Octavian Paler a "inventat" Cerbul de Aur

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 07:42
5477 citiri
Octavian Paler a "inventat" Cerbul de Aur

Octavian Paler este cel care a reusit sa-l convinga pe Ceausescu, in anii '60, sa organizeze Cerbul de Aur, dupa ce a aflat ca Bulgaria si Cehoslovacia pregateau doua mari festivaluri.

Afirmatia ii apartine lui Dumitru Morosanu, unul dintre oamenii din culisele Cerbului de Aur. Acesta a povestit reporterilor de la "Cotidianul" ca ideea organizarii festivalului i-a apartinut lui Octavian Paler.

Prin relatiile pe care le avea cu alti directori de televiziune din mai multe state socialiste, Paler a aflat ca erau in pregatire doua mari festivaluri: "Orfeul de Aur", in Bulgaria, si "Lira de Aur", in Cehoslovacia. Potrivit lui Morosanu, Paler a reusit sa-l convinga pe Ceausescu ca trebuie s-o luam inaintea celorlalti.

Dumitru Morosanu a fost directorul primelor cinci editii postdecembriste ale Cerbului.

Rugat sa faca abstractie de rolul pe care l-a jucat si sa spuna care a fost cea mai reusita editie a festivalului, Morosanu a raspuns fara ezitare: "Cea din 1996. Si asta pentru ca am reusit sa-l aducem pe Tom Jones, care a cantat dumnezeieste pe o ploaie torentiala care nu a gonit pe niciunul dintre cei 5.000 de oameni din Piata Sfatului.

Tom Jones semnase in 1971 un contract cu televiziunea romana, pentru a canta la editia din 1972. Numai ca tovarasii, nici azi nu stiu de ce, au decis sa nu se mai desfasoare Cerbul".

#Cerbul de Aur, #festival, #Octavian Paler, #Tom Jones , #ancheta