CLIR Media, compania de publicitate din grupul lui Voiculescu, a castigat din nou licitatia de vanzare a spatiului publicitar la Radioul public, desi mai datoreaza circa 600.000 de euro din contractul anterior si ar fi trebuit sa fie exclusa.
Pentru a inlesni accesul la licitatie pentru firma lui Voiculescu, Societatea Romana de Radio a recurs la o gaselnita legala prin care a scos contractul din sfera achizitiilor publice.
Surse din ANMAP denunta smecheria, folosita si de Societatea Romana de Televiziune, ca fiind un precedent periculos, scrie Ziua.
CLIR Media SRL a castigat licitatia de vanzare a spatiului publicitar al radioului public in luna noiembrie 2006, cu o oferta apreciata atunci drept exagerata.
Firma condusa de Laurentiu Ionete s-a angajat sa aduca Societatii Romane de Radio (SRR), in doi ani, venituri nete de cel putin 3.867.500 euro. Pretul oferit, in cadrul licitatiei de achizitie publica, a fost unul garantat, adica, daca nu aduci intreaga suma o completezi din propriul buzunar, cu titlu de despagubiri.
Tocmai din aceasta cauza, oferta castigatoare a CLIR Media a fost considerata drept exagerata, unii dintre cei care au intentionat sa participe la licitatie somand SRR sa solicite castigatorului o garantie bancara pentru intreaga suma.
Timpul a dat dreptate carcotasilor. Potrivit SRR, CLIR Media a realizat un venit net total de numai 3.234.068, in loc de 3.867.500 euro cat garantase prin contractul derulat intre 15 martie 2007-15 martie 2009.
Garantia depusa de CLIR Media la semnarea contractului, circa 193.000 de euro, nu acopera diferenta, astfel ca firma din grupul media controlat de Dan Voiculescu mai are de plata, dupa executarea garantiei, circa 400.000 de euro.
Cand a devenit clar ca va fi buna de plata, la inceputul acestui an, firma a vrut sa invoce criza drept situatie de forta majora, pentru a nu mai plati despagubirile. "In aceste conditii, invocand criza, CLIR a cerut sa nu plateasca restul de 400.000 de euro pana la suma garantata, RRA (n.r. Societatea de Radio) s-a opus si CLIR si-a asumat riscul de a merge in proces", consemna Catalin Tolontan, redactorul-sef al Gazetei Sporturilor (membra a grupului lui Voiculescu).
Potrivit OUG 34/2006 privind achizitiile publice, autoritatea contractanta are dreptul de a exclude dintr-o procedura de achizitie publica orice ofertant care "in ultimii 2 ani nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale, din motive imputabile ofertantului in cauza" (art. 181, lit. c1).
Gaselnita SRR
Pentru a nu se lovi de un asemenea "obstacol", conducerea Societatii de Radio a apelat la o smecherie legala, o gaselnita pentru a ocoli legislatia achizitiilor publice. Desi obiectul licitatiei este, practic, acelasi, dreptul de a gestiona spatiul publicitar al radioului public garantand incasarea unei sume minime, SRR a denumit contractul drept "unul de comision", in conditiile stabilite de Codul Comercial.
Astfel, conducerea SRR a evitat eventualitatea de a mai fi trasa la raspundere ca nu si-a exercitat dreptul de a refuza participarea CLIR Media la licitatie.
Astfel, SRR nu mai are niciun "stapan", nici Autoritatea de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), nici Consiliul National de Supraveghere a Contestatiilor nu mai au vreo atributie de a judeca si sanctiona posibilele incalcari ale legii.
Dan Voiculescu ,ci fiicei sale Camelia... Vezi tot