Operatii pe cord cu materiale resterilizate, de-ti sta inima!

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 09:39
3224 citiri
Operatii pe cord cu materiale resterilizate, de-ti sta inima!
Foto: Academia Catavencu

La Institutul de Boli Cardio-Vasculare din Timisoara, cateterele, baloanele de dilatatie, stenturile, sondele si seringile se spala la chiuveta, se resterilizeaza si apoi se refolosesc, desi sunt de unica folosinta iar reutilizarea lor este ilegala.

Totul a fost filmat cu camera ascunsa de jurnalistii de la Academia Catavencu, care au realizat o ancheta prin saloanele Institutului ale carei rezultate nu sunt recomandate cardiacilor.

Dupa cum se vede in imaginile inregistrate pe camera, cateterele de plastic culese din pieptii unor fosti pacienti sunt spalate la chiuveta dupa care sunt resterilizate si reasamblate de asistente, urmand sa fie "reimpachetate pentru a doua, a treia si, in general, pentru a n-spea folosinta", dupa cum scriu indignati jurnalistii de la Catavencu.

"Unele dintre aceste materiale de unica folosinta se refolosesc si de zece ori. Dupa ce se spala si se resterilizeaza la rece, cu etilenoxid. Din cate stiu, UE chiar a interzis aceasta metoda de sterilizare, pentru ca e poluanta", a recunoscut sub protectia anonimatului unul dintre chirurgii din spital.

"Sterilizarea nu e completa, mai ales ca aceste materiale sunt din plastic. Practic, pe catetere raman particule de sange, nu pot fi curatate impecabil. Sigur, asa se poate transmite de la un pacient la altul in special hepatita. E o practica incorecta si periculoasa, e o problema grava si foarte sensibila. E un procedeu total necorespunzator cu standardele medicale ale secolului in care traim", mai spune acesta.

Daca nu accepta, pacientul trebuie sa isi cumpere singur materialele

Medicul mai spune ca situatia e cunoscuta si speculata de conducere, deoarece exista si avantaje financiare, numarul de pacienti fiind cam de 3.000 pe an.

Ce solutii ar fi ? "Alternativa e sa nu lucrezi. Sau exista si practica sa anunti pacientul ca se vor folosi materiale de unica folosinta resterilizate si, daca pacientul nu accepta, trebuie sa-si cumpere singur materialele. Iar acest lucru e mentionat pe fisa pacientului"

Managerul IBCV, Ranko Szuhanek, spune ca toata responsabilitatea cade pe umerii medicilor, nu ai conducerii care nu este capabila sa asigure fondurile necesare achizitionarii de produse de unica folosinta.

"Fiecare dintre noi raspunde atat civil, cat si penal pentru actiunile sale. Doctorii sunt responsabili in primul rand ei ca persoane fizice pentru ceea ce presteaza. Au facut o facultate, majoritatea sunt vechi in domeniu. Nu cred ca si-ar intina cariera si numele cu niste banalitati de genul asta", a declarat Szuhanek pentru Academia Catavencu, negand vehement ca asa ceva s-ar petrece in spitalul pe care il conduce.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#operatii cord materiale resterilizate, #sterilizare materiale spitale, #catetere unica folosinta , #ancheta
Comentarii
B
Basescu presedintele tuturor fraudatorilor
rank 1
daca doctorii spun stop cati bolnavi mor in 7 zile?ca este asa in toata Romania