Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Oprescu vrea sa bage 224.000 de euro pe luna in buzunarul unei firme cu datorii

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 21:16
2408 citiri
Oprescu vrea sa bage 224.000 de euro pe luna in buzunarul unei firme cu datorii
Foto: Romania Libera

Primaria Capitalei va plati 224.000 de euro pe luna, timp de trei ani, firmei SC Iliotomi Grup SRL, firma cu numeroase datorii, pentru inchirierea spatiului unde ar urma sa se mute municipalitatea pe durata consolidarii sediului din Bd. Regina Elisabeta.

Potrivit unui proiect de hotarare ce va fi supus la vot in sedinta de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), primaria va inchiria 12.556 metri patrati si va plati o chirie lunara de 17,84 euro pe metru patrat.

Mai mult, chiria va fi indexata incepand cu 1 ianuarie 2010 cu nivelul indicelui mediu al preturilor de consum pe acest an, care este prevazut de catre Comisia Nationala de Prognoza la 5,5%. Cresterea va avea loc in conditiile in care chiria este negociata in euro, iar indicele pretului de consum se refera la efectele deprecierii leului asupra preturilor.

Servicii si utilitati

Primaria va plati cheltuielile cu serviciile si utilitatile. De asemenea, chiriasul va suporta impozitele si taxele pentru partea de cladire pe care o detine, precum si alte tarife, cum ar fi cele referitoare la salubrizarea cladirii si a zonei.

Firma de la care primaria inchiriaza cladirea de pe Splaiul Independentei, SC Iliotomi Grup SRL, are un capital social de 200 de lei, fiind proprietatea lui Antonios Tsesmetzis, conform datelor inregistrate la Registrul Comertului.

Potrivit bilantului pe 2008, depus la Ministerul Finantelor, firma are datorii totale de 38,63 milioane lei, iar pierderile pe anul fiscal 2008 au fost de 4,36 milioane lei.

Primaria ar urma sa se mute in cladirea detinuta de SC Iliotomi Grup SRL pana la sfarsitul acestui an. Practic, municipalitatea intentioneaza sa inchirieze peste 93% din suprafata cladirii de 13.446 metri patrati.

Lucrarile de consolidare a sediului Primariei Capitalei se vor desfasura numai la subsolul cladirii, prin metoda izolarii seismice, dupa cum se arata in studiul de fezabilitate. Structura cladirii va fi rigidizata prin doua centuri care vor avea rolul de a sustine imobilul si de a prelua undele seismice.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si predecesorul sau, Adriean Videanu, au avut viziuni diferite cu privire la consolidare. Videanu a declarat, in timpul mandatului sau, ca lucrarile nu vor afecta activitatea Primariei Capitalei, solutia tehnica pentru punerea in siguranta a imobilului permitand acest lucru.

"Consolidarea se va face prin metoda izolarii seismice a bazei cladirii, care afecteaza doar subsolul primariei", spunea Videanu.

Oprescu a spus, inca de la instalarea in functie, ca solutia lui Videanu nu este fezabila, deoarece activitatea administrativa nu poate continua in timpul lucrarilor, iar costurile sunt foarte mari.

"Din experienta pe care o am de la Spitalul Municipal, stiu ca nu se poate lucra in timp ce se consolideaza o cladire. Solutia propusa este una japonezo-americana, care costa foarte mult si nu pot fi de acord cu ea", a spus Oprescu.

In cele din urma, solutia pe care se va merge este cea a izolarii seismice a subsolului, iar Oprescu a insistat ca activitatea primariei sa se desfasoare, pe durata lucrarilor, intr-o alta cladire.

Astfel a fost ales imobilul situat pe Splaiul Independentei, langa intrarea in Universitatea Politehnica, unde edilul-sef al Capitalei anunta, in urma cu cateva luni, ca nu vrea sa plateasca mai mult de 200.000 de euro pe luna pentru chirie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Sorin Oprescu, #SC Iliotomi Grup SRL, #consolidare sediu Primarie Regina Elisabeta , #ancheta