Politia face ancheta dupa ce un bolnav de COVID-19 a murit acasa: A fost externat, desi rezultatul la test nu era gata

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:42
4721 citiri
Politia face ancheta dupa ce un bolnav de COVID-19 a murit acasa: A fost externat, desi rezultatul la test nu era gata
Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Politistii de la Investigatii Criminale au deschis o ancheta in cazul unui barbat de 77 de ani din comuna din Ilva Mica (Bistrita-Nasaud) care a murit acasa, dupa ce a fost externat de la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita. Ulterior, s-a primit si rezultatul pentru COVID-19, barbatul fiind testat pozitiv.

Politistii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de zadarnicirea combaterii bolilor si abuz in serviciu, constand in aceea ca, la nivelul unitatii medicale din Bistrita, nu au fost respectate masurile dispuse de autoritati in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei cu noul coronavirus, potrivit unui anunt facut de Ministerul Public.

Astfel, s-a retinut ca, in perioada 22-30 martie 2020, un barbat de 77 ani a fost internat intr-o unitate medicala din Bistrita, prezentand simptome asemanatoare unei infectii cu noul coronavirus, pe fondul unor afectiuni preexistente.

Pacientului i s-au recoltat probe biologice care au fost trimise spre analiza pentru a se stabili daca este infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Externarea si moartea

Ulterior, pe 30 martie 2020, personalul medical a dispus externarea pacientului, astfel ca s-a luat legatura cu un membru de familie care s-a prezentat la unitatea medicala si l-a transportat la domiciliu, desi pana la acel moment nu au fost primite rezultatele analizelor efectuate.

In noaptea de 30/31 martie 2020, in jurul orei 03:00, batranul a murit acasa, fiind transportat la capela mortuara din localitate.

La data de 1 aprilie 2020, un membru de familie al victimei a fost contactat de catre un cadru medical care i-a comunicat ca rezultatul testarii este pozitiv, pacientul fiind diagnosticat cu COVID-19, fiind necesara luarea de masuri in vederea izolarii acestuia.

Seful spitalului: Pacientul nu trebuia externat

Managerul SJU Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat acest caz miercuri, intr-un brifeng de presa, si a facut precizarea ca intregul personal al Sectiei de Medicina Interna din cadrul SJU Bistrita va fi testat pentru COVID-19.

"V-am rugat sa veniti aici ca sa va transmit chiar eu informatii despre o persoana decedata, din Ilva Mica, pentru care astazi a venit rezultatul de COVID pozitiv. Pacientul s-a internat pe data de 22 martie in Sectia de Boli Interne. La internare, nu se incadra in definitia de caz si, de aceea, a fost internat pe Sectia de Medicina Interna, si nu pe Sectia de Boli Infectioase.

In data de 23, medicul curant a rugat un consult de specialitate, si anume un consult de la Sectia de Boli Infectioase. Medicul care a facut consultul a recomandat recoltarea de probe pentru a se vedea daca este infectat cu COVID-19.

In data de 30, pacientul respectiv a fost externat inainte sa vina rezultatul probelor, un lucru care, din punctul meu de vedere, este regretabil. Pacientul nu ar fi trebuit externat pana nu era situatia lui medicala foarte clara. In data de 1 aprilie, astazi - asa, parca este o gluma proasta de 1 aprilie, au venit rezultatele, iar pacientul este COVID pozitiv. A inceput o ancheta epidemiologica la nivel de spital", a declarat miercuri Lazany, citat de Agerpres.

S-a deschis si o ancheta administrativa

Managerul SJU Bistrita a mai spus ca medicul care a decis externarea pacientului, fara respectarea protocoalelor pentru suspectii de COVID-19, va fi anchetat administrativ.

"Din pacate, medicul curant care era la acea perioada a luat decizia de externare a pacientului, lucru care este regretabil.

S-a deschis o ancheta interna pentru nerespectarea procedurii, pentru ca pacientul ar fi trebuit sa ramana internat pana era situatia lui medicala clara. O sa vedem ce va reiesi din ancheta", a explicat Lazany.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#ancheta bolnav externat, #dosar procurori batran, #covid deces procurori , #ancheta