continuarea activitatii Comisiei de ancheta pentru inchisorile CIA

Senatorul PNL Teodor Melescanu a prezentat marti, in sedinta Biroului Permanent, o solicitare a unei delegatii a Consiliului Europei de continuare a activitatii Comisiei de ancheta pe tema posibilelor inchisori CIA din Romania, deoarece ar fi aparut informatii noi pe acest subiect.

Potrivit stenogramelor sedintei Biroului Permanent din data de 14 septembrie, Melescanu a informat conducerea Senatului privind intalnirea cu o delegatie a Consiliului Europei care se ocupa de aplicarea de catre Romania a prevederilor Conventiei privind interzicerea torturilor si a altor tratamente degradante.

Liberalul a afirmat ca delegatia l-a chestionat in ceea ce priveste existenta inchisorilor CIA in tara.

"Ei m-au intrebat despre existenta inchisorilor CIA in Romania...Eu le-am spus ca a fost o ancheta extrem de serioasa facuta de catre senatori importanti - Norica Nicolai, eu - si ca nu exista nici un fel de dovada care sa sustina aceste alegatii.

Dar ei au solicitat ca, in contextul acestor noutati care apar - si nu sunt singurele vesti din Polonia, mai este si cartea unui fost agent

sef in Afganistan si care se pare ca apare la sfarsitul acestei luni - ei mi-au spus ca mesajul din partea Consiliului Europei este ca sa vedem daca aceasta comisie isi poate continua activitatea.

Eu le-am spus ca, potrivit reglementarilor noastre, odata ce aceasta comisie a prezentat un raport care a fost adoptat printr-o hotarare a Senatului, isi inceteaza activitatea, nu are cum sa-si continue activitatea, mai ales ca unii dintre senatorii de baza nu mai sunt membri ai Senatului acum, pentru ca s-a schimbat legislatura", a povestit liberalul.

Delegatia CE ar fi insistat ca Romania sa continue sa investigheze aceste chestiuni, a spus Melescanu, care a relatat despre diverse indicii care au aparut in marturii descrise in presa internationala si care i s-au prezentat si lui de catre delegatia respectiva.

"Ei insa au mers pe ideea ca este foarte important ca noi sa continuam sa avem in vedere aceste chestiuni pentru ca tot timpul apar noutati si nu este bine ca sa fim perceputi ca tara europeana, ca reprezentam zone neacoperite unde nu se respecta drepturile si libertatile individuale ale cetatenilor, chiar daca ei sunt de multe ori banuiti de lucruri grave, cum ar fi infractiuni ca terorismul si altele", a continuat Melescanu, precizand ca le-a dat promisiunea celor de la Consiliul Europei ca va milita pentru reluarea activitatii comisiei, dar doar in cazul unor argumente si dovezi solide.

"Pe scurt, in final, ce le-am promis eu si as vrea sa fiti de acord cu mine si sa stiti ca... daca cumva apare acest subiect de discutie, ca noi, pe masura ce vor apare referiri la Romania, cat de cat substantiale prin ceva... dar doar asa ca a spus un copil ca el a fost dus in Romania... Am intrebat: Dar a mai fost vreodata in Romania? De unde a recunoscut tara? Pai, asa a zis el ca a fost dus in Romania si torturat si nu stiu ce...

Am spus ca pe masura ce vor apare, probabil ca in comisiile de specialitate noi o sa le examinam si daca va apare ceva deosebit nimic nu ne impiedica sa propunem din nou o comisie de ancheta, dar ca, pentru moment, nu vad cum putem sa facem acest lucru atata timp cat nu sunt elemente care, intr-adevar, sa substantieze acest lucru", a mai declarat senatorul.

Presedintele Comisiei de Aparare a Senatului a sustinut ca membrii delegatiei nu inteleg de ce Laura Codruta Kovesi nu a dispus o ancheta in urma aparitiei acestor noi informatii in presa internationala.

"A doua propunere pe care ne-au facut-o: de ce procurorul general al Romaniei, care se autosesizeaza foarte repede in urma unor materiale care apar in presa, nu s-a sesizat pe aceasta tema si nu a facut o ancheta. Si le-am spus ca este mai greu sa raspund eu de ce procurorul general nu a facut-o, dar probabil ca a asteptat, in masura in care noi facem niste evaluari si i se par serioase si fundamentate, nu se poate exclude nici o asemenea solutie", a mai relatat Melescanu.

Vicepresedintele Senatului a apreciat insa ca Romania este "bagata" in astfel de discutii din cauza unor "rafuieli politice" din Polonia dintre fostul si actualul presedinte.

"El a fost din nou adus in atentie de problemele despre care eu am spus foarte direct ca mi se par probleme de rafuieli politice, in Polonia intre fostul presedinte care s-a si prapadit, Kaczynski, si actualul presedinte si ca nu vad de ce ne baga si pe noi... Dar de obicei intram si noi automat la asemenea discutii", a mai spus Melescanu, potrivit stenogramei sedintei.

"Deci subiectul ramane. Daca va fi nevoie o sa solicitam sa facem noi niste audieri si functie de rezultatul audierilor sa vedem cu ce propuneri putem veni, dar bine ar fi sa nu se ajunga acolo", a conchis el.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost de acord cu propunerea liberalului, considerand la randul sau ca nu exista motiv pentru reactivarea comisiei de ancheta atat timp cat nu apar noi elemente substantiale privind implicarea Romaniei.

Fosti membri ai Comisiei CIA din Parlament au afirmat, in august 2009, ca din documentele cercetate in 2006 nu au rezultat informatii cu privire la centre de detentie pe teritoriul Romaniei, dar unii dintre ei au remarcat totusi ca o astfel de acuzatie ar fi greu de demonstrat.

Fostii senatori Ilie Ilascu si Szabo Karoly Ferenc sustin ca este greu de demonstrat sau de infirmat existenta unor inchisori ale CIA pe teritoriul Romaniei, in timp ce Teodor Melescanu afirma ca nu exista indicii privind prezenta unor asemenea centre de detentie.

Potrivit raportului redactat in 2006 de Comisia parlamentara de control al presupuselor zboruri CIA in Romania, condusa de senatoarea Norica Nicolai, nu se poate dovedi ca in Romania au fost zboruri CIA, cu atat mai putin centre de detentie ale suspectilor de terorism. La vremea respectiva, Norica Nicolai spunea ca este exclusa existenta unor centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei.

Citeste si:
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 7 decembrie, la şedinţa de bilanţ a CSM, că "anomalii" precum cele generate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie trebuie...
Principiul care este exact același la vârsta de trei luni, ca și la vârsta la care ești eligibil pentru o demnitate publică
Principiul care este exact același la vârsta de trei luni, ca și la vârsta la care ești eligibil pentru o demnitate publică
Nu îți trebuie o inteligență mai mare de cea a unui prunc de trei luni, ca să te prinzi că poți controla mediul tău înconjurător, format din alți semeni, de diferite vârste, prin...