Procurorul Nastasiu face noi dezvaluiri in cazul Hayssam

Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 17:53
4778 citiri
Procurorul Nastasiu face noi dezvaluiri in cazul Hayssam

Scriitorul romano-american Victor Gaetan va lansa in curand cartea "Pradarea Romaniei", care, potrivit autorului, prezinta exclusiv perioada Omar Hayssam - Traian Basescu, prin intermediul relatarilor fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu.

Lucrarea dezvaluie amestecul sefului statului in treburile justitiei, influentarea deciziilor prin intermediul unor oameni fideli pe care i-a pus in functii inalte si care nu au curajul sa cricneasca in fata lui, sustine Jurnalul National.

"Povestea lui Omar Hayssam si eforturile DIICOT de a-l anihila ilustreaza comportamentul periculos al presedintelui", "care a ascuns informatii, subminandu-i tocmai pe cei care erau foarte aproape de a-l lega", noteaza Victor Gaetan la inceputul cartii.

Procurorul Nastasiu povesteste cum Omar Hayssam a fost cel care a conceput planul rapirii celor trei ziaristi romani,. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, care au mers de bunavoie in Irak, momeala lui Omar fiind promisiunea ca le vor fi aranjate interviuri cu sirieni si irakieni de rang inalt.

Hayssam a recurs la aceasta diversiune deoarece intrase in panica, DIICOT si alti investigatori fiind pe urmele lui, din cauza activitatilor sale ilegale.

"Ceea ce au stabilit cu totii a fost faptul ca Omar dorea un soi de rapire, gen, care sa dureze doar cateva zile, jurnalistii urmand sa aiba la dispozitie tot ce le trebuia: tigari, cafea, apa calda - un fel de rapire ", spune Nastasiu in cartea lui Gaetan. Omar Hayssam trebuia sa para eroul care ii salvase pe jurnalistii rapiti si le platise rascumpararea. In schimb, urma sa fie albit la dosare.

Lucrurile au luat insa o intorsatura dramatica pentru Hayssam acuzat si incarcerat pentru ca a organizat rapirea celor trei jurnalisti romani, eliberati dupa 55 de zile de captivitate, in schimbul unei mari sume de bani.

Nastasiu marturiseste ca autoritatile de la Bucuresti au trimis la Bagdad, prin intermediul serviciilor secrete si cu stiinta presedintelui Traian Basescu, aproximativ 12-13 milioane de dolari pentru a-i aduce inapoi acasa pe jurnalistii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

Din toata suma de bani insa, conform fostului director adjunct al DIICOT, maini iscusite ar fi extras aproximativ 4 milioane de dolari, astfel incat rapitorii ar fi trebuit sa se multumeasca cu aproximativ 9 milioane de dolari, sustine sursa citata.

"Stiam cu totii ca presedintele era implicat in fiecare detaliu.Asadar, nu mi-am putut imagina ca vreun ofiter escroc putea pierde pur si simplu 3-4 milioane de euro, pe drumul unde trebuia platita rascumpararea.

Poate ca grupul de criza estimase costurile Guvernului roman, care dura deja de aproape 2 luni si implicase o munca intensa, suplimentara, la 3-4 milioane de euro, astfel incat i le-au rambursat guvernului din fondul special...sau poate ca anumite persoane, care au avut acces si au participat la actiunea de eliberare, au scos acesti bani din suma totala de rascumparare si i-au impartit intre ele", dezvaluie Nastasiu.

Ultimele investigatii medicale aratau ca starea lui Omar Hayssam se inrautatise, ca urmare Nastasiu a propus sefilor sai continuarea investigatiilor cu sirianul in stare de libertate. "Nu s-a precizat acest lucru, dar stiam cu totii ca intreaga situatie avea sa fie analizata la un nivel mai inalt", povesteste Nastasiu. Dupa ce primeste un certificat medical care atesta starea grava a sanatatii lui Omar, Nastasiu il suna iar pe Marcel Sanpetru, care ii convoaca pe el si pe colega lui de caz, Adriana Cristescu, in biroul sau."Procurorul general Botos, era si el acolo, mi-a spus, uitandu-se in sus:. Toti cei de fata eram convinsi ca acel cineva de sus care si-a dat acordul, nu putea fi decat presedintele Traian Basescu", povesteste in continuare Nastasiu.

De asemenea, el povesteste cum fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, colaboratoare apropiata a presedintelui Basescu, a respins cererea DIICOT de extradare a lui Munaf Mohamed, cel care a fost ghidul ziaristilor romani in Irak si care era implicat alaturi de Hayssam in traficul de armament si spalare de bani.

Un alt apropiat al presedintelui Basescu, secretarul de stat la externe Teodor Baconski, i-ar fi trimis o scrisoare procurorului general cerand favoruri pentru Motti Tzivin, avocatul familiei lui Omar Hayssam. Tzivin a reusit sa il vada pe sirian de trei ori fara cunostiinta procurorilor.Ulterior Baconski a fost promovat de Basescu ambasadorul Romaniei la Paris.

Un alt personaj apropiat presedintelui implicat in cazul Hayssam este fostul ministru de externe Razvan Ungureanu, in prezent seful SIE. El a primit o scrisoare de la Malcolm Hoenlein, vicepresedintele Conferintei Presedintilor Organizatiilor Importante Evreiesti Americane care ii cerea sa il ajute pe avocatul Tzivin sa il vada pe Omar.

Fuga lui Omar Hayssam a generat doua intalniri de urgenta la Cotroceni, care i-au facut cunostiinta lui Nastasiu cu "stilul prezidential". La prima sedinta au fost prezenti presedintele Basescu, Marcel Sanpetru, adjunctul procurorului general, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, sefii SRI, respectiv SIE, ministrul de interne Vasile Blaga si Ciprian Nastasiu.

In cadrul intalnirii subiectul de atac al lui Basescu a fost disparitia lui Omar Hayssam: unde este? De ce nu stiu unde este, cine l-a vazut ultima data? Daca a fost pus sub urmarire si cat timp."Presedintele a cerut tuturor sa i se explice unde se gresise. Am vazut cum functioneaza mecanismul prin care se distribuie vina", afirma Nastasiu.

Ultima sedinta in care sefii serviciilor secrete si procurorul general si-au inaintat demisiile din functii.

Vezi continuarea pe Jurnalul National

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Omar Hayssam, #Omar Hayssam rapirea jurnalistilor, #Omar Hayssam dezvaluiri , #ancheta