Procurorii DNA: Mitrea a primit mita in valoare de 520.000 de lei

Joi, 15 Mai 2008, ora 08:00
2350 citiri
Procurorii DNA: Mitrea a primit mita in valoare de 520.000 de lei

Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, este acuzat ca a primit mita in valoare de 520.000 de lei, potrivit documentelor trimise de seful DNA, Daniel Morar, la Parlament, relateaza Evenimentul zilei.

Procurorii il acuza pe Mitrea ca, in perioada 2001 - 2002, a primit de la Irina Jianu "foloase necuvenite" in valoare de 520.000 lei pentru a o numi pe aceasta in functia de inspector sef-adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii si pentru a o promova si mentine ca inspector general de stat.

La acea vreme, Mitrea era ministru al Transporturilor, si Irina Jianu i-a oferit in contrapartida o serie de lucrari de "extindere si dotare" la o casa din comuna Voluntari, Ilfov, proprietatea mamei PSD-istului.

Intreaga actiune ar fi avut loc la initiativa lui Mitrea, iar lucrarile au fost efectuate prin intermediul unor firme in care Irina Jianu era actionar si director tehnic.

In referatul DNA se arata ca Jianu i-a determinat pe administratorii acestor firme sa accepte, in martie 2001, efectuarea unor lucrari fara contract (lucrari de reparatii la interiorul si exteriorul vilei din Voluntari).

Mai multi martori citati in dosar, angajati ai firmelor Irinei Jianu, au povestit procurorilor ca aceasta le-a cerut sa evidentieze doar o parte din lucrarile efectuate, in asa fel incat valoarea totala sa nu depaseasca suma de 3,5 miliarde lei.

Astfel, sub supravegherea Irinei Jianu s-au intocmit 11 situatii de lucrari, operand modificari succesive asupra documentelor.

Tot din ordinul acesteia, martorii au folosit o aplicatie de pret unitar din care sa nu rezulte toate elementele ce compun structura cheltuielilor.

Procurorii au o declaratie a unui martor care a recunoscut ca "suma facturata este inferioara celei reale".

Cu toate aceste eforturi ale Irinei Jianu, la finalul anului 2002, firma la care ea era actionar si director tehnic avea de recuperat de la mama lui Miron Mitrea aproape doua miliarde de lei vechi.

Ea nu s-a aratat interesata de recuperarea banilor si i-a determinat pe angajatii firmei sa stearga din evidentele contabile inregistrarea facturii si denumirea clientului, potrivit marturiilor existente la dosar.

Potrivit procurorilor, Irina Jianu nu s-ar fi oprit aici si a solicitat distrugerea tuturor documentelor financiar-contabile referitoare la imobilul detinut de mama lui Miron Mitrea.

Astfel, a fost distrusa cartea tehnica a imobilului care continea toate datele privind lucrarile efectuate, notele de renuntari si lucrarile suplimentare solicitate de beneficiar.

Procurorii il acuza pe seful de campanie al PSD si de instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Conform acestora, dupa declansarea cercetarilor, in ianuarie 2006, Mitrea i-a solicitat arhitectului-sef al Primariei Voluntari intocmirea unei autorizatii de constructii falsa.

Documentul a fost predat autoritatilor de Mitrea pentru a demonstra ca lucrarile efectuate la imobil au fost facturate integral, valoarea inscrisa in factura fiind foarte apropiata de cea mentionata pe autorizatia falsa.

Conducerea Camerei Deputatilor a incredintat analiza documentelor unui grup de sapte raportori, iar pe baza referatului acestora, Comisia juridica urma sa faca o recomandare plenului in legatura cu inceperea urmaririi penale.

Comisia juridica a evitat sa faca o recomandare clara, iar cei sapte raportori au depus puncte de vedere separate.

Cererea de avizare a urmaririi penale va fi discutata in plenul Camerei, pentru ca procurorii sa isi poata face treaba mai departe, fiind nevoie de doua treimi din voturile deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
#mita, #Miron Mitrea, #DNA , #ancheta