Ziare.com

Ministerul Educatiei da de doua ori mai multi bani angajatilor decat in 2008

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 16:28

   

Ministerul Educatiei da de doua ori mai multi bani angajatilor decat in 2008
Ministerul Educatiei ar putea aloca, pentru plata angajatilor institutiei si ai agentiilor subordonate, cat si pentru cei ai inspectoratelor scolare, o suma de doua ori mai mare decat in 2008, in timp ce fondul pentru salariile cadrelor didactice va creste cu doar 4%, potrivit unor surse oficiale.

Un extras din proiectul de buget pentru Educatie arata ca fondul de salarii pentru angajatii ministerului, ai institutiilor subordonate acestuia si ai inspectoratelor scolare va creste de la 1,13 miliarde lei, la 2,2 miliarde lei, ceea ce insemna o majorare de 94,4%, informeaza NewsIn.

Ministerul va primi anul acesta de la bugetul de stat, in afara de fondul de salarii pentru cadrele didactice si personalul auxiliar din scoli, 2,1% din PIB, ceea ce reprezinta aproximativ 11,9 miliarde de lei.

Din acesti bani, potrivit documentelor oficiale, suma de 2,2 miliarde lei va fi alocata pentru cheltuielile cu personalul platit direct de minister, iar 2,6 miliarde sunt rezervate pentru diferite achizitii, bunuri si servicii in cadrul ministerului si al institutiilor subordonate financiar acestuia.

Pe de alta parte, din totalul de 11,9 miliarde de lei, doar 2,9 miliarde vor fi alocate pentru investitiile din invatamant.

Anul trecut, economistii Ministerului Educatiei au calculat ca, pentru majorarea salariilor din invatamant conform Legii 221/2008, ar fi necesare circa 4,6 miliarde lei (3,5 miliarde lei pentru cadrele din invatamantul preuniversitar si 1,1 miliarde de lei pentru universitari).

In bugetul pe 2008, pentru salariile cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar s-au alocat 8,74 miliarde lei, care includ majorarea cu 9% de la 1 octombrie.

Pe langa cele 8,74 miliarde, ministerul a finantat partial, intre 50 si 70%, salariile din invatamantul universitar, suma alocata ridicandu-se la 1,95 miliarde lei. Restul fondurilor necesare pentru salariile universitarilor a fost asigurat din bugetele proprii ale institutiilor de invatamant superior.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1286 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor