Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presedintele Colegiului Medicilor: "S-ar putea sa ajungem in situatia CNSAS"

Luni, 11 Februarie 2008, ora 11:28
1031 citiri
Presedintele Colegiului Medicilor: "S-ar putea sa ajungem in situatia CNSAS"

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, sustine ca exista riscul ca cele mai recente propuneri parlamentare de modificare a Legii malpraxisului sa fie declarate neconstitutionale, aducand ca argument decizia data de Curtea Constitutionala in cazul CNSAS.

Intr-un interviu acordat luni postului BBC, Astarastoaie a declarat ca anumite aspecte din activitatea comisiilor ce vor analiza greselile profesionale facute de medici vor fi cu siguranta declarate neconstitutionale de catre CCR, in cazul in care ele vor fi votate de Parlament.

El s-a referit in primul rand la faptul ca aceste comisii nu trebuie sa aiba alt rol decat acela de a arbitra conflictele dintre medici si pacienti, in niciun caz de a da verdicte de vinovatie a medicilor incriminati.

Presedintele Colegiului Medicilor a contestat si initiativa Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, potrivit careia medicii reclamati ar putea fi suspendati din functie pe perioada anchetei efectuate de Colegiu, spunand ca nu este corect ca acestia sa nu beneficieze de prezumtia de nevinovatie, acordata oricarui cetatean roman.

In opinia sa, comisiile de malpraxis, care functioneaza si acum, nu fac decat sa paraziteze sistemul din cauza ca numarul de experti care se ocupa cu verificarile de specialitate este foarte mic iar deciziile la care ajung la final comisiile nu au nicio valoare reala.

Presedintele Colegiului Medicilor considera ca aceste comisii ar trebui sa functioneze doar ca si comisii de arbitraj, care sa contribuie la solutionarea conflictelor intre cele doua parti (pacient si medic) inainte de a se ajunge in sala de judecata.

In viziunea sa, modificarea Legii malpraxisului in Parlament ar trebui sa se faca dupa modelul european, conform caruia un pacient beneficiaza din partea comisiilor de arbitraj de mediere gratuita, la dezbaterile asupra cazurilor fiind invitati si reprezentantii Societatilor de Asigurare care vor achita statului sumele aferente.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#malpraxis, #Colegiul Medicilor, #legislatie , #ancheta