Primarii din Zlatna si Lupeni au colaborat cu Securitatea

Duminica, 29 Martie 2009, ora 15:20
1462 citiri
Primarii din Zlatna si Lupeni au colaborat cu Securitatea

Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca primarul comunei Lupeni, Cornel Resmerita, si primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, au calitatea de colaboratori al fostei Securitati, dupa ce magistratii au admis actiunea formultata de CNSAS.

Cele doua sentinte nu sunt definitive si pot fi atacate cu recurs. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a verificat din oficiu pe Cornel Resmerita si pe Silviu Ponoran, acestia fiind candidati la functia de la alegerile locale, din vara anului 2008.

Cornel Resmerita este membru PSD si primar al municipiului Lupeni, judetul Hunedoara, aflandu-se la cel de al treilea mandat consecutiv. La alegerile locale din 2008, Resmerita a castigat sefia Primariei din Lupeni din primul tur de scrutin.

Silviu Ponoran este membru PD-L si primar al orasului Zlatna, judetul Alba, castigand cel de-al patrulea mandat pentru conducerea primariei, in al doilea tur de scurtin, la alegerile locale din vara anului 2008.

Primarul din Lupeni dadea informatii Securitatii despre persoanele care ascultau Europa Libera sub numele "Lupascu".

Potrivit sesizarii depuse in instanta de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Cornel Resmerita ar fi fost recrutat "pe baza sentimentelor patriotice cu luare de angajament scris", in calitate de colaborator, pe 13 octombrie 1976, pentru a furniza informatii despre "starea de spirit necorespunzatoare in randul militarilor (...), legaturile unor militari cu persoanele straine, cu anumiti cetateni salariati ai intreprinderii care intentioneza sa sustraga anumite bunuri materiale din obiectiv, modul in care se executa serviciul la obiectiv".

Potrivit CNSAS, Cornel Resmerita ar fi furnizat, in prima perioada a colaborarii, adica intre anii 1976 si 1977, "doua note informative, una se refera la pastrarea armamentului si munitiei, iar cea de-a doua se refera la activitatea si comportarea unui militar".

Primarul din Zlatna a dat informatii despre batranul care il tinea in gazda in studentie.

CNSAS sustine, in actiunea depusa in instanta ca Silviu Ponoran ar fi dat note informative cu numele conspirative "Nicu" si "Panait" despre gazdele sale din timpul studentiei, care ascultau Radio Romania Libera, erau adeptii cultului "Martorii lui Ievoha" si "a vizat luarea unor masuri de ingradire a unor drepturi fundamentale, impotriva persoanelor pe care le denunta, asa cum singur afirma" intr-o nota informativa.

Potrivit sesizarii, CNSAS sustine ca inca de la inceputul colaborarii cu Securitatea, Silviu Ponoran a inteles urmarile "pe care le vor avea delatiunile sale, in sensul ca acestea vor trezi interesul Securitatii si vor determina acte de incalcare a drepturilor fundamentale".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#primari Lupeni Zlatna, #colaboratori securitate primari, #Cornel Resmerita, #Silviu Ponoran , #ancheta