Presa de azi: Codul Penal al lui Boc il ajuta pe Nastase si il infunda pe Basescu

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 07:20
2854 citiri
Presa de azi: Codul Penal al lui Boc il ajuta pe Nastase si il infunda pe Basescu

Nici nu au ajuns bine in Parlament, ca atat Codul Penal cat si Codul Civil au si provocat controverse puternice. Primele contestatii au fost analizate deja de comisia parlamentara special infiintata pentru dezbaterea lor.

Hartuirea devine infractiune in noul Cod Penal, titreaza Romania libera in editia de miercuri. Noul Cod Penal pedepseste cu inchisoare de la 1 la 6 luni hartuirea prin mesaje, telefoane sau urmarire.

Incriminarea hartuirii este urmarea aparitiei unui numar mare de astfel de cazuri, in special impotriva femeilor. Potrivit noului Cod Penal, infractiunea de hartuire este de doua feluri, cu grad diferit de gravitate.

Daca cineva isi urmareste in mod repetat victima ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri pe care aceasta le frecventeaza, "cauzandu-i astfel o stare de temere", fapta se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Apelurile telefonice, mesajele, mail-urile care "prin frecventa sau continut alarmeaza victima" se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda daca faptele respective nu reprezinta infractiuni mai grave (cum ar fi amenintarea sau santajul).

Predoiu si cei 150 de hoti scrie Gandul. 150 de inculpati ar urma sa fie achitati daca ar fi adoptat Codul Penal al ministrului Catalin Predoiu. Afirmatia ii apartine procurorului sef al DNA, Daniel Morar, care a acuzat dezincriminarea unor fapte si reducerea termenului de prescriptie in cazul altora.

Chiar daca domnul Morar nu a precizat si faptul ca de multe ori anchetele sunt compromise chiar de catre procurori care taraganeaza unele dosare sau le intocmesc prost, afirmatia lui ramane in picioare.

Un infractor poate scapa de proces si de condamnare daca, intr-o anumita perioada de timp, impotriva sa nu s-a pronuntat o sentinta, adica fapta se prescrie.

Noul Cod Penal reduce foarte multe pedepse si drept consecinta scad si termenele de prescriere. Ziarul Gandul prezinta un top al posibililor beneficiari ai clementei ministrului Justitiei. Locul intai in clasament il detine detasat Mihai Necolaiciuc, supranumit "contele CFR-ului", trimis in judecata in mai multe dosare.

Abuzul in serviciu in forma calificata - fapta cea mai grava de care este acuzat - ar urma sa fie dezincriminata. Pe aceeasi lista de beneficiari s-ar mai putea afla: Adrian Nastase, Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Marian Oprisan, Iulian Falca, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes sau Gigi Becali.

Codul Penal al lui Boc il ajuta pe Nastase si il infunda pe Basescu, anunta si Gardianul, precizand ca proiectul noului Cod Penal, elaborat de catre guvernul Emil Boc, poate genera efecte neasteptate.

Astfel, odata cu diminuarea pedepselor in cazul infractiunilor de coruptie si a faptelor conexe acestui gen de infractiuni, prescrierea faptelor ii favorizeaza pe inculpati si invinuiti cu greutate, gen Adrian Nastase sau Miron Mitrea.

Cel putin aceasta este interpretarea data recent de catre Transparency International Romania. ONG-ul il uita, voit sau nu, pe Traian Basescu. Aceleasi noi prevederi risca sa il puna pe seful statului intr-o situatie delicata, cel putin din punct de vedere teoretic.

Daca noul Cod Penal, asa cum a fost elaborat el de catre Ministerul Justitiei, va intra in vigoare, presedintele Traian Basescu poate fi cercetat, judecat si condamnat pentru infractiunile imputate in dosarul "Flota" in cazul pierderii alegerilor prezidentiale din toamna acestui an.

Asta, deoarece faptele sale se prescriu, potrivit codului Boc, abia dupa un an si cinci luni de la terminarea mandatului.

Marii corupti, pedepsiti ca gainarii, este titlul din Evenimentul Zilei. Seful DNA denunta pedepsele extrem de mici prevazute de noul Cod Penal si "portitele" care permit functionarilor spagari sa scape nepedepsiti.

"Indiferent ca s-au furat 100 de lei ori 100 de milioane de euro pedeapsa este aceeasi: de la 1-5 ani." Asa a concluzionat procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, intr-un interviu acordat EVZ, in care se declara nemultumit de proiectul noului Cod Penal.

El arata ca, gratie acestuia, multi dintre cei trimisi in judecata de procurori pot scapa nepedepsiti. Potrivit unor estimari EVZ, numarul inculpatilor aflati in aceasta situatie se ridica la aproximativ 100.

In ceea ce priveste Codul Civil, Cotidianul scrie ca acesta omoara Carcotasii si Divertisii. Proiectul noului Cod civil face din pamfletul audiovizual o meserie periculoasa si impune conditii severe pentru practicarea jurnalismului.

Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a atras marti atentia asupra unei prevederi din proiectul noului Cod civil, care, in opinia acestei ONG, ar impiedica difuzarea emisiunilor de pamflet politic.

"O alta atingere adusa vietii private este considerata: utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in alt scop decat informarea legitima a publicului" (art. 80 litera i). Din aceasta prevedere intelegem ca o emisiune de tip pamflet politic si social cum ar fi "Divertis Show", "Cronica carcotasilor", "Mondenii" nu mai pot avea loc pentru ca folosirea asemanarii cu un prim-ministru sau presedinte nu mai sunt posibile", considera AMP intr-un comunicat difuzat marti.

Codul comunist al presei, noteaza Ziua. Vicepresedintele liberal Norica Nicolai a solicitat marti retragerea din Codul Civil a prevederilor referitoare la mass-media, sustinand ca, daca ele vor fi mentinute in forma actuala, liberalii le vor ataca la Curtea Constitutionala sau prin motiune de cenzura.

In masura in care se va incerca o asumare de raspundere, singura solutie este introducerea unei motiuni de cenzura, a spus liderul liberal.

Ea a mentionat ca asumarea raspunderii pe proiecte vizand Justitia a fost o greseala, inclusiv cand a fost facuta de Cabinetul Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Cod penal, #Cod Civil, #Basescu anchetat, #Nastase , #ancheta