Procurorii DNA care au anchetat adoptarea OUG 13, cercetati disciplinar de Inspectia Judiciara

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 15:04
5411 citiri
Procurorii DNA care au anchetat adoptarea OUG 13, cercetati disciplinar de Inspectia Judiciara
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu si Jean Uncheselu, care au anchetat modul in care s-a adoptat OUG13, sunt cercetati disciplinar de Inspectia Judiciara.

Inspectorii judiciari verifica daca cei trei procurori anticoruptie si-au exercitat cu rea credinta sau cu grava neglijenta functia.

Inspectia Judiciara va trimite sectiei pentru procurori din Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) raportul intocmit in cazul celor trei procurori. Ulterior, CSM va stabili ce masuri se impun in acest caz.

Procurorii sunt acuzati de "grava neglijenta"

Anuntul a fost facut intai pe surse, insa ulterior Inspectia Judiciara a confirmat informatia pe Facebook. In postarea respectiva se precizeaza ca cei 3 sunt cercetati pentru "exercitarea functiei cu grava neglijenta".

Inspectia Judiciara sustine ca prin modul in care a fost instrumentat dosarul a rezultat "incalcarea grava a principiului separatiei puterilor in stat, garantat de art. 1 alin. 4 din Constitutie, astfel cum s-a constatat deja prin Decizia nr. 68 din 27.02.2017 pronuntata de catre Curtea Constitutionala, in raport de conduita adoptata de procurorii cercetati, care s-au considerat competenti sa verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative si, implicit, legalitatea adoptarii ordonantei de urgenta a Guvernului".

Totodata, ar fi rezultat si o "deteriorare a increderii si a respectului opiniei publice fata de functia de magistrat, cu consecinta afectarii imaginii justitiei, ca serviciu public, in raport de faptul ca, data fiind conduita concreta adoptata de procurorii cercetati, concretizata in incalcarea normelor de procedura penala aratate, s-a constatat de catre Curtea Constitutionala, prin aceeasi decizie, faptul ca Ministerul Public nu doar ca si-a depasit atributiile prevazute de Constitutie si de lege, dar si-a si arogat atributii ce apartin Curtii Constitutionale sau puterii legislative".

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea magistratilor in cauza.

Cine sunt procurorii vizati

Marius Bulancea este seful Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din DNA, in trecut fiind consilierul Laurei Codruta Kovesi. Acesta a trimis in judecata dosarul Gala Bute.

Paul Dumitriu este adjunctul sectiei mentionate, fiind procurorul care a intrumentat dosarul "Transformatorul", in care a fost condamnat la inchisoare cu executare fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Magistratul a candidat pentru un loc in CSM insa nu intrunit voturile necesare.

Jean Uncheselu este procurorul care l-a trimis in judecata pe Victor Ponta, avand in investigare si alte cauze cunoscute.

Dosarul privind adoptarea OUG 13 a fost instrumentat de Jean Uncheselu, inainte ca acesta sa fie trimis la Parchetul general, unde, cele mai multe acuzatii s-au clasat. In ceea ce priveste infractiunea de favorizarea infractorului, cauza a fost retrimisa la DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procurori Ordonanta 13 anchetati Inspectie , #ancheta