Nadia a vrut sa se sinucida, din cauza batailor incasate de la Bela Karoly

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 12:26
10128 citiri
Nadia a vrut sa se sinucida, din cauza batailor incasate de la Bela Karoly

Dupa 30 de ani, fostii colegi ai Nadiei Comaneci vorbesc, in premiera, despre tratamentul dur aplicat gimnastelor romance de sotii Bela si Martha Karoly.

Printre dezvaluirile publicate de presa se numara si informatia potrivit careia Nadia a vrut sa se sinucida, din cauza batailor incasate de la antrenor. Daca Emilia Eberle, o alta gimnasta a lotului olimpic romanesc, a vrut sa se arunce in fata trenului din cauza tratamentului violent, Nadia nu a fost nici ea ocolita de ganduri sinucigase.

Intr-o seara, zeita de la Montreal a fost dusa de urgenta la spital pentru a i se face spalaturi stomacale, dupa ce bause detergent.

"Era un dur, un dictator. El a triumfat pentru ca a avut o exceptie: Nadia", declara, cu un an in urma, Andrian Goreac, cel care i-a urmat lui Bela Karoly la conducerea lotului feminin de gimnastica a Romaniei.

Daca Nadia Comaneci prefera sa pastreze pentru ea cosmarul trait ca gimnasta, cei care au cunoscut-o si i-au fost alaturi atunci, in momentele grele, povestesc o parte din chinurile traite de zeita de la Montreal. "Nadia a stat trei zile ascunsa intr-un WC nefolosit, de frica antrenorului", dezvaluia colega de lot a fostei campioane olimpice, Rodica Dunca.

Tot bataile crunte incasate de la Bela Karoly au determinat-o pe Nadia sa fuga din cantonamentul de la Deva. Prima data, Securitatea a gasit-o in tren, la Ploiesti: voia sa plece acasa, dar au dus-o inapoi la Deva.

Nici cea de-a doua "escapada" nu a fost incununata de succes, relateaza Cotidianul, in editia online de sambata. Nadia nu a scapat de ochii vigilenti ai securistilor, care au gasit-o ascunsa in locuinta cantaretului de muzica populara Benone Sinulescu, bun prieten cu mama gimnastei.

Cum fuga nu era o solutie, Nadia a pus piciorul in prag si a refuzat sa se mai pregateasca la Deva sub comanda sotilor Karoly. Atunci, federatia a decis sa o aduca la Bucuresti, unde s-a antrenat, timp de un an, sub comanda lui George Gorgoi. "Am pregatit-o pe Nadia dupa ce aceasta s-a certat cu antrenorul Bela Karoly.

In opinia informatorilor, Karoly dovedea o atractie deosebita pentru bani. Conform acestora, antrenorul oprea din sumele cuvenite sportivelor, cerea de la organizatorii unor concursuri internationale diverse sume si impartea dupa bunul plac banii gimnastelor, oferindu-le mult mai putin decat aveau stipulat in contracte, lucru confirmat si de Emilia Eberle.

"Banii ni-i dadeau cu taraita. Imi amintesc ca am fost la o demonstratie in SUA, unde am citit ca a fost vorba despre zeci de mii de dolari. Ce primeam noi: 125 de dolari daca evoluam corect, 100 daca ne dezechilibram, 25 daca picam o data de pe aparat si nimic daca se intampla sa cadem de doua ori".

Citeste si:
O polițistă s-a împușcat în cap, în baia unei gări din Mehedinți
O polițistă s-a împușcat în cap, în baia unei gări din Mehedinți
O agentă de poliție, în vârstă de 25 de ani, ajutor șef de post la Poliția Transporturi Strehaia, s-a împușcat în cap, cu arma din dotare, în baia gării din localitate, miercuri, 19...
Un copil de 15 ani a fost lovit mortal de tren în Harghita. "Credem că e vorba despre o sinucidere"
Un copil de 15 ani a fost lovit mortal de tren în Harghita. "Credem că e vorba despre o sinucidere"
Un adolescent de 15 ani a fost lovit mortal de tren, marţi dimineaţa, 18 ianuarie, în zona Nădejdea din Harghita, existând suspiciunea că este vorba de o sinucidere. Echipajul sosit la...