Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Preliminariile anchetei Petrila: De vina sunt minerii morti si unii sefi

Duminica, 21 Decembrie 2008, ora 11:43
1910 citiri
Preliminariile anchetei Petrila: De vina sunt minerii morti si unii sefi

O prima concluzie in ancheta penala a tragediei de la mina Petrila contureaza ideea ce vinovatiile accidentului colectiv de munca din 15 noiembrie vor fi impartite intre victime si sefi ai minei.

Totusi, primele date oficiale ale cercetarii nu vor putea fi facute publice mai devreme de sfarsitul lunii ianuarie. Procurorul Ioan Nicodim, unul dintre anchetatorii tragediei de la mina Petrila spune ca "este luata in calcul eroarea umana", arata Gardianul.

"Sunt in discutie elementele infractiunii de pericol, dintr-o lege speciala, precum si cele de rezultat, referitoare la incalcari ale normelor de protectie a muncii incriminate in Codul penal. Este adevarat ca o ipoteza lansata ar fi si explozia de hidrogen, fortuita. Noi ne facem datoria si vom solicita absolut toate expertizele tehnice", a declarat Ioan Nicodim, citat de aceeasi sursa.

Daca luam in consideratie aceste afirmatii, se contureaza o serie de vinovatii comune ale celor care au intrat in subteran, dar si ale celor din cadrul conducerii Exploatarii Miniere Petrila. Totusi, in temeiul Legii 319 din 2006, cele mai mari pedepse sunt de maxim trei ani de inchisoare.

Minerii din Petrila au reinceput lucrul la 27 noiembrie, dupa ce Conducerea Companiei Nationale a Huilei a stabilit ca acestia pot cobori in subteran in conditii de siguranta.

O ultima inspectie in interiorul minei a stabilit ca nu exista pericol pentru reinceperea activitatii.

Acumularea de gaze era varianta oficiala prezentata de autoritati. Rudele si colegii victimelor sunt insa de o cu totul alta parere. Pericolul era cunoscut de conducerea minei, insa ortacii au coborat in subteran pentru a nu pierde bani sau chiar locul de munca.

Mai multi mineri au declarat, pentru Gardianul, ca vinovati de situatia minelor din Valea Jiului sunt sefii, care profita de afacerile din domeniu si au intrat in politica, iar autoritatile nu sanctioneaza conflictul de interese.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vinovati accident Petrila, #mineri morti, #ancheta explozie , #ancheta