Mocanita de la Sibiu a printului Charles, inlocuita cu un mall

Marti, 12 August 2008, ora 18:28
3549 citiri
Mocanita de la Sibiu a printului Charles, inlocuita cu un mall
Foto Gardianul

Mocanita de la Sibiu, un proiect in care s-a implicat insusi printul Charles, va fi inlocuita la cap de linie de un mall.

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si lider al filialei PNL Sibiu, spune doar ca va vorbi cu autoritatile locale, dar a refuzat sa spuna clar daca va ataca hotararea consilierilor locali in instanta, asa cum isi declara neputinta si prefectul din Sibiu, care "mai asteapta niste acte", dezvaluie, marti, Gardianul in editia electronica.

Intre timp, linia mocanitei Sibiu-Agnita a fost concesionata pe 25 de ani, tocmai pentru a fi reabilitata.

Desi este clasata ca monument istoric, mocanita din Sibiu va disparea definitiv de pe harta. Consiliul local din Sibiu a aprobat recent un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care ultimele sute de metri de sina ai mocanitei vor fi inghitite de un mall si un bloc de 20 de etaje.

Firma care a reusit sa obtina PUZ-ul pentru mall a beneficiat de ajutorul benevol al directorului Directiei de Cultura Sibiu, Vasile Crisan. Proiectul repunerii pe sine a mocanitei a fost sustinut intens de printul Charles.

Prin Fundatia "Mihai Eminescu" printul chiar a achitat anul trecut 10.000 USD pentru studiul de fezabilitate, studiu donat ulterior Consiliului Local din Agnita. Toate sperantele au luat sfarsit in data de 26 iunie 2008, atunci cand Consiliul Local Sibiu a aprobat PUZ-ul propus de societatea Simerom S.A.

Exact pe sina mocanitei, PUZ-ul prevede sa apara o strada cu patru benzi, strada Socului, care sa deserveasca, bineinteles, accesul spre mall.

"Ne bucuram foarte mult ca am reusit sa anuntam ca ministerul a clasat ca monument istoric linia ferata ingusta Sibiu-Agnita-Sighisoara, cu ramificatia Cornatel-Vurpar, aceasta fiind prima linie ferata din judetul Sibiu declarata monument istoric", declara, in urma cu un an, directorul Vasile Crisan.

Acelasi director Crisan semneaza, anul acesta, un act cu antetul ministerului prin care dadea drum liber proiectului Simerom, dar omora proiectul de reabilitare a mocanitei.

Prin intermediul secretarei, Ilie Mitea, prefectul (fost liberal si el), a declarat ca "mai asteapta niste acte". Nici prefectul nu a spus raspicat daca institutia pe care o conduce va ataca in instanta hotararea Consiliului Local prin care in 26 iunie s-a aprobat planul urbanistic buclucas.

Proiectata in 1882, linia mocanitei a fost inaugurata dupa sase ani, cand a fost dat in functiune tronsonul Sighisoara. A urmat in 1910 tronsonul Agnita - Sibiu si Cornatel-Vurpar.

Linia a fost nationalizata in 1948, iar in 1963 tronsonul Sighisoara - Agnita a fost inchis. Abia in iunie 1997 a fost inchis si tronsonul Cornatel - Vurpar, mai noteaza Gardianul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mocanita, #Charles , #ancheta