Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mii de obiecte de arta furate dupa Revolutie, nerecuperate

Duminica, 24 August 2008, ora 19:09
3862 citiri
Mii de obiecte de arta furate dupa Revolutie, nerecuperate

Peste 2.800 de obiecte de arta, multe facand parte din patrimonial cultural national, au fost furate in Romania dupa Revolutie, in timp ce politistii se plang ca legislatia din domeniu este facuta pentru hoti, dar nu au o statistica exacta cu bunurile recuperate pana acum.

Potrivit unei statistici a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), numarul total de obiecte de arta sustrase si urmarite la nivel national incepand cu anul 1991 este de 2.849, numai in ultimul an politistii inregistrand 377 de furturi, relateaza NewsIn.

Statistica IGPR scoate la iveala ca tablourile sunt obiectele de arta cele mai vanate de catre hoti. 909 picturi, multe dintre ele purtand semnaturi de autori celebri romani si straini, au fost furate pana in anul 2007.

De asemenea, potrivit aceleiasi surse, se pare ca biserica reprezinta locul din care se fura cel mai mult, hotii neavand preferinte cand vine vorba de obiecte de cult si furand de la icoane (663), Biblii (opt), cruci, (85), sfesnice (74) si Evanghelii (43), pana la cadelnite (15), candele (zece), potire (66) si chiar un clopot.

Totodata, odata furate, doar o mica parte dintre obiectele de arta se mai intorc la proprietarii de drept, statistica IGPR aratand ca, din anul 2002, au fost recuperate doar 127 dintre acestea.

Pe pagina web a Politiei Romane, sunt prezentate 518 fise ale unor bunuri culturale furate si urmarite la nivel national, multe dintre acestea fiind evaluate la sute de mii de euro.

De exemplu, politistii trebuie sa gaseasca un tablou de Alfred Kubin, intitulat "Lascivitate", care are o valoare aproximativa de 400.000 de euro, sau unul de 500.000 de dolari, pictat intre anii 1916-1917 de Georgia O'Keefe si denumit "Special no. 21 Paolo Duro Canyon".

Pe langa acestea, se mai regasesc si tablouri cu o valoare inestimabila, pictate in perioada Renasterii, asa cum este "Rastignirea lui Iisus", al lui Paul din Ung, realizat in anul 1419, sau "Calul Troian", pictat de autorul italian Giuseppe Arcimboldo in jurul anului 1550.

Totusi, cele mai vizate de hoti sunt tablourile autorilor romani, care se bucura de o cota buna peste hotare, numeroase picturi semnate de Petrascu ("Aur si argint", "Natura moarta cu fructe", "Vas cu flori" etc), Grigorescu ("Taran breton", "Mina", etc), Piliuta ("Vatra taraneasca", "Flori" etc), Th. Pallady ( "Nud de femeie"), sau Tuculescu ("Pictura abstracta") fiind furate din muzee, galerii sau colectii particulare in ultimii ani.

De asemenea, aurul regilor daci este un alt punct de atractie pentru hoti, politistii confruntandu-se cu numeroase furturi din siturile arheologice, cu predilectie din cel de la Sarmizegetusa, din Muntii Orastiei. De acolo, in ultimii ani, au fost furate 27.000 de monede din perioada lui Lysimach, 2440 de kosoni, dar si 12.000 de denari romani din argint.

Pe langa "piesele grele", hotii au furat si alte obiecte mai putin importante, politistii fiind nevoiti sa caute in prezent obiecte precum: margele din sticla colorata, plosca, calimara, cana din cositor, caseta din scoarta de copac, topor, sau lampadarul lui Mihail Sadoveanu, ori scaunul tapisat cu matase verde al lui George Cosbuc.

Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Manifestaţiile studenţeşti propalestiniene care au avut loc la New York, în noaptea de luni spre marţi, 23 aprilie, în faţa sediilor prestigioasei universităţi NYU, s-au încheiat cu peste...
Trei bărbați l-au luat la bătaie pe un amic cu care băuseră. Au ajuns toți 4 în arestul Poliției
Trei bărbați l-au luat la bătaie pe un amic cu care băuseră. Au ajuns toți 4 în arestul Poliției
S-au îmbătat și s-au luat la bătaie între ei. Așa începe povestea scandalului care a avut loc duminică, 21 aprilie, pe DN 1, în localitatea prahoveană Bărcănești. Cei patru s-au...
#obiecte de arta, #furate, #politie, #legislatie, #tablouri, #kosoni , #ancheta