Presa de azi: Scandalul USH dezvaluie privatizarea universitatilor

Marti, 21 Iulie 2009, ora 07:39
5380 citiri
Presa de azi: Scandalul USH dezvaluie privatizarea universitatilor

Ministrul Andronescu, ton indulcit in scandalul "Spiru Haret", titreaza Evenimentul Zilei in editia de marti. Dupa intalnirea de la partid, de duminica seara, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pare sa revina la sentimente mai bune fata de studentii care au urmat cursurile unei specializari neacreditate/neautorizate la Universitatea "Spiru Haret" (USH).

Ea se gandea ieri cum sa-i faca pe acestia "sa sufere cat mai putin". La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Educatiei parea de neclintit in hotararea de a da o ordonanta de urgenta pentru ca absolventii USH sa reia examenul de licenta la o universitate - de stat sau privata -, care sa aiba acreditare pentru specializarea aleasa.

Dupa ce colegii din PSD au "mustruluit-o", pe motiv ca nu i-a consultat inainte de a lua o hotarare, Andronescu a declarat ca nu "mai avanseaza alte hotarari" decat dupa ce primeste raportul comisiei de control aflate, zile acestea, la "Spiru Haret".

Intre timp, comisia de control a numarat cartoanele de diploma eliberate de USH in ultimii sapte ani - 147.000 in total.

Gardianul scrie ca Universitatea Spiru Haret se judeca cu Ministerul Educatiei. Conducerea Universitatii Spiru Haret a anuntat, luni, ca a dat in judecata Ministerul Educatiei si Guvernul pentru promovarea HG 749/2009 care elimina institutia de pe lista celor acreditate sau care pot functiona provizoriu si care interzice organizarea admiterii in anul universitar 2009-2010. Actiunea a fost introdusa la Curtea de Apel Bucuresti.

Rectorul institutiei de invatamant superior, Aurelian Bondrea, a spus, intr-o conferinta de presa, ca Universitatea "Spiru Haret" functioneaza legal si ca, in consecinta, toate diplomele eliberate de programele si specializarile institutiei sunt legale, intrucat au acreditare sau autorizare provizorie de functionare.

Bondrea a precizat ca decizia ministrului Ecaterina Andronescu este abuziva si ilegala, iar prin hotarea de Guvern, care este act administrativ, se incearca eliminarea universitatii din competitia cu institutiile de invatamant superior de stat.

"Ministerul vede Universitatea << Spiru Haret >> un adevarat competitor si de aceea, prin hotararea de Guvern promovata, a vrut sa elimine acest competitor, lasand loc institutiilor private ale statului. Ma refer la faptul ca institutiile de invatamant superior de stat organizeaza invatamant cu taxa ceea ce contravine legislatiei in vigoare", a precizat rectorul.

Ziua scrie ca Scandalul USH dezvaluie privatizarea universitatilor. Scandalul de la Universitatea "Spiru Haret" (USH) ia o noua turnura. Daca ministrul Ecaterina Andronescu anunta, initial, ca diplomele absolventilor USH care au absolvit anul acesta sunt nule - motiv pentru care cei inscrisi la concursul de titularizare au fost scosi cu jandarmii din examen -, acum da inapoi.

Mustruluita de conducerea partidului ca a pregatit pe ascuns ordonanta pentru cei 100.000 de absolventi pe care i-ar trimite sa repete licenta, Andronescu a inteles ca diplomele au fost recunoscute de Ministerului Educatiei, astfel ca masura nu se poate aplica retroactiv.

Pana sa gaseasca ea solutia onorabila sa iasa din impas - cu termen impus de PSD pana marti -, conducerea USH a cerut, luni, repetarea examenului de titularizare, anuntand totodata ca a dat din nou in judecata Ministerul, de data aceasta pentru defaimare.

Din Gandul aflam ca Candidatul Geoana, studentul fantoma Vanghelie si deputatii cu diplome ilegale de Spiru o ataca pe Andronescu la facultati. Diplome contra voturi. Acesta a fost calculul simplu al lui Mircea Geoana, care, impreuna cu mai multi lideri PSD, a bagat-o, duminica seara, in sedinta pe Ecaterina Andronescu, cerandu-i sa repare greseala de a-i lovi pe posesorii de diplome Spiru Haret, socotite "ilegale" in varianta Ministerului Educatiei.

Cu prezidentialele batandu-i la usa, Mircea Geoana a calculat ca e o eroare sa-si puna in cap cateva sute de mii de posibili votanti, drept care i-a cerut Ecaterinei Andronescu sa gaseasca "o solutie" prin care statul sa le recunoasca absolventilor diplomele, fara a-i obliga sa mai dea o data examenele.

La pozitia lui Mircea Geoana s-a raliat imediat si Marian Vanghelie, seful direct pe linie de partid al Ecaterinei Andronescu. Vanghelie a certat-o pe sefa Educatiei ca aplica masuri "in retroactiva": "Parerea mea personala este ca nu pot veni cu masuri retroactive. Eu cred ca informatia din partea ministerului nu a fost foarte clara, iar raspunsul ministrului trebuie sa sune intr-un mod categoric, diplomele vor trebui sa fie recunoscute. Nicio masura nu poate veni in retroactiva".

Vanghelie, care, imediat dupa ce si-a luat, acum cativa ani, bacalaureatul, s-a inscris la doua facultati, Drept si Finante, la o misterioasa facultate particulara, despre care n-a spus nimanui nimic, a explicat, luni, pentru Gandul, ca interventia sa publica pentru Spiru Haret n-are o miza personala.

Cazul "Spiru" ar putea scoate diplomele romanesti din UE, noteaza Romania libera. Tot mai multi oficiali atrag atentia ca scandalul "Spiru Haret" va depasi granitele tarii si, daca nu vor fi luate masuri ferme, diplomele universitare romanesti risca sa nu mai fie recunoscute in Uniunea Europeana.

Ministrul Educatiei se pregateste sa dea in judecata Universitatea "Spiru Haret" si a argumentat ca raul trebuie taiat de la radacina inainte ca intreg invatamantul autohton sa fie pus in aceeasi oala. Cele mai mari organizatii studentesti din Romania ameninta insa ca vor instiinta Comisia Europeana despre neregulile de la "Spiru Haret", fiindca "lejeritatea cu care se promoveaza examenele" pune in pericol diplomele facultatilor serioase, care "risca sa nu mai fie recunoscute in strainatate".

"Nu vrem sa fim asimilati unui invatamant de proasta calitate. Vrem sa fim mandri ca studiem in Romania", se arata in scrisoarea deschisa trimisa de cele doua uniuni nationale studentesti Guvernului, Parlamentului si Presedintiei. Deocamdata, neregulile descoperite la "Spiru Haret" nu sunt anchetate nici de Procuratura Generala si nici de Directia Nationala Anticoruptie, insa Ecaterina Andronescu se pregateste sa dea in judecata aceasta institutie, in ciuda presiunilor pe care le fac asupra sa colegii de partid.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Universitatea Spiru Haret, #diplome Spiru Haret, #privatizare universitati , #ancheta