Noul sef al ANRM, omul lui Vantu in Guvern?

Joi, 05 Februarie 2009, ora 19:20
9353 citiri
Noul sef al ANRM, omul lui Vantu in Guvern?
Foto: Antena 3

Premierul Emil Boc l-a demis, miercuri, pe Bogdan Gabudeanu din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si a semnat decizia de numire in aceasta functie a lui Maracineanu Gelu Agafiel.

Desi pe site-ul ANRM nu au fost inca publicate informatii despre Gelu Maracineanu, potrivit satenilor si primarului din Bihor, noul sef al ANRM este nimeni altul decat unul dintre oamenii parintelui FNI, Sorin Ovidiu Vantu.

Gelu Maracineanu a fost vazut nu mai tarziu de duminica trecuta in Muntii Apuseni in timp ce incerca sa-i convinga pe sateni sa-si vanda terenurile catre Petromservice. Cu toate acestea, noul sef al ANRM a declarat pentru Antena 3 ca "nu mai face parte din acest proiect".

Daca a demisionat intre timp de la firma lui Vantu, nu se mai poate vorbi despre un conflict de interese. Dar asta nici nu poate impiedica suspiciunea ca celebrul om de afaceri a pus mana prin Maracineanu pe Agentia de stat cu toate comorile pe care aceasta le mai ascunde.

Potrivit ziarului Ghimpele de Bihor, Maracineanu, angajat al Petromservice Company, este managerul care i-a castigat lui Sorin Ovidiu Vantu bogatiile din zona Budureasa - cel mai mare zacamant de calcar cu brucit din Europa, si singurul din Romania, la un pret incomparabil cu super-investitiile facute de stat pentru exploatarea valorosului minereu.

Dupa ce statul a investit inainte de Revolutie circa 150 de miliarde de lei vechi pentru cercetarea si pregatirea exploatarii de calcar cu brucit, zacamantul de la Buduresa a fost lasat in conservare.

Prin intermediul unei firme de apartament, Geoasset, Sorin Ovidiu Vantu a obtinut de la ANRM licenta de exploatare pentru mina de calcar si uraniu de la Budureasa.

Concret, firma Petromservice a preluat in mai 2007, cu doar 2,6 milioane de euro, firma Geoasset SRL Oradea, care a concesionat prin licitatie zacamantul dintre Budureasa si Valea Mare in 2003, facand apoi demersurile de obtinere a licentei de exploatare.

Astfel, Liviu Luca si partenerul sau neoficial de afaceri, SOV, au acum sansa sa devina mai bogati decat oamenii de afaceri Ion Tiriac, Iosif Dragan, fratii Micula (TGIE) si Teszari Zoltan (RDS&RCS) impreuna.

In 2003, mina de la Budureasa - Valea Mare a fost scoasa la licitatie de catre ANRM si atribuita firmei Geoasset care abia in 2006 a depus documentatia pentru obtinerea licentei de exploatare.

In mai 2006, firma oradeana Geoasset, preluata de catre Ana Boboc de la Adrian Boboc si Ioan Blidaru, a vandut drepturile de exploatare firmei controlate de Liviu Luca, secondat neoficial de Sorin Ovidiu Vantu.

Ca si in cazul FNI, Vantu nu e implicat direct in firma care va exploata zacamantul de la Budureasa. Conform presei centrale, Sorin Ovidiu Vantu nu a recunoscut inca oficial implicarea sa in Petromservice, firma preluata prin intermediul off-shore-ului Elbahold Ltd.

Insa legatura de afaceri dintre Liviu Luca de la Petromservice si Sorin Ovidiu Vantu a fost pecetluita dupa ce "parintele FNI" a recunoscut ca a preluat de la Liviu Luca postul de stiri "Realitatea TV".

ANRM a pregatit licenta de exploatare pentru 20 de ani, urmand a fi validata doar prin hotarare de guvern. "Hotararea de guvern a fost aprobata de cancelaria primului-ministru si este in curs de avizare la ministerele Mediului, Justitiei si Economiei si Finantelor. Redeventa anuala este de 6% din valoarea rocii exploatate.

Activitatea de exploatare este particulara, insa zacamantul ramane al statului. Terenurile aferente minei sunt proprietatea Geoasset, iar o parte sunt concesionate de la Primaria Budureasa - Valea Mare", a declarat Bogdan Gabudeanu, fostul sef al ANRM.

ANRM este institutia guvernamentala responsabila cu acordarea licentelor de exploatare miniera. Agentia se afla sub coordonarea directa a Guvernului Romaniei.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#sorin ovidiu vantu, #Gelu Maracineanu, #sef ANRM Vantu , #ancheta