Peste 20 de convorbiri telefonice, principalele probe in dosarul Remes-Muresan

Luni, 09 Iunie 2008, ora 20:55
3124 citiri
Peste 20 de convorbiri telefonice, principalele probe in dosarul Remes-Muresan

Principalele probe in dosarul prin care fostii ministri Decebal Traian Remes si Ioan Muresan au fost trimisi in judecata sunt 21 de convorbiri telefonice interceptate de Serviciul teritorial DNA din Alba, se arata in rechizitoriul procurorilor anticoruptie ajuns luni in instanta.

Procurorii au cerut ca omul de afaceri Gheorghe Ciorba, acuzat de cumparare de influenta, sa primeasca jumatate din pedepsa, pentru ca a colaborat cu ei, informeaza NewsIn. Dosarul cauzei, trimis, luni, catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, are patru volume.

Conform rechizitoriului, Ciorba vroia sa castige doua licitatii pentru reconstructie ecologica, in comuna Marsani, din judetul Dolj.

In convorbirea telefonica din 2 august 2007, purtata la ora 13:16 intre Ioan Muresan si Gheorghe Ciorba, fostul ministru al agriculturii ii spune omului de afaceri: "Da, acum, fii atent, acum incep sa sun dupa bolundul asta (Decebal Traian Remes -n.red), ca sa-l prind diseara pe undeva.

La data de 6 septembrie 2007, cei doi au mai purtat o convorbire telefonica, transcrisa de procurori, in care Ioan Muresan ii spunea lui Ciorba ce va discuta cu Remes cu care urma sa se vada la o terasa in Dorobanti: "Ii spun dom-le...aia, aia si aia si ai suta si....rezolva-le pe astea si gata! Atat am sa zic".

Potrivit procurorilor, Ciorba l-a sunat, pe 23 septembrie 2007, si s-a intalnit cu Ioan Muresan in zona Dorobanti, caruia i-a dat un dosar si un plic.

Dupa primirea dosarului si a plicului, sustine rechizitoriul, Ioan Avram Muresan s-a intors la terasa din Dorobanti unde il astepta ministrul Remes. Intalnirea celor doi a fost filata de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, care a facut inregistrari video si ambientale.

Remes: Banii?

Din inregistrarea video-ambientala, sustin procurorii, se observa "cum inculpatul Muresan Ioan a asezat dosarul si plicul cu bani pe scaunul aflat in stanga ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care, la final, le-a luat si le-a introdus in servieta personala, acesta fiind momentul in care cei 15.000 de euro au fost efectiv primiti de catre invinuitul Remes Decebal Traian, in scopul evident de a sprijini societatea mentionata anterior la licitatia ce urma a fi organizata in saptamana imediat urmatoare".

Iata o parte din discutia purtata de cei doi, asa cum este prezentata in rechizitoriul DNA:

Remes: "Banii?"

Muresan Ioan: "Deci in plic...Ma rog, asa, si ai... Prima pagina e licitatia de la..."

Remes: "Da, da ai zis ca-s patru bucati"

Muresan Ioan: "Is patru bucati. Mie imi trebuie numa ... Noi merem... Numai la aia de-o suta si la aia de optezeci"

Remes: "La doua cred ca ma descurc"

Muresan Ioan: "Caietu de sarcini bagat e..."

Remes: "Da"

Tot in aceeasi zi, de 23 septembrie 2007, sustin procurorii, Gheorghe Ciorba l-a sunat pe Muresan sa ii spuna ca ii ofera ministrului Agriculturii si o "masina puternica", in cazul in care rezolva ambele licitatii.

Procurorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul Stelianei Remes, desi aceasta a permis accesul in imobilul familiei Remes la data de 13 septembrie 2007 "pentru depozitarea produselor alimentare furnizate de catre invinuitul Ghoerghe Ciorba.

Carnea de porc, vitelul si palinca

Acelasi document arata ca, la data de 13 septembire 2007, Ioan Muresan a fost, impreuna cu Gheorghe Ciorba, la domiciliul Ministrului Agriculturii, unde au lasat mai multe produse alimentare in valoare de 1.500 RON. Printre acestea s-ar numara carne de porc, un vitel si palinca, asa cum rezulta din convorbirile telefonice de la dosar.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, luni, pe fostii ministri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan - primul, pentru trafic de influenta, iar cel de-al doilea, pentru complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata, anunta DNA.

Totodata, procurorii l-au trimis in instanta si pe omul de afaceri Gheorghe Ciorba, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, in forma continuata.

Anchetatorii au constatat ca in zilele de 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, detinuta la acea data, a acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 RON si suma de 15.000 Euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Ioan Muresan.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba a oferit, prin intermediul lui Muresan, ministrului Agriculturii Remes, si un autoturism de lux marca Audi Q7 in valoare de 65.000 Euro.

Procurorii spun ca Muresan a jucat rolul de intermediar, avand la baza relatia de prietenie cu Decebal Traian Remes, in conditiile in care, cei doi au fost si colegi in Guvernul Romaniei in perioada 1997-2000.

La data de 10 martie 2008, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat in municipiul Baia Mare, apartinand lui Remes, in vederea confiscarii sumelor care au reprezentat obiectul infractiunii de trafic de influenta.

Dosarul a fost trimis judecatorilor inaltei Curti de Justitiei si Casatie, care au stabilit primul termen in data de 12 septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un bărbat s-a autoincendiat în fața tribunalului în care se desfășoară procesul lui Trump. Imagini surprinse din momentul incidentului VIDEO
Un bărbat s-a autoincendiat în fața tribunalului în care se desfășoară procesul lui Trump. Imagini surprinse din momentul incidentului VIDEO
Un bărbat și-a dat foc chiar în fața tribunalului unde se desfășoară procesul lui Donald Trump. Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul forțelor de ordine, bărbatul a intrat...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#mita, #Tribunal, #probe, #Decebal Traian Remes, #interceptari, #Ioan Muresan , #ancheta