Presa ucraineana: Serviciile secrete romanesti ar fi cazut in plasa GRU

Vineri, 13 Martie 2009, ora 12:03
4992 citiri
Presa ucraineana: Serviciile secrete romanesti ar fi cazut in plasa GRU

Presa ucraineana nu abandoneaza subiectul legat de scandalul de spionaj in care a fost implicat Kievul de catre autoritatile de la Bucuresti, introducand in ecuatie o ipoteza noua, potrivit careia Rusia ar incercat de fapt sa bage zazanie intre Ucraina si Romania, pe de o parte, si intre Ucraina si Bulgaria pe de alta.

Potrivit unor surse citate de portalul Glavred, "in ultima vreme 'tema romaneasca' a devenit una din prioritatile Directiei principale de informatii de pe langa Statul Major al armatei ruse (GRU) si a Serviciului de spionaj al Flotei Rusiei din Crimeea/sudul Ucrainei/. Inainte de toate aceasta se refera la culegerea de informatii detaliate despre obiectivele militare si economice ale Romaniei".

"De aceste sarcini se ocupa nemijlocit unitati din structura Directiei de informatii a Flotei Rusiei de la Marea Neagra, cu baza pe teritoriul ucrainean. O importanta mult mai mare o are insa reteaua de agenti a Rusiei in Romania, care si-a intensificat activitatea in ultimii ani", mentioneaza portalul citat, cu referire la surse anonime din serviciile de spionaj de la Kiev.

Unul dintre obiectivele urmarite de spionajul militar rusesc ar fi, in opinia Glavred, provocarea unor certuri intre membrii "noi" si "vechi" al Aliantei Nord-Atlantice, precum si incitarea Romaniei si Bulgariei la un conflict cu Ucraina, ca potential membru al NATO.

Pentru a-si atinge aceste scopuri, Kremlinul nu se da in laturi de la nimic, adauga aceeasi publicatie electronica.

Rusia se afla in spatele scandalului Zikolov

Amintind de evenimente recente, Glavred consemneaza expulzarea in luna mai 2004 din Slovacia a intregii misiuni militare a Rusiei de la Ambasada rusa din Bratislava, sub acuzatia de spionaj.

In februarie a.c., atasatul militar al Rusiei din Estonia a fost de asemenea declarat persona non-grata. Primele informatii din mass-media de saptamana trecuta faceau referire - potrivit Glavred - la un scandal de spionaj de la Bucuresti, de care Rusia nu ar fi straina.

Nu Ucraina, ci Rusia s-ar ascunde in spatele scandalului de spionaj de la Bucuresti, considera Glavred, incercand sa si demonstreze aceasta afirmatie.

Ambasada Romaniei la Kiev a refuzat sa comenteze pentru Glavred efectele acestui scandal de spionaj asupra relatiilor bilaterale. Nici Ministerul ucrainean de Externe nu s-a aratat dispus sa faca vreun comentariu oficial sau neoficial.

Serviciul de presa al Directiei Centrale de Informatii (GUR) al Ministerului ucrainean al Apararii a negat orice legatura a diplomatilor ucraineni cu spionii retinuti in Romania.

In ciuda penuriei de informatii, nu este lipsit de interes faptul ca atasatul militar ucrainean nu a fost prins de serviciile secrete romane in timpul unor actiuni ilegale, cu o argumentatie ulterioara corespunzatoare.

Serviciile secrete romanesti au urmarit sa discrediteze Ucraina

Dupa cum a aflat Glavred din surse diplomatice, in declararea diplomatului ucrainean persona non-grata actiunile partii romane nu au fost rezultatul unor acuzatii directe la adresa lui Serghei Ilnitki.

Totul s-a intamplat exact pe dos: ambasadorul Ucrainei in Romania a fost convocat la MAE de la Bucuresti, unde i s-a adus la cunostinta ca atasatul militar ucrainean a fost declarat persona non-grata si trebuie sa paraseasca tara, fara niciun fel de explicatii.

Potrivit Glavred, modul in care s-au derulat evenimentele concrete induce ideea ca "serviciile secrete romanesti au actionat in conformitate cu un scenariu dinainte stabilit in scopul discreditarii Ucrainei". "Nu poate sa nu ne mire faptul ca implicarea diplomatului ucrainean este cumva trasa de urechi", scriu ziaristii portalului citat.

In continuare, Glavred evoca declaratii ale unor 'reprezentanti competenti ai autoritatilor romane' potrivit carora Zikolov a avut in trecut relatii cu diplomati militari ai Rusiei care se 'dadeau drept agenti militari ucraineni'.

Diversiunea a fost orgchestrata de Moscova

Se pare ca Moscova si-a ales foarte bine momentul pentru o asemenea diversiune, scrie Glavred, indicand ca scandalul de spionaj a intervenit pe fondul complicarii relatiilor romano-ucrainene in urma verdictului de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) in problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra intre Ucraina si Romania.

Conform unui diplomat ucrainean care a solicitat anonimatul, Rusia ar fi pus la dispozitia Bucurestiului date de arhiva cu privire la reglementarea "divergentelor privind platoul" intre Romania si fosta URSS. S-ar putea ca aceste documente sa fi constituit un argument suplimentar pentru partea romana la Haga, considera ziaristii ucraineni.

In opinia lor, aderarea la NATO a Bulgariei, tara pe care Rusia o considera aliatul sau in 'lumea slava', a anihilat planurile maniacale ale Rusiei de a-si stabili suprematia la Marea Neagra cu scopul de a controla stramtorile turcesti Bosfor si Dardanele.

Pe de alta parte, gratie politicii sale consecvente in domeniul securitatii energetice, Romania este pe cale sa reduca la zero dependenta de gazele rusesti, considera Glavred, ceea ce nu ar fi pe placul Moscovei.

Toate acestea contravin intereselor Federatiei Ruse, care incearca din rasputeri sa-si pastreze pozitia dominanta in Marea Neagra. Inclusiv cu ajutorul serviciilor secrete, care, in opinia Glavred, sunt pe cale sa devina instrumentul principal al Moscovei in domeniile politicii externe si interne.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#scandal zikolov florice, #spionaj Romania Ucraina, #servicii secrete rusesti , #ancheta