Necolaiciuc va fi citat din nou in SUA, in doua dosare de coruptie

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 15:50
1215 citiri
Necolaiciuc va fi citat din nou in SUA, in doua dosare de coruptie
Foto: Arhiva

Mihai Necolaiciuc va fi citat din nou in SUA, in doua dintre dosarele de coruptie

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, va fi citat, pentru a doua oara, in Statele Unite ale Americii, cu o copie dupa rechizitoriile din doua dintre dosarele de coruptie aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1, a decis miercuri instanta, dupa ce prima citare nu a fost corect indeplinita.

Astfel, la termenul de miercuri, judecatoarea din cauza le-a spus avocatilor lui Neconlaiciuc ca Ministerul Justitiei a transmis instantei o adresa din care reiese ca dovada de citare cu fostul director CFR nu s-a indeplinit.

Motivul, a sustinut magistratul, este ca, potrivit adresei trimisa de autoritatile din Statele Unite, avocatul lui Necolaiciuc din strainatate a refuzat sa primeasca documentele transmise de statul roman si, mai mult, a refuzat sa semneze un act din care sa reiasa acest refuz.

In consecinta, instanta a acordat termen, in ambele dosare, pentru 9 iunie, urmand ca procedura de citare a fostului director al CFR sa se repete.

Judecatoria Sectorului 1 a luat, miercuri, in discutie doua dintre dosarele lui Necolaiciuc. In primul dintre ele, fostul director CFR a fost trimis in judecata pentru coruptie alaturi de Mihail Misir si Viorica Olaeru, in iunie 2008. In cel de-al doilea dosar, Necolaiciuc este acuzat de alte fapte de coruptie, tot in legatura cu activitatea sa la CFR.

Judecatoria Sectorului 1 a decis, pe 13 ianuarie, sa-l citeze pe Mihai Necolaiciuc, la locul de detentie din Statele Unite ale Americii, cu o copie a rechizitoriului din dosarul in care este acuzat de coruptie alaturi de Mihail Misir si Viorica Olaeru. In acest dosar, Necolaiciuc a fost trimis in judecata in iunie 2008.

Aceeasi instanta a hotarat, pe 20 ianuarie 2010, citarea lui Necolaiciuc cu rechizitoriul si din dosarul in care a fost trimis in judecata in februarie 2008, tot in legatura cu infractiuni legate de CFR.

Aproape un an de la arestare

Mihai Necolaiciuc a fost arestat, in SUA, in vederea deportarii pentru incalcarea legilor emigrarii la 17 iunie 2009 si arestat provizoriu in vederea extradarii in data de 23 iunie 2009.

In cazul in care instanta districtuala a Statului Florida va admite cererea de extradare, Mihai Necolaiciuc are dreptul sa exercite caile de atac prevazute de legea americana, precizeaza MJ. Potrivit ministerului, Mihai Necolaiciuc se afla in prezent in custodia Serviciului American pentru Controlul Imigratiei si Normelor Vamale, in centrul de detentie Glades din Moore Haven, Florida, in baza unei cereri de extradare facuta de Romania. In principiu, Mihai Necolaiciuc ar avea la dispozitie trei cai de atac: una la instanta federala in complet de 8 judecatori, una la curtea de apel a statului federal si alta la Curtea Suprema a SUA.

In final, daca se va dispune extradarea, ordinul de extradare va fi semnat de secretarul de stat american, se arata in finalul comunicatului.

Tribunalul districtual din Florida a respins, in septembrie, cererea fostului director al CFR, Mihai Necolaiciuc, de eliberare pe cautiune, deoarece prezinta "risc de fuga", potrivit motivarii judecatorului, a declarat, atunci, pentru NewsIn, avocatul lui Necolaiciuc, Gheorghita Mateut. De asemenea, instanta americana a motivat ca Mihai Necolaiciuc nu are legaturi financiare sau familiale in Statele Unite ale Americii, a precizat avocatul Mateut, pentru NewsIn. "La ei (n.r. la americani) este invers decat la noi, acolo principiul este detentia, libertatea este exceptia", a spus Gheorghita Mateut.

Decizia instantei nu este definitva, putand fi atacata cu apel la Curtea Federala de Apel, avocatul declarand ca nu stie daca va ataca decizia tribunalului sau daca va introduce o noua cerere de cautiune. Gheorghita Mateut a explicat ca, potrivit dreptului american, cererea de cautiune se admite foarte greu.

Cu toate acestea, avocatul considera nu a pierdut, pe motiv ca "cererea nu a fost respinsa inadmisibila". Potrivit procedurii din dreptul american, o cerere pe cautiune trebuie invocata in anumite circumstante speciale, pentru a fi considerata admisibila, a explicat Mateut. Tribunalul din Florida a acceptat ca cele sapte circumstante invocate de avocat sunt speciale, dar a respins cererea pentru motivele aratate mai sus.

Gheorghita Mateut a mai declarat, in septembrie 2009, pentru NewsIn, ca judecatorul american a precizat, in ordinul remis pe 14 septembrie, ca Mihai Necolaiciuc sa fie mutat in alt centru de detentie, din Miami. Avocatul a explicat ca avantajele acestui centru sunt asigurarea unui acces mult mai larg la aparare, contact aproape permanent cu aparatorul si ingrijire medicala.

Cererea de cautiune de punere in libertate a fostului director al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost discutata in data de 2 septembrie de judecatorii tribunalului districtual din Florida, a declarat, pe 9 septembrie, Gheorghita Mateut. Avocatul a explicat ca, in cazul admiterii cererii de cautiune, instanta ii va aduce la cunostinta lui Mihai Necolaiciuc modalitatea de executare, care poate consta fie in plata unei sume, fie in indeplinirea unor conditii stricte sau activitati. De asemenea, cautiunea poate sa insemne limitarea sau interzicerea accesului la anumite institutii, interdictia de a parasi apartamentul si chiar monitorizarea electronica, a declarat Mateut. Ulterior, instanta va analiza si cererea de extradare formulata de Romania. In caz contrar, daca cererea de cautiune va fi respinsa, instanta americana va fixa un termen pentru solutionarea pe fond a cererii de extradare.

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, aflat in custodia Serviciului American pentru Controlul Imigratiei si Normelor Vamale, are sanse mici sa iasa pe cautiune din cauza cererii de extradare facute de statul roman, declara pentru NewsIn, in data de 7 august, avocatul acestuia, Gheorghita Mateut. Avocatul lui Necolaiciuc a explicat la acel moment, pentru NewsIn, ca fostul director al CFR are un mandat administrativ pentru violarea legii de intrare (n.r. traducerea aproximativa a infractiunii de care este acuzat Necolaiciuc in Florida) si ca ar putea iesi pe cautiune, dar este foarte greu, deoarece exista cererea de extradare facuta de statul roman. "La americani, nu este eligibila iesirea pe cautiune din cauza cererii de extradare. Este dificil, dar nu imposibil", a declarat Mateut.

Instanta americana trebuie sa analizeze, in cazul lui Necolaiciuc, atat savarsirea infractiunii de violare a legii de intrare, cat si cererea de extradare, prioritate avand ultima, din cauza ca este de natura penala, a mai explicat Mateut.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput in urma cu doua luni urmarirea penala impotriva fostului sef al CNCFR, Mihai Necolaiciuc, intr-un nou dosar, in care este acuzat de deturnarea unor fonduri europene, au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare. Potrivit acelorasi surse, lui Necolaiciuc i s-ar fi mai retinut si acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu un prejudiciu de peste un milion de euro. In acest dosar ar fi vorba, potrivit surselor NewsIn, de modul ilegal in care Mihai Necolaiciuc a folosit o suma de bani luata de Romania dintr-un credit de la o banca europeana. "E vorba de chestia deja clasica la Necolaiciuc si anume achizitiile facute la preturi exorbitante", au explicat surse judiciare. In acelasi dosar a mai fost pus sub invinuire si fostul director economic de la CNCFR, Viorica Olaeru pentru aceleasi fapte ca si Necolaiciuc.

Pe numele lui Mihai Necolaiciuc exista deja in Romania trei mandate de arestare emise de Judecatoria Sectorului 1 la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Necolaiciuc in trei dosare pentru achizitiile defectuoase facute cand se afla la conducerea CNCFR, achizitii care au dus la prejudicierea societatii.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Mihai Necolaiciuc dosare, #Necolaiciuc repatriat, #Necolaiciuc arestat , #ancheta