Presedintele nu stie nimic despre schimburile de "pachete" de la Kogalniceanu

Duminica, 24 Februarie 2008, ora 16:15
1625 citiri
Presedintele nu stie nimic despre schimburile de "pachete" de la Kogalniceanu

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, in statiunea Covasna, ca nu are cunostinta despre schimburile de "pachete" sau prizonieri pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, anunta NewsIn.

Presedintele a declarat ca nu are cunostinta despre asa ceva, dar a mentionat ca Baza Aeriana de la Kogalniceanu a fost pusa la dispozitia presei internationale si a tuturor institutiilor imediat ce au existat

"intrebari legate de utilizarea bazei aeriene".

Numele presedintelui a aparut intr-un material publicat in International Herald Tribune, in care un ofiter roman in rezerva, care avea acces la informatii legate de operatiunile de la baza Mihail Kogalniceanu, a declarat pentru agentia Associated Press, sub protectia anonimatului, ca acolo au avut loc escale si activitati americane suspecte, care ar avea legatura cu programul CIA de inchisori secrete.

In material, care preia informatii si din raportul raportorului elvetian Dick Marty, mai sunt mentionati fostul presedinte Ion Iliescu, fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu, Ion Talpes, Sergiu Medar, fost sef al serviciilor de informatii militare, despre care se spune ca ar fi fost la curent cu activitatile pe de Kogalniceanu.

Ofiterul roman cu rang inalt afirma ca a fost martor la trei asemenea episoade in 2004 si doua in 2005, intotdeauna la ora 1.00 noaptea.

Intr-un colt retras al bazei aeriene extrem de bine pazite, doi lunetisti urcau pe un acoperis si isi ocupau pozitiile. In scurt timp, in apropiere aparea un microbuz negru, oprea si astepta.

Un avion ateriza, iar microbuzul negru ii sosea in intampinare. Se facea schimb de pachete mari si misterioase care, potrivit oficialului roman, pareau a fi suspecti de terorism legati.

Oficialul, un ofiter de rang inalt in rezerva care avea acces la informatii legate de operatiunile de la Kogalniceanu, spune ca avioanele plecau apoi spre nordul Africii cu incarcatura lor si doi agenti CIA la bord.

"Totul era aranjat si facut sa arate ca niste activitati normale. Dar credeti-ma, era foarte neobisnuit", a spus oficialul. "De la 50 de metri, spui ca sunt "colete", a spus el, referindu-se la "schimburile" dintre avioanele care aterizau si microbuzul negru. "Dar cred ca in avioane erau oameni si erau legati".

Aceste declaratii intaresc suspiciunile cu privire la participarea Romaniei la asa-numitele extradari extraordinare, transferare a unor suspecti de terorism din tara in tara de catre CIA, in afara cadrului legal.

Vineri, Comisia Europeana a acuzat Romania si Polonia ca evita sa raspunda cererilor sale de a-si clarifica rolul in programul CIA.

Ambele tari neaga acuzatiile ca ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA, incluse intr-un raport al lui senatorului elvetian Dick Marty pentru Consiliul Europei.

Liderul clanului interlop Corduneanu, înmormântat lângă Mihail Kogălniceanu și Ion Creangă
Liderul clanului interlop Corduneanu, înmormântat lângă Mihail Kogălniceanu și Ion Creangă
Interlopul Costel Corduneanu, supranumit Stăpânul Moldovei, a fost înmormântat vineri, 19 aprilie, în cimitirul Eternitatea din Iași la doar câțiva metri de cavoul marelui Mihail...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Traian Basescu, #nu stie, #nimic, #schimburi, #pachete, #kogalniceanu , #ancheta