Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

NYT: Inchisoare CIA, "pe o strada aglomerata din Bucuresti"

Joi, 13 August 2009, ora 09:05
6540 citiri
NYT: Inchisoare CIA, "pe o strada aglomerata din Bucuresti"
Foto: New York Times

O cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, amenajata pentru a gazdui sase detinuti, a declarat fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo.

Kyle D. Foggo a declarat ca in martie 2003 doi oficiali CIA i-au cerut sa-i ajute sa amenajeze inchisori secrete pentru a-i detine aici pe unii dintre cei mai periculosi teroristi. Foggo, poreclit Dusty, avea faima de a fi o persoana care putea obtine oriunde in lume orice avea nevoie CIA, precizeaza New York Times. Unitatea lui era in Frankfurt, Germania.

Foggo a supervizat construirea a trei centre de detentie, fiecare conceput pentru a gazdui circa sase detinuti, potrivit unor fosti oficiali din serviciile de informatii, scrie cotidianul american. Una dintre inchisori era o cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti, au dezvaluit acesti oficiali citati de New York Times sub acoperirea anonimatului.

O alta inchisoare era o structura de otel amplasata intr-un loc izolat din Maroc, care aparent nu fusese folosit nicioata. A treia inchisoare - tot un proiect constand in remodelarea unei structuri deja existente - se afla in afara orasului dintr-o alta tara a fostului bloc estic, scrie NYT.

Aceste inchisori au fost proiectate sa arate identic, astfel incat prizonierii sa fie dezorientati si sa nu stie unde se afla, in caz ca erau mutati de la o inchisoare la alta. Ei erau tinuti izolati in celule, precizeaza New York Times.

Existenta unei retele de inchisori in care sa fie tinuti si interogati membri importanti ai retelei teroriste al-Qaida este de mult timp cunoscuta, dar detaliile despre aceste inchisori au fost pastrate secrete.

Cativa fosti oficiali din serviciile de informatii au furnizat insa recent o serie de amanunte despre cum au fost construite, unde au fost amplasate si despre viata din aceste centre secrete de detentie, precizeaza New York Times.

Inca din 2005, din momentul dezvaluirii programului inchisorilor secrete ale CIA, Romania a fost indicata ca fiind una dintre tarile care au gazduit o asemenea facilitate, dar oficialii de la Bucuresti au negat constant aceste acuzatii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania inchisoare CIA, #NYT Romania CIA, #inchisoare CIA Bucuresti strada , #ancheta
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
ROMANI DORMITI LINISTITI, CAND VA SCRIAM CA SI-AU FACUT INSTITUTII EVREII IN ROMANIA ERAM ATACAT
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1