Mita la Universitatea Maritima din Constanta: 11 studenti si un profesor, retinuti

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 00:03
2742 citiri
Mita la Universitatea Maritima din Constanta: 11 studenti si un profesor, retinuti

Un profesor, 11 studenti si o alta persoana au fost retinute joi de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel, urmand ca vineri sa fie prezentate instantei cu propunere de arestare preventiva, in urma anchetei efectuate la Universitatea Maritima Constanta cu privire la infractiuni de coruptie privind promovarea unor examene.

Potrivit anchetatorilor, un profesor de matematica din cadrul respectivei universitati este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, 11 studenti de dare de mita si o alta persoana care nu face parte din mediul universitar, pentru trafic de influenta.

Cele 13 persoane vor fi prezentate judecatorilor Tribunalului Constanta. Reprezentantii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta au informat, printr-un comunicat remis presei, ca procurorii si ofiterii anticoruptie "efectueaza perchezitii domiciliare la patru persoane suspecte si in cadrul Universitatii Maritime Constanta, cu privire la comiterea infractiunilor de coruptie, in referire la fraudarea examenelor din sesiunile iunie si septembrie 2013", mentionand ca "in functie de evolutia anchetei, urmeaza sa fie comunicate date de interes public".

Perchezitii la Universitatea Maritima din Constanta: suspiciuni de mita (Video)

Prorectorul UMC, Cornel Panait, a declarat ca cercetarile derulate in cadrul universitatii au la baza plangeri potrivit carora ar fi fost fraudate examene prin acordarea de note mai mari in schimbul unor sume de bani si s-ar fi permis sustinerea probelor prin substituire de persoane.

"Se ancheteaza o posibila frauda la acordarea unor note mai mari la niste examene, coroborat cu acuzatiile de dare-luare de mita si substituire de persoane. Notele spun dansii ca s-ar fi luat fara ca studentul sa stie si platind la profesor. Substituire de persoane, adica au intrat alti oameni decat cei care ar fi trebuit sa fie examinati. Si ei au facut o lucrare buna, au plecat si cu asta s-a terminat", a afirmat prorectorul Cornel Panait.

El a mentionat ca echipa de control, formata din ofiteri DGA si procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, a avut in vedere anumite materii, solicitand sa discute cu dascalii care le predau.

"Nu stiu cat de adevarate sau neadevarate sunt aceste acuzatii. Ce stim foarte clar este ca exista o lista de materii, nu de profesori, nu stiu exact cate materii sunt, in jur de 13-14 materii, dar asta nu inseamna ca sunt tot atatia profesori, pentru ca unii dintre ei sustin doua sau trei discipline.

Cei care sunt suspicionati au fost chemati sa prezinte documente. S-au ridicat cataloage de la secretariat, s-a ridicat electronic situatia inregistrarii notelor (...) si s-au mai luat lucrarile pe care studentii le-au dat in momentul in care au fost examinati", a spus Cornel Panait.

Profesorii universitari care predau materiile de care sunt interesati anchetatorii au fost chemati de acasa pentru audieri.

Citeste si:
Florin Cîţu spune că discuţiile cu USR PLUS vor fi reluate: "În acest moment, noi guvernăm în situaţia în care suntem"
Florin Cîţu spune că discuţiile cu USR PLUS vor fi reluate: "În acest moment, noi guvernăm în situaţia în care suntem"
Discuţiile cu USR PLUS vor putea fi reluate după congresul acestui partid, după ce va fi stabilită noua conducere, în condiţiile în care nu vor mai fi în alianţă cu AUR şi PSD, a...
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
George Simion crede că Diana Şoşoacă ar putea candida la alegerile prezidenţiale. George Simion a fost întrebat duminică, 26 septembrie, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima...
Sursa: AGERPRES