Norica Nicolai, martor cheie in procesul lui Mohammad Munaf

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 13:44
3583 citiri
Norica Nicolai, martor cheie in procesul lui Mohammad Munaf

Avocatul lui Ovidiu Ohanesian a propus joi audierea ca martor in procesul lui Mohammad Munaf a Noricai Nicolai, pe baza unor afirmatii facute de aceasta dupa propunerea sa in functia de ministru al justitiei, in care ar fi sustinut ca detine informatii despre rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Aparatorul jurnalistului a mai depus la dosar materiale foto si video cu beciul in care jurnalistii ar fi fost tinuti ostatici, stenograme cu stampila SRI si o "fisa INF", despre care Ohanesian a afirmat, la iesirea din sala de judecata, ca ar dovedi ca SRI ar fi musamalizat activitatea lui Hayssam pe teritoriul Romaniei, fisa care ar fi fost blocata de sefii SRI Prahova.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, joi, pentru 21 februarie, procesul in care Mohammad Munaf a fost trimis in judecata in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani, din lipsa de procedura cu strainatatea, vizand aducerea lui Mihai Stuparu, ambasadorul Romaniei in Irak, ca martor in proces.

Instanta a ramas sa se pronunte prin incheiere asupra probelor administrate la termenul de joi si a dispus citarea lui Mihai Stuparu atat la domiciliul din Romania, cat si in strainatate, in Bagdad, prin Ministerul de Externe, unde acesta activeaza inca.

La data de 6 decembrie 2007, avocatul lui Ohanesian a cerut din nou ca ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, al carui decret de rechemare a fost semnat pe 5 decembrie de presedintele Traian Basescu, sa fie audiat ca martor in aceasta cauza. Aparatorul ziaristului si-a motivat solicitarea prin faptul ca, in prezent, ministrul de externe nu si-a exprimat in vreun fel punctul de vedere cu privire la aceasta solicitare."Avem la dosar doar o adresa semnata de directorul Directiei Juridice din MAE care spune ca audierea ambasadorului nu ar fi posibila. Numai ca, potrivit Hotararii de Guvern care reglementeaza activitatea MAE, doar ministrul de externe este cel care reprezinta interesele institutiei", a spus in fata instantei avocatul lui Ohanesian.

Procurorul de sedinta a sustinut ca instanta nu se poate pronunta pe aceasta cerere decat dupa ce asculta si punctul de vedere al avocatului lui Munaf, care nu a fost prezent in sala.

Curtea de Apel a mai decis sa faca o noua adresa la Ministerul Justitiei in care sa se insite pentru audierea lui Munaf si sa solicite comunicarea catre instanta a stadiului procesului lui Munaf din Irak. Instanta a luat act, la termenul din 22 noiembrie al procesului dintre ziaristii rapiti in Irak si Mohammad Munaf, de o infograma depusa de Ministerul Justitiei prin care se arata ca acesta a fost condamnat la moarte in Irak dar ca sentinta nu este definitiva.

Omar Hayssam si Mohammad Munaf (in lipsa) au fost trimisi in judecata, in 17 octombrie 2005, pentru acte de terorism prevazute in Legea 535/2004. Potrivit procurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare terorista din Bagdad rapirea jurnalistilor romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian.

In martie 2005, cei trei jurnalisti au plecat in Bagdad pentru a realiza o serie de reportaje despre noua administratie irakiana. Deplasarea a fost finantata de controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam si de prietenul acestuia, irakianul Mohammad Munaf. Criza ostaticilor din Irak a luat sfarsit pe 22 mai 2005, cand cei trei jurnalisti au ajuns in tara.

Curtea de Apel Bucuresti a decis pe 13 iunie condamnarea lui Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare in baza Legii privind prevenirea si combaterea terorismului, raportat la articolul 189 Cod Penal privind lipsirea de libertate a unei persoane si la 10 ani interzicerea unor drepturi.

Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte prin spanzurare de instanta Tribunalului Penal de la Bagdad.

Mohammand Munaf, detinut de armata americana in Irak si condamnat la moarte de un tribunal irakian pentru rapirea a trei jurnalisti romani, a sesizat pe 20 iunie 2007 Curtea Suprema a Statelor Unite pentru a incerca sa sevite executia, au anuntat marti surse judiciare citate de AFP. In varsta de 51 de ani, Mohammad Munaf le-a servit ca ghid in Irak celor trei jurnalisti care au fost tinuti ostatici 55 de zile in 2005.

La eliberarea lor, banuindu-l de complicitate cu rapitorii, armata americana l-a arestat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
#norica, #martor, #proces, #munaf , #ancheta